Meniu companie

De ce să folosești săpunuri lichide sau spumă în locul săpunului solid

În ciuda istoriei sale zbuciumate, săpunul este unul dintre produsele cel mai des folosite pentru îngrijirea mâinilor și a pielii. Legendele spun că primele atestări documentare despre folosirea săpunului datează din anul 2800 î.Hr., în vechiul Babilon, însă, fabricarea și utilizarea la scară largă a produsului a renăscut în secolul al VIII-lea d.Hr. în Italia și Franța. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, cererea de săpun, pur și simplu, a explodat, iar, din acel moment companiile au început să acorde atenție săpunurilor pe care le găsim și astăzi în magazine. Apariția noului coronavirus a accentuat importanța folosirii săpunului, acesta fiind considerat o componentă critică în prevenirea răspândirii bolilor infecțioase și a virusului. Totodată, pandemia a scos la iveală și dilema oamenilor legată de eficiența tipurilor de săpun disponibile pe piață. De aceea, nu ar fi rău să știi mai multe despre diferența dintre ele și modul în care acționează asupra pielii.

De ce să folosești săpun lichid și săpun spumă

Spre deosebire de săpunul solid, alegerea unei variante lichide sau spumă este mai igienică, mai comodă. Acest lucru poate fi deosebit de util, în special, în locurile publice sau în casele în care locuiesc mai multe persoane, fiindcă se evită, astfel, contactul cu un săpun pe care l-ar atinge prea mulți oameni. De asemenea, săpunurile lichide și cele sub formă de spumă sunt mult mai populare deoarece nu deshidratează prea mult pielea, lucru extrem de important, mai ales, pentru cei care au un grad crescut de sensibilitate. În plus, produsele lichide sau cele sub formă de spumă au tendința de a menține zona din jurul chiuvetei mult mai ordonată, fără reziduuri și, față de cele solide, sunt mult mai parfumate. Plus că:

Sunt mai igienice

De-a lungul timpului, au fost evocate numeroase ipoteze potrivit cărora un săpun lichid ar fi mult mai igienic decât cel solid. Mai multe studii au arătat că un dezavantaj clar al produsului solid este acela că poate conține pe suprafața sa umedă mai multe bacterii sau ciuperci, însă, o cercetare a Dial Corporation, realizată în anii ’90, a arătat că potențialii germeni nu reușesc să treacă de bariera de protecție a pielii. Totuși, din acest punct de vedere, se consideră că săpunul lichid și cel spumă pot fi utilizate într-un mod mult mai sigur și igienic, datorită recipientului în care sunt ambalate și care permite furnizarea unei mici doze individuale. În medie, oamenii folosesc 2,3 grame de săpun lichid odată, ceea ce înseamnă că un săpun lichid spumă antibacterian asigură o protecție foarte ridicată împotriva bacteriilor și are un puternic efect antioxidant.

Nu deshidratează pielea la fel de mult ca un săpun solid

La fel ca și săpunul clasic, și varianta lichidă înlătură uleiurile naturale de la nivelul pielii, însă, nu usucă pielea atât de mult precum săpunul solid. Formulele actuale au rolul de a curăța pielea de murdărie, dar, în același timp, o și hidratează prin diferitele substanțe pe care le conțin: glicerină, unt de shea, extract de bambus sau ceai verde.

Exfolierea

Pe piață, sunt disponibile o mulțime de variante de săpun solid care exfoliază pielea cu ajutorul mici granule pe care le conțin și care ajută la o curățare în profunzime și chiar oferă un masaj plăcut. Însă, acestea pot fi mult prea agresive pentru anumite tipuri de piele. De pildă, pielea cu acnee sau cea sensibilă trebuie protejate de detergenții din unele săpunuri solide, întrucât bariera naturală de protecție de la nivelul epidermei poate fi afectată. Săpunurile lichide, în schimb, au în compoziție acid salicilic sau acid glicolic, substanțe care asigură o exfoliere deosebit de eficientă pe termen lung și chiar contribuie la întinerirea pielii.

Cum alegi cel mai bun săpun pentru pielea ta

Săpunul lichid a fost descoperit și introdus pe piață începând cu anul 1970. Acesta a cucerit, treptat, toate segmentele de piață, iar, în prezent, există variante dedicate îngrijirii tenului, mâinilor sau corpului. Ales cu grijă și ținând cont de zona pe care vrei să o îngrijești, săpunul îți poate oferi o piele impecabilă și fină la atingere.

Pentru ten

Dacă vrei să alegi un săpun pentru ten, trebuie să știi că achiziționarea produsului potrivit depinde foarte mult de pH-ul pielii. În general, tenul are un pH de aproximativ 5,5, deci, pielea este ușor acidă. Săpunurile clasice, cu pH alcalin, curăță fața într-un mod mult prea agresiv, deshidratează pielea și îndepărtează, aproape în totalitate, sebumul care îi menține suplețea și elasticitatea. Dacă tenul este uscat, ridurile se accentuează, așa că, sunt indicate săpunurile lichide, care au un pH neutru, sau cele sub formă de spumă, care curăță fața în mod delicat.

Pentru mâini

Cu siguranță, nu ar trebui să faci rabat atunci când alegi un săpun pentru îngrijirea mâinilor. Un săpun lichid hidratant, îmbogățit cu extracte naturale, igienizează, curăță, calmează și catifelează pielea mâinilor. Produsele lichide sau spumă se folosesc foarte ușor cu o cantitate redusă de apă caldă, conțin ingrediente blânde și nu trebuie reaplicate în mod excesiv.

Pentru corp

Când vine vorba de zona intimă, delicată și predispusă la infecții, un săpun solid cu pH de 5,5 nu este deloc potrivit. Ca să nu fie perturbat echilibrul fragil al pH-ului, se recomandă valori de 3,8 – 4,5 care se găsesc, mai degrabă, în săpunurile lichide și spumă cu formulă delicată. Mai mult, luând în considerare faptul că săpunul lichid poate avea, mai degrabă, un pH neutru, în funcție și de compoziția sa chimică, este mult mai apropiat de pH-ul natural al pielii.

Toate săpunurile sunt eficiente pentru îndepărtarea microbilor, însă trebuie să reții că produsele de curățare care nu fac multă spumă sunt și cele care nu elimină uleiurile protectoare de la nivelul pielii. Asta înseamnă că săpunurile lichide și spumă nu au același efect de uscare precum variantele solide, lucru deosebit de important, în special, pentru cei care au pielea sensibilă.

Inapoi la lista de articole

Cuprins