Meniu companie

Mătreața – ce este, care sunt cauzele la adulți și copii și cum o tratăm

Una dintre cele mai comune condiții ale pielii scalpului este mătreața. Aceasta afectează mai mult de jumătate din populația adultă, producând mâncărimi și amenințând aspectul părului. Deși mătreața poate genera complexe, din fericire ea poate fi tratată atât prin remedii naturiste, cât și prin produsele moderne special concepute.

Ce este mătreața?

Dacă ne întrebăm ce este mătreața, trebuie să menționăm în primul rând că mătreața afectează, de cele mai multe ori, scalpul, prezentându-se sub formă de mici solzi uscați, de culoare albă, care cad și care sunt ușor de observat mai ales pe hainele închise la culoare. Există și persoane care pot avea mătreață și în alte zone ale corpului, în afară de scalp, cum ar fi: urechile, pieptul, sprâncenele, interiorul nărilor sau în barbă.
Deci, ce este mătreața? Mătreața reprezintă descuamarea excesivă a pielii moarte de pe zonele cu păr și este cauzată de mai mulți factori.
Mătreața se mai numește și dermatită seboreică sau seboree, iar în termeni științifici este menționată drept Pityriasis capitis.
Așa cum spuneam și mai devreme, mătreața afectează mai bine de 50% din populația adultă și își atinge apogeul în jurul vârstei de 20 de ani și devine mai răspândită după 50 de ani.
Dacă vorbim despre prevalența dermatitei seboreice, trebuie să subliniem faptul că aceasta este mai frecventă la bărbați decât la femei.
Există două tipuri de mătreața, respectiv mătreața grasă și mătreața uscată.


Mătreața grasă

Mătreața grasă este adesea întâlnită la persoanele care au un ten gras. În mod normal, glandele sebacee produc sebum, uleiul natural al pielii care are rolul de a o hidrata. Însă, atunci când această secreție este prea mare (cu precădere în perioadele stresante, la pubertate, în sarcină), apare mătreața grasă. Mătreața uleioasă are o culoare galbenă și este însoțită de mâncărimi ale scalpului, favorizând îngrășarea părului.


Mătreața uscată

Mătreața uscată este prezentă în special în cazul pacienților care au un ten uscat. Apariția acesteia este favorizată de temperaturile joase, motiv pentru care ea se manifestă mai ales iarna. Un alt factor care influențează apariția mătreții uscate este folosirea produselor cosmetice care conțin ingrediente agresive pentru pielea sensibilă a scalpului, cum este și cazul vopselelor de păr. Mătreața uscată este formată, de fapt, din particule exfoliate de epidermă de la nivelul scalpului. Atunci când a mătreață uscată vei resimți mâncărimi la nivelul capului, precum și senzația de piele care strânge.


Mătreața cauze

Mătreaza are o mulțime de cauze posibile, însă cercetătorii nu au reușit până acum să contureze o listă completă a acestora. Totuși, se pare că principala responsabilă de apaiția mătreții este ciuperca Malassezia globosa, mai precis drojdia Pityrosporum ovalle, care se dezvoltă la nivelul foliculilor piloși. Aceasta se regăsește pe scalpul fiecărui om, însă mai bine de jumătate dintre noi manifestăm o sensibilitate a scalpului cauzată de această ciupercă. Potrivit specialiștilor, atunci când aceasta se înmulțește în exces, produce inflamația și exfolierea celulelor pielii, din cauza faptului că transformă uleiurile de la nivelul scalpului în acid oleic. Chiar și așa, există mulți alți factori de risc care pot conduce la această condiție a pielii.

Igiena precară sau neglijentă

Igiena precară sau neglijentă poate fi o altă cauză a apariției mătreții. Produsele de îngrijire care agresează părul și scalpul vor declanșa regenerarea pielii scalpului mult mai devreme decât ar trebui. Folosirea spumei de păr, a cerii sau a fixativului ar trebui limitată pentru a evita apariția mătreții. Același efect nociv îl are și utilizarea vopselei de păr.
Pe de altă parte și spălarea părului cu un tip de apă tulbure, cu impurități sau apă foarte dură, va conduce, în timp, la apariția mătreții.

Dereglările hormonale

Dereglările hormonale pot fi și ele vinovate de prezența mătreții. În mod normal, producția de sebum este reglată de către hormoni, ceea ce înseamnă că atunci când apar dezechilibre hormonale, poate fi declanșată mătreața.

Deficitele din organism

La fel ca dermatita seboreică, mătreața poate fi o consecință a lipsei de vitamina B3, B2 sau B6. Astfel, o dietă nesănătoasă, din care lipsesc alimentele care conțin niacină, riboflavină și vitamina B6 este un factor principal al apariției mătreții.

Temperatura externă

Un alt factor care poate favoriza descuamarea pielii scalpului este temperatura externă. Fie că vorbim despre temperaturile din zilele toride de vară, de aerul prea fierbinte emanat de uscătorul de păr sau de apa foarte caldă folosită pentru spălarea părului, toate acestea cresc riscul de apariție a mătreții.


Cum se manifestă mătreața

Deși este o afecțiune frecvent întâlnită în zona scalpului, mătreața poate să apară și în alte zone în care există pilozitate, după cum urmează:
  • Zona sprâncenelor: Mătreața afectează zona sprâncenelor fie din cauza aceleași ciuperci care o declanșează și în zona pielii capului, fie din cauza utilizării anumitor produse și proceduri. Astfel, mătreața în sprâncene poate fi cauzată de vopsirea lor, de folosirea fardurilor de sprâncene ori de masarea excesivă a acestora.
  • Zona axială și inghinală: Mătreața din aceste zone ale corpului este ușor de tratat și apare, de regulă, din cauza unei dermatite seboreice sau atopice. Mătreața din zona axială și din cea inghinală arată și se manifestă la fel ca cea de pe scalp.
  • Zona feței: Mătreața facială poate să apară în urma suprapopulării pielii feței cu ciuperca Malassezia. În această zonă, mătreața se manifestă prin exfolierea unor bucăți de piele descuamată, cu textură grasă.


