Meniu companie

Ce poți folosi pentru gomajul sau exfolierea tenului

Gomajul sau exfolierea tenului este secretul pentru un chip curat și luminos. Dacă este efectuat corect, gomajul oferă o mulțime de beneficii pentru piele, ajutându-te, chiar, să scapi de anumite probleme cum ar fi acneea, petele pigmentare sau ridurile. 

Pentru exfolierea tenului, poți folosi diverse măști, scruburi și peelinguri din comerț, însă, trebuie să le alegi pe cele care sunt într-adevăr eficiente și care se potrivesc pielii tale. 

De ce este importantă exfolierea pielii?

Specialiștii în frumusețe afirmă la unison că gomajul reprezintă o etapă esențială pentru menținerea unui ten curat, fără imperfecțiuni. De ce este acesta atât de important? Ei bine, pielea noastră este formată din 30 de straturi de celule; zilnic, stratul exterior se degradează, iar, cel mai profund se reînoiește. Ai ghicit, tocmai am descris procesul de regenerare a pielii. Dacă straturile de celulele moarte nu sunt eliminate prin curățarea adecvată a tenului (care include și exfolierea sa corectă), atunci acestea vor provoca apariția imperfecțiunilor, cum ar fi punctele negre și cosurile, dar, și iritațiile pielii. Pe scurt, gomajul are rolul de a accelera procesul natural de regenerare a pielii, ajutând celulele moarte să se desprindă de pe matricea celulară. În lipsa acestei rutine, celulele rămân atașate de stratul cornos și conferă un aspect tern și uscat pielii. 

Exfoliere versus descuamare

Exfolierea nu trebuie confundată cu descuamarea pielii, cele două fenomene fiind complet diferite. În primul rând, gomajul este un termen care are rădăcinile în limba franceză – n.r. „Gommer”, care înseamnă „a șterge” -, și descrie un proces controlat de îndepărtare a celulelor moarte de pe suprafața stratului cornos. 

Pe de altă parte, descuamarea este definită ca desprinderea unor porțiuni (scuame sau cojițe, așa cum sunt cunoscute în limbajul popular) din stratul epidermic. Aceasta are loc atunci când pielea a fost iritată sau când este foarte uscată. Deseori, descuamarea tenului apare ca o manifestare a dermatitei seboreice. 

Cum are loc exfolierea pielii?

Exfolierea pielii se poate face mecanic, acasă, prin folosirea unor produse dedicate (scruburi, peelinguri) care conțin produse abrazive. Exfolierea mecanică realizată în clinicile dermatologice și saloanele de înfrumusețare poartă denumirea de microdermabraziune. Prin oricare dintre metode, se elimină doar straturile superficiale de celulele moarte. 

Exfolierea chimică, în schimb, se realizează cu produse mai puternice – printre care acizi alphahidroxy și acizi betahydroxy – și, prin urmare, efectele sale acționează la nivelul straturilor mai profunde ale pielii. Exfolierea chimică se poate face la cabinetele de estetică dar și acasă, utilizând diverse produse destinate gomajului.

De la ce vârstă poți folosi produse de gomaj?

Poți opta pentru includerea produselor de exfoliere în rutina ta de întreținere a pielii încă de la vârsta la care începi să folosești și creme de îngrijire. Un alt semnal care îți spune că este nevoie să aplici pe ten și cosmetice exfoliante este apariția unor probleme ale pielii. De exemplu, cele mai multe dintre fete observă primele semne ale acneei în perioada pubertății (13-14 ani). Nu este niciodată prea devreme să folosești scruburi și peelinguri pentru pielea ta; trebuie, doar, să te asiguri că alegi cele mai potrivite produse de gomaj pentru pielea ta. 

Cât de des se efectuează gomajul?

Deși, nu există reguli foarte stricte referitoare la frecvența de aplicare a gomajelor, poți urma o rutină specifică, în funcție de tipul tenului tău:

  • o dată pe săptămână dacă ai o piele normală, sensibilă sau uscată;
  • de două ori pe săptămână, pentru tenul gras;

Cum alegi produsele potrivite de gomaj pentru pielea ta?

Pentru a realiza exfolierea tenului și a pielii de pe restul corpului, poți apela la scruburi și peelinguri. Deși, deseori, acești termeni sunt asimilați ca având aceeași semnificație, există diferențe notabile între cele două cosmetice destinate gomajului, fie el facial sau corporal. Așadar, în timp ce scruburile sunt folosite pentru exfolierea delicată a pielii, peelingurile au o acțiune mai intensă. 

Cum acționează un peeling?

Spre deosebire de scrub, peelingul este un tratament mai complex, care se realizează printr-un mecanism fizic sau chimic. Acesta stimulează regenerarea celulară în profunzime, iar obiectivul său este de a eradica țesutul nesănătos sau mort. Peelingurile sunt destul de agresive cu pielea, de aceea, trebuie realizate rar. Deși, există diverse aparate și produse dedicate realizării acestei tehnici acasă, specialiștii recomandă ca peelingul să se efectueze doar de către experții din centrele de înfrumusețare. 

Care este rolul unui scrub? 

