Meniu companie

Argila, pământul care vindecă

Medicul grec Pedakios Dioscorides din Anazamba, cel care l-a însoțit pe împăratul Traian în campaniile militare, atribuia argilei o “forță extraordinară”. Mai tarziu, în timpul primului război mondial, francezii și rusii au folosit argila pentru tratarea holerei și diareei.

Proprietățile argilei

Astăzi, după ce a fost studiată compoziția sa, încrederea popoarelor vechi în puterea vindecatoare a argilei nu mai surpinde pe nimeni. Spre exemplu, argila specială din munții Pădurea Craiului are în compoziție nu mai puțin de 20 de oligoelemente (Fe, Ca, Mg, Cu, Zn, etc.). Argila are sarcină negativă, în timp ce toxinele tind să aibă sarcina pozitivă, astfel argila acționează ca un magnet care atrage elementele toxice (metale grele, pesticide, etc.) din organism. Despre argilă, dr. Raymond Dextreit, în carte sa, Argila care vindecă, spunea ca este “înzestrată cu inteligența naturii, pentru că se îndreaptă în locul în care se află răul”.

Principalele proprietăți care recomandă argila ca fiind “pământul care vindecă” sunt:

  • capacitatea de adsorbție (argila adsoarbe și neutralizează toxinele și bacteriile din organism),
  • capacitatea de cicatrizare (argila ajută la regenerarea pielii, reducând timpul de cicatrizare al plăgilor),
  • puterea de remineralizare (mineralele existente în argilă pot fi de ajutor în cazul carentelor de minerale),
  • faptul că este un bun antiseptic (argila este recomandată în tratarea bolilor bacteriene sau virale).
  • argila are o extraordinară capacitate de stimulare, oligoelementele contribuind la efectul ei echilibrant și stimulator.

Recomandări utilizare argilă

Datorită proprietăților sale, argila este recomandată în tratarea unei palete largi de afecțiuni: anemie, astenie, boli ale aparatului digestiv, afecțiuni dermatologice (iritații ale pielii, acnee, urticarie), boli renale (infecții urinare, calculi renali, nisip la rinichi), plăgi, boli uro-genitale (afecțiuni ale prostatei, tulburări menstruale), ulcere varicoase, probleme cardio-vasculare (adjunvant în tratarea hipertensiunii, probleme de circulație). Argila este folosită cu succes și în curele de dezintoxicare a organismului.

Argila poate fi utilzată atât pe cale internă (în cure de câte 21 de zile, după care se face o pauză de 5-7 zile), cât și pe cale externă (sub formă de cataplasme și comprese). Tratamentul intern poate fi combinat cu tratamentul extern.

Virtuțile terapeutice ale argilei o recomandă ca ingredient într-o serie de produse, de la suplimente alimentare, până la produse cosmetice sau dermato-cosmetice. Astfel, pe piață pot fi găsite creme, măști pentru față, unguente sau chiar produse de îngrijire orală (pastă de dinți, apă de gură) pe bază de argilă.

Inapoi la lista de articole

Cuprins