Cum să scapi de mătreață

Dacă te confrunți și tu cu una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului, probabil că te întrebi cum scapi de mătreață. Deși nu putem discuta neapărat de anumite măsuri de prevenție – în afară de evitarea factorilor de risc menționați anterior -, nu trebuie să te îngrijorezi. Mătreața poate fi tratată, indiferent dacă vorbim despre forme de manifestare moderată sau severă. În continuare, află cum să scapi de mătreață.


Remedii mătreață moderată

Mătreața moderată se manifestă prin apariția unor scuame subțiri, uscate, care nu aderă la nivelul scalpului, ci pot fi observate pe umeri sau pe haine. Aceste scuame sunt gri sau albe.

De asemenea, tot o formă ușoară de manifestare a mătreții este cea caracterizată de scume groase, gălbui, aderente la nivelul scalpului, care sunt însoțite, de multe ori, de senzația de mâncărime. Acestea reprezintă o formă incipientă de manifestare a dermatitei seboreice, pielea capului fiind de multe ori iritată.

Pentru oricare dintre aceste tipuri de mătreață, poți apela la remedii naturiste. În lista de mai jos îți oferim câteva dintre cele mai eficiente remedii mătreață:

  • Masajul cu iaurt. Masează pielea săptămânal cu iaurt și lasă-l să acționeze pe scalp timp de 15 minute, după care clătește cu apă rece sau cu infuzie de rozmarin, urzici ori cimbru.
  • Uleiul de ricin și vitamina A. Tamponează pielea capului cu un amestec format din aceste două ingrediente și lasă-l să acționeze timp de 10 minute. Spală-ți părul, mai apoi, folosind un șampon cu acțiune blândă (ex: șampoanele pentru copii).
  • Sucul din aloe vera. Acesta poate fi un remediu antimătreață eficient, deoarece previne descuamarea pielii și se comportă precum un antiseptic natural, echilibrând nivelul de sebum. Aplică-l pe zona afectată și clătește, după aproximativ o oră, sub jet de apă rece.
  • Zeama de lămâie. Acidul citric din componența lămâilor are rolul de a echilibra pH-ul pielii. Așadar, dacă vrei să știi cum să scapi de mătreață, amestecă două linguri de suc de lămâie într-un pahar cu apă și clătește-ți părul cu acest amestec. Același efect îl are și sucul de portocală.
  • Bicarbonatul de sodiu. Știai că poți folosi bicarbonat de sodiu pentru mătreață? Acesta este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru mătreață, numărându-se totodată și printre cele accesibile. Umezește părul cu apă, aplică la rădăcini bicarbonat de sodiu și masează pentru 5 minute, cu mișcări circulare, după care clătește cu apă.

Tratament mătreață severă

Mătreața severă este caracterizată de apariția unor plăci cu scuame severe, uscate și albe, însoțite la bază de roșeată. Aceasta este o problemă specifică pacienților cu psoriazis, motiv pentru care cel mai bun tratament pentru mătreața severă este cel recomandat de un medic dermatolog.
Din tratamentul diverselor tipuri de mătreață face parte și folosirea unor produse speciale. De pe site-ul nostru poți achiziționa șampoane antimătreață, atât pentru femei cât și pentru bărbați.


Mătreața se ia?

Mătreața nu este contagioasă, așa că nu o poți lua de la altcineva și nici nu o poți transmite altor persoane. La nivelul scalpului fiecăruia dintre noi există deja factori care pot genera apariția mătreții (cum este cazul bacteriei Malassezia globosa), iar mătreața este cauzată de sensibilitatea manifestată la acești factori. Prin urmare, această afecțiune nu este molipsitoare. Totuși, ca o măsură de igienă, evită să împrumuți cuiva sau de la cineva ustensilele de îngrijire a părului.


Mătreața la copii

Mătreața poate să apară și la copii, deși este o afecțiune foarte rară în rândul lor. Din fericire, ea se tratează cu ușurință și, la fel ca în cazul adulților, ea nu este transmisibilă. La copii, mătreața mai este cunoscută și sub denumirea de ”cruste de lapte” și constă într-o iritație a pielii, însoțită de exfolierea acesteia, sub forma unor scuame de culoare albă sau gălbuie. De cele mai multe ori, este însoțită de mâncărime și, în cazuri izolate ce-i drept, poate duce la căderea părului dacă nu este tratată corespunzător.

Mătreața apare, deseori, la adolescenți, din cauza modificărilor hormonale specifice perioadei pubertății. Majoritatea bebelușilor fac scuame albicioase, care apar din cauza dermatitei seboreice a noului născut.

Pentru a preveni mătreața la copii, specialiștii recomandă perierea părului înainte de șamponarea efectivă. De asemenea, în cazul în care copii au ajuns la o vârstă optimă pentru acest lucru, medicii spun că se poate apela și la un șampon antimătreață care conține sulfură de seleniu, piritionă de zinc și acid salicilic.

Anumite studii care se ocupă de identificarea cauzelor mătreții la copii iau în calcul și o predispoziție ereditară.

Mătreața este o afecțiune foarte comună, care creează disconfort și complexe de ordin estetic. Totuși, apelând la remediile potrivite, aceasta poate fi îndepărată complet.

Inapoi la lista de articole

Cuprins