Meniu companie

13 Întrebări Frecvente privind Protecția Solară și răspunsuri de la Cosmetics Europe

Pentru că se apropie perioada concediilor de vară, este momentul oportun să înțelegem cum să ne protejăm corect de soare, fără însă a ne lipsi de beneficiile sale.

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de pericolele unei expuneri neprotejate la soare – și importanța folosirii produselor de protecție solară. Însă există în continuare multă confuzie în alegerea produsului de protecție solară potrivit și a modului de utilizare.

Cosmetics Europe – Asociația Europeană pentru produsele cosmetice a lansat o mini-campanie de conștientizare, pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la protecția solară.

 

1. Ce cantitate de cremă de protecție solară ar trebui aplicată?

Pentru a obține protecția dorită, trebuie să respectați instrucțiunile de utilizare și aplicare menționate de producător. Prin urmare, aplicați întotdeauna cantitatea de cremă indicată pe eticheta produsului și reaplicați frecvent. Nu uitați de zonele sensibile și deseori neglijate: vârfurile urechilor, spatele genunchilor, gleznele, tălpile și pleoapele.


„Urmați instrucțiunile de pe etichetă și reaplicați frecvent. Nu uitați de vârful urechilor, spatele genunchilor, glezne, tălpi și pleoape.”

2. Cât de des trebuie aplicat produsul cu factor de protecție?

Produsul de protecție solară trebuie reaplicat frecvent pentru a menține protecția, mai ales după baie, în caz de transpirație, înot sau după ștergerea cu prosopul. Trebuie întotdeauna să urmați instrucțiunile producătorului pentru utilizare, aplicare și reaplicare. Stabiliți frecvența reaplicării în funcție de modul și momentul în care utilizați produsul. De exemplu, când vă expuneți direct la lumina soarelui, pe plajă, înainte de îno sau practicarea altor sporturi în aer liber etc.
 

„Protecția solară trebuie reaplicată frecvent pentru a menține protecția, mai ales după transpirație, înot sau după ștergerea cu prosopul. Urmați mereu instrucțiunile de utilizare și reaplicare de pe etichetă.”

3. Obișnuiți să folosiți protecție solară pentru a vă expune mai mult timp la soare?

Produsele de protecție solară nu ar trebui să fie utilizate ca un mijloc de a vă expune la soare pentru perioade prelungite de timp. Supra-expunerea la soare poate fi dăunătoare și utilizarea de protecție solară asigură doar o parte din condițiile de expunere „în siguranță la soare”. Urmați câteva sfaturi simple de bază: căutați umbra, în special între orele 11:00 și 15:00, purtați îmbrăcăminte lejeră și o pălărie largă cu o pereche bună de ochelari de soare; aplicați crema de protecție solară cu 15-30 de minute înainte de a vă expune și reaplicați frecvent, mai ales după ce ați înotat sau ați făcut sport, beți multă apă, mai ales în zilele foarte călduroase.


„Produsele de protecție solară nu ar trebui să fie utilizate ca un mijloc de a vă expune la soare pentru perioade lungi de timp. Supra-expunerea la soare poate fi dăunătoare și utilizarea de protecție solară asigură doar o parte din condițiile de expunere „în siguranță la soare”.”

4. Citiți informațiile de pe etichetă pentru a vă ajuta să alegeți produsul potrivit și să îl aplicați corect?

Citiți întotdeauna eticheta și alegeți produsul cel mai potrivit pe baza sensibilității pielii și a condițiilor în care vă veți expune la soare. Intensitatea razelor UV depinde de momentul zilei, de localizarea geografică și de condițiile meteo. Alegerea factorului de protecție solară cel mai potrivit pentru pielea dumneavoastră și condițiile în care îl utilizați vă va ajuta să vă protejați corect pielea.


„Citiți întotdeauna eticheta și alegeți produsul cel mai potrivit pe baza sensibilității pielii și a condițiilor în care vă veți expune la soare.”

5. Un produs cu factor mare de protecție solară mă va împiedica să mă bronzez?

NU. Vă puteți bronza și în timp ce folosiți un produs cu SPF ridicat. Utilizarea protecției solare pentru corp va reduce considerabil riscul de afectare a pielii. Folosirea unui SPF scăzut pentru a obține un bronz rapid poate avea ca rezultat deteriorarea gravă pielii de către razele nocive ale soarelui.


„Vă puteți bronza și în timp ce purtați un produs cu SPF ridicat. Aplicarea de protecție solară va reduce considerabil riscul arsurilor solare.”

6. Cât timp păstrați produsul de protecție solară după ce a fost deschis?

Pentru a ști când să renunțați la produsul de protecție solară după deschidere, verificați pictogramele de pe etichetă (borcanul cu capac deschis urmat de un număr 6M, 12M, etc. – numărul reprezintă câte luni este valabil produsul din momentul primei deschideri a borcanului). De asemenea, aruncați produsul de protecție solară dacă nu miroase bine, are o culoare ciudată sau nu are consistența potrivită.


„Pentru a afla cât timp după deschidere puteți folosi în siguranță produsul de protecție solară, verificați pictograma de pe etichetă.”

