Meniu companie

Diferența între SPF-ul mineral și cel cu filtru chimic

Expunerea la soare are o mulțime de beneficii pentru sănătate și pentru un tonus bun, dar cu toate acestea trebuie făcută cu măsură. Produsele cosmetice care conțin factor de protecție solară FPS protejează eficient împotriva acțiunii dăunătoare a radiațiilor ultraviolete, și permit prelungirea timpului petrecut în bătaia directă sau indirectă a soarelui. Factorul SPF (Sun Protection Factor) acționează precum o folie protectoare împotriva radiațiilor de tip UVA sau UVB, dăunătoare pentru piele. 

Pentru a te proteja corespunzător, este important să cunoști modul în care acționează un factor de protecție conținut în loțiunile și cremele pe care le folosești, precum și diferența între un SPF mineral și unul chimic.

În rândurile de mai jos vei afla mai multe despre aceste paliere de protecție și cum să alegi produsele de îngrijire potrivite pentru tine.

Ce este factorul de protecție solară

Factorul de protecție solară sau SPF (Sun Protection Factor) este un indicator care se referă la capacitatea produselor cosmetice de a opri cantitatea de radiații de tip UBV absorbite de piele. Mai exact, este unitatea ce măsoară protecția oferită de piele împotriva radiațiilor de tip UVB. 

Principalele tipuri de radiații conținute în lumina ce provine de la soare sunt cele UVB, ce produc arsurile solare, și UVA, care ajung la suprafața Pământului în cantități de circa 500 de ori mai mari decât primele. Acestea din urmă sunt responsabile pentru bronzare, dar și pentru îmbătrânirea prematură a tenului sau apariția cancerelor de piele. Fiind mai puternice, ultravioletele de tip UVA trec chiar și prin sticlă, oricine fiind expus la astfel de radiații dăunătoare inclusiv atunci când se află la volan sau în apropierea unei ferestre. 

În trecut, pe etichetele produselor ce conțin factor de protecție erau menționate doar informații legate de nivelul UVB pe care acestea îl resping. Atunci când alegi cosmetice cu SPF trebuie să te orientezi spre unele cu factor de protecție cu spectru larg, care pot proteja împotriva ambelor tipuri de radiații ultraviolete, pericolele acestora fiind acum mai bine cunoscute. 

Ce valori SPF pot avea produsele cosmetice

Produsele destinate expunerii la soare pot fi clasificate în funcție de gradul de protecție pe care îl oferă. Mai exact, cosmeticele cu SPF între 5-15 blochează doar radiațiile de tip UVB, adică au protecție solară scăzută. Valorile SPF între 15-20 indică o protecție medie, iar peste 30 respectiv 50 una ridicată sau foarte ridicată. 

Valoarea SFP-ului se referă la perioada de timp care permite unei persoane să stea la soare mai mult decât dacă nu ar utiliza un astfel de produs. Spre exemplu, dacă poți sta la soare zece minute până pielea începe să se înroșească, prin folosirea unei creme cu indice SPF 15 vei putea sta în bătaia razelor de 15 ori mai mult, adică 150 minute. Produsele cu astfel de valori oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB, fiind sunt ideale pentru folosire zilnică și expunere ocazională la soare.   

O protecție sporită, la valori ale SPF de peste 30 sau 50 cuprinse în produsele cosmetice, indică faptul că pielea este protejată în proporție de 97% până la 99%. 

Dacă folosești o cremă cu FPS, indiferent de valoarea acestuia, pielea se va bronza natural într-o perioadă mai lungă fără să aibă de suferit, iar bronzul va fi mai sănătos și va dura mai mult. Protecția față de radiațiile UVA sau UVB este necesară chiar și pentru perioadele în care te expui pentru scurt timp la razele soarelui. 

Gradul de protecție depinde de timpul de expunere, nivelul radiației și de intervalul orar în care stai la soare, iar eficiența oricărui astfel de produs scade dacă transpiri abundent sau intri des în apă, când te afli de exemplu la plajă sau la piscină.

Care este diferența dintre SPF-ul mineral și cel cu filtru chimic?

Produsele destinate protecției solare apără pielea de radiații prin intermediul unor filtre. În funcție de ingredientele care intră în compoziția lor, acestea sunt clasificate în:

  • filtre chimice sau organice
  • filtre minerale sau anorganice. 

Produsele cu filtru chimic prezintă următoarele caracteristici:

  • Absorb razele UV, astfel ca acestea să nu pătrundă în piele;
  • Au o textură mai ușoară și sunt mai ușor de aplicat;
  • Acționează după 15-20 de minute de la aplicare, după ce radiațiile UVB au intrat deja în piele, aceasta fiind astfel mai expusă radicalilor liberi;
  • Conțin ingrediente precum avobenzona sau oxibenzona. 
  • Necesită aplicări repetate și pot bloca porii;
  • Au potențial alergic și pot provoca dezechilibre hormonale.

Factorul de protecție chimică se regăsește în majoritatea produselor cu SPF mai mare de 30, dar este important să verifici lista de ingrediente pentru ca substanțele din compoziție să nu provoace reacții alergice.

Produsele cu filtru de protecție minerală acționează ca o barieră aplicată pe piele, deoarece ele nu absorb radiațiile UV ci le reflectă și le dispersează. În plus:

  • Acționează imediat după aplicare;
  • Au spectru larg de acțiune (protejează atât împotriva radiațiilor UVA cât și UVB);
  • Nu au potențial alergenic;
  • Conțin oxid de zinc sau dioxid de titan, ingrediente care calmează iritațiile și acneea.

Deoarece nu toate produsele destinate protecției solare sunt la fel, dermatologii recomandă folosirea de fotoprotectoare cu spectru larg, ce protejează pielea atât împotriva radiațiilor UVA cât și UVB. Razele UVA, prezente tot timpul anului, pot penetra chiar și îmbrăcămintea, dar cele UVB, responsabile pentru arsurile solare, sunt mai puternice vara, pot fi reflectate și de zăpadă și în plus pot cauza cancer de piele. 

Cum să alegi SPF-ul potrivit pentru pielea ta

Alegerea factorului de protecție solară depinde de nuanța pielii tale. Cea de culoare deschisă este mai sensibilă la radiații, din acest motiv fiind indicate produse cu SPF ridicat, de exemplu 30 în cazul expunerii reduse sau 50 a uneia prelungite.

Pentru un ten normal, care are deja un grad de protecție asigurat, o valoare a SPF-ului de 30 este suficientă pentru o expunere mai îndelungată la soare, în timp ce cremele sau loțiunile cu factor de protecție 15 oferă un grad de protecție potrivit celor cu ten mai închis. 

Cu toate acestea, pielea matură, predispusă la pistrui sau cea cu acnee au nevoie de îngrijire și hidratare specifică, iar produsele cosmetice, inclusiv cele de machiaj, trebuie să fie prevăzute la rândul lor cu filtre de protecție eficientă SPF minim 15, indiferent de anotimp.

Asigură-te deci că alegi cremele de față și de corp potrivite vârstei, tipului tău de ten și a problemelor sale specifice, astfel încât să te bucuri de efectele benefice ale soarelui oriunde te afli!

Surse:

  1. https://uihc.org/health-topics/what-difference-between-uva-and-uvb-rays, accesat 19.04.2021;
  2. https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen accesat 19.04.2021.

Inapoi la lista de articole

Cuprins