Cosmeticele din categoria scruburilor au, de regulă, o consistență cremoasă sau tip gel, în care se adaugă particule solide de dimensiuni medii. Scrubbingul se poate realiza chiar și acasă, cu ingrediente la îndemâna oricui (cafeaua, zahăr etc.). Această procedură de curățare a pielii are rolul de a înlătura celulele moarte și impuritățile din stratul superior al pielii. Se recomandă ca scruburile să fie utilizate pentru a scăpa de punctele negre, de excesul de sebum și de murdărie. Printre cele mai cunoscute beneficii ale scrubbingului se numără:

  • previne acneea;
  • estompează ridurile;
  • diminuează porii;
  • reglează secreția de sebum;
  • facilitează absorbția produselor hidratante. 

Câte tipuri de scruburi faciale sunt?

În funcție de tipul ingredientelor folosite pentru prepararea sa, scrubul poate fi de mai multe feluri:

  • Din plante. Acestea utilizează puterea de curățare și regenerare a plantelor și au o formulă prietenoasă cu tenul. Având în vedere că sunt naturale, sunt foarte sigure pentru ten. 
  • Cu enzime. Scruburile enzimate folosesc proprietățile de curățare ale fructelor și sunt ideale pentru tenul sensibil, deoarece, nu conțin iritanți. Exfoliază și hidratează pielea în același timp. Îți recomadăm un exfoliant enzimatic din gama profesională Gerovital H3 Equilibrium. 
  • Cu acțiune mecanică. În această categorie, intră produsele sub formă de cremă sau gel care conțin mici particule abrazive. Nu sunt recomandate persoanelor care suferă de acnee agresivă. Alege masca gommage cu granule exfoliante din piatră naturală vulcanică.
  • Scruburile cu acțiune chimică. Acestea conțin acizi slabi și acționează în profunzimea pielii. 

Cum alegi produsele de exfoliere în funcție de acțiune?

În funcție de acțiunea pe care o au asupra pielii, produsele de exfoliere se împart în:

  • clasice, care au rolul de a îndepărta celulele moarte;
  • antiacneice, care deblochează porii și reglează secreția de sebum;
  • hidratante, care conțin, în plus, și ingrediente nutritive;
  • Antiîmbătrânire, în componența cărora se regăsesc, pe lângă substanțe nutritive și exfoliante, și substanțe cu efect antioxidant  și efect de lifting. Încearcă și tu crema mască lift hidratantă din gama Gerovital H3 Equilibrium, un adjuvant pentru tenul matur care asigură pielii nutrienții necesari pentru refacerea stratului cornos.

Cum alegi cosmeticele de gomaj în funcție de tipul tenului?

  • pentru tenul sensibil sunt recomandate exfoliantele naturale cu textură ușoară;
  • pentru tenul gras, predispus la acnee, potrivite sunt produsele care reglează și elimină secreția de sebum și care au în componență ingrediente care stimulează circulația sanguină. 
  • pentru tenul uscat sunt adecvate produsele exfoliante care nu usucă excesiv pielea. 
  • tenul matur are nevoie de scruburi nutritive și antioxidante. 
  • gomajul tenului mixt se realizează cu două tipuri de exfoliante, unul pentru zona „T”, iar altul pentru restul tenului. 

Alte criterii de care să ții cont când alegi un gomaj

Tipul pielii tale nu este singurul criteriu în funcție de care să alegi un produs de exfoliere. Gama cosmeticelor de gomaj este extrem de diversificată, de aceea, alegerea celor potrivite poate fi dificilă. Un alt factor pe care să îl iei în considerare este textura produsului.  Poți opta pentru scrub cu textură cremă sau gel, cu textură mai groasă sau mai light. De asemenea, este ideal să alegi un produs care se aplică ușor, de aceea, acordă atenție specială recipientului. Foarte eficiente sunt măștile film exfoliante, așa cum este și cea din gama Gerovital H3 Equilibrium. Aceasta se lasă să acționeze timp de 10-12 minute, după care se îndepărtează rapid, dinspre frunte spre bărbie, grație structurii filmogene.

Trucuri de exfoliere pentru un ten neted

  • Folosești un exfoliant cu particule abrazive? Aplică-l pe ten dimineața, deoarece, pe durata nopții pielea se regenereză, astfel că, la începutul zilei, celulele moarte trebuie îndepărtate.
  • Dacă aplici pe ten un exfoliant chimic, fă acest lucru înainte de culcare. În dimineața următoare, nu uita să aplici o cremă cu factor de protecție solară, deoarece tenul va fi mai sensibil la lumină.
  • În cazul în care ai optat pentru un exfoliant fizic, folosește-l la duș pe fața umezită în prealabil. Aplică produsul cu mișcări circulare scurte, insistând pe obraji, nas și frunte.
  • Nu uita de exfolierea buzelor; folosește o periuță de dinți pentru a favoriza desprinderea celulelor moarte de pe suprafața lor.

Gomajul este un pas esențial care asigură frumusețea și sănătatea pielii noastre. Urmează sfaturile și recomandările din acest ghid și alege scruburile și măștile exfoliante care se potrivesc tenului tău de pe farmec.ro. 

Inapoi la lista de articole

Cuprins