7. Ce înseamnă diferitele numere de SPF de pe ambalaje?

SPF-ul reprezintă Factorul de Protectie Solară (Sun Protection Factor) și este inscripționat pe ambalaj sub formă de număr. Este o indicație a gradului de protecție pe care o oferă produsul împotriva arsurilor solare, cauzate în principal de razele UVB. Cu cât este mai mare numărul SPF, cu atât protecția este mai mare. Consultați întotdeauna semnul UVA incercuit, pentru a vă asigura că produsul protejează și împotriva razelor UVA.


„SPF reprezintă Factorul de Protectie Solară și este inscripționat pe ambalaj sub formă de număr. Cu cât este mai mare numărul SPF, cu atât protecția este mai mare.”

8. Vom obține suficientă vitamina D, dacă folosim protecția solară?

Studiile științifice arată că atunci când sunt utilizate în condiții normale, produsele de protecție solară nu influențează nivelul de vitamina D sintetizat de organism.


„Produsele de protecție solară nu influențează în general nivelul de vitamina D asimilat de organism.”

9. Ce nivel al SPF-ului credeți că este suficient pentru dumneavoastră?

Cu cât este mai mare numărul, cu atât protecția este mai mare. Dar nu vă gândiți la numărul SPF ca la o formulă matematică care indică multiplii de timp în care ați putea rămâne în soare fără protecție solară înainte de a vă arde. Alegeți un SPF care se potrivește pielii dumneavoastră și respectați instrucțiunile de aplicare.

 

„Cu cât este mai mare numărul, cu atât protecția este mai mare. Alegeți un SPF care se potrivește pielii dumneavoastră și respectați instrucțiunile de aplicare.”

10. Cunoașteți diferența dintre radiațiile UVB și UVA?

UVA și UVB sunt părți diferite ale spectrului luminii solare. Alegeți întotdeauna un produs solar care oferă protecție UVA și UVB. Deși razele UVA joacă un rol minor în arsurile solare, ele penetrează mai adânc în piele, ceea ce poate provoca leziuni ale celulelor și duce la îmbătrânirea prematură a pielii (efectele apar în timp). Deteriorarea pielii cauzată de razele UVA nu este vizibilă imediat, spre deosebire de semnele de arsură de la radiațiile UVB. Atât razele UVA cât și UVB sunt atribuite cauzării unor tipuri de cancer de piele.

 

„UVA și UVB sunt diferite părți ale spectrului luminii solare. Alegeți întotdeauna o protecție solară care oferă protecție UVA și UVB. Atât razele UVA cât și UVB sunt atribuite cauzării unor tipuri de cancer de piele.”

11. Crema / machiajul dumneavoastră cu SPF oferă o protecție suficientă?

Produsele de îngrijire zilnică cu SPF ajută la filtrarea razelor UVB în timpul expunerii ocazionale, de zi cu zi, dar NU sunt un substitut pentru protecția solară atunci când stați în mod deliberat la soare.


„Produsele de îngrijire zilnică cu SPF mic NU sunt un substitut pentru protecția solară atunci când stați în mod deliberat la soare.”

12. Filtrele UV incluse în produsele de protecție solară sunt sigure pentru utilizare?

DA. Filtrele UV, ca toate celelalte ingrediente din produsele cosmetice, sunt reglementate de legislația UE pentru a ne menține în siguranță. Regulamentul UE privind produsele cosmetice impune ca ingredientele utilizate în produsele cosmetice să fie sigure și pot fi utilizate numai filtrele UV specific enumerate pentru această utilizare. Toate filtrele UV utilizate în produsele de protecție solară sau produsele de îngrijire de zi trebuie să facă obiectul unei evaluări aprofundate a siguranței de către un grup de experți independenți în materie de siguranță și să respecte cele mai înalte standarde de siguranță înainte de a fi aprobate de Comisia Europeană.

„DA. Toate filtrele UV folosite în produsele de protecție solară trebuie să fie evaluate de experți și să respecte cele mai înalte standarde de siguranță.”

13. Știați că produsele de protecție solară sunt reglementate de legi stricte ale Uniunii Europene privind produsele cosmetice?

Produsele de protecție solară sunt printre produsele cosmetice cele mai studiate și testate și sunt reglementate de legi foarte stricte ale UE în materie de produse cosmetice. Toate produsele cosmetice și de îngrijire personală disponibile în UE, inclusiv produsele de protecție solară, trebuie să respecte legislația foarte riguroasă a UE, iar fiecare produs este reglementat de legi de securitate solide care necesită o evaluare a siguranței în utilizare. Regulamentul UE privind produsele cosmetice este unul dintre cele mai stricte și respectate cadre de reglementare, care protejează în mod considerabil siguranța consumatorilor. Evaluarea siguranței efectuată pentru fiecare produs cosmetic pe piață, supravegherea după introducerea pe piață și cercetarea continuă protejează consumatorii de efectele secundare care ar putea fi cauzate de orice substanțe chimice care prezintă motive de îngrijorare.


„Produsele de protecție solară sunt printre produsele cosmetice cele mai studiate și testate și sunt reglementate de legile stricte ale UE privind produsele cosmetice.”


Produsele de protecție solară Gerovital asigură protecție eficientă UVA și UVB, fiind produse și testate pe baza recomandărilor Asociației Europene a Industriei Cosmetice (Cosmetics Europe).
Inapoi la lista de articole

Cuprins