Meniu companie

Îngrijirea pielii intolerante: Cum să eviți iritațiile și reacțiile adverse 

Dacă te confrunți cu iritații, roșeață sau alte reacții adverse la produsele de îngrijire a pielii, atunci acest articol este pentru tine. Vom explora împreună cauzele comune ale intoleranței pielii și vom discuta despre simptomele care te pot ajuta să identifici manifestările specifice. În plus, te vom ghida pas cu pas prin procesul de îngrijire corectă a pielii intolerante, pentru a putea evita viitoare iritații sau reacții adverse. Începe călătoria spre o piele mai sănătoasă și mai fericită! 

Care sunt cele mai comune cauze ale pielii intolerante 

Cercetătorii sunt de acord că nu există o cauză exactă pentru declanșarea eczemelor sau a dermatitei atopice. În plus, fiecare persoană poate reacționa diferit la factorii declanșatori. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente cauze ale pielii intolerante și predispuse la iritații se numără: 

  • Factorii genetici

Un procent semnificativ (40%) al faptului că unii oameni se nasc cu pielea hipersensibilă îl reprezintă factorii genetici. Proteina implicată în menținerea unei bariere protectoare a pielii se găsește în organism într-o cantitate mai mică, și din acest motiv epiderma reacționează mai ușor la iritanți precum virusuri, bacterii sau alergeni. Pielea intolerantă este astfel mai predispusă la apariția  eczeme sau alte leziuni cutanate.

  • Expunerea la factori externi 

Pielea intolerantă poate fi cauzată de expunerea la soare, vânt, frig, căldură sau poluare, factori care îi pot deteriora bariera protectoare și o vor face mai sensibilă. 

  • Utilizarea produselor de îngrijire a pielii nepotrivite

Produsele cu ingrediente dure sau iritante, cum ar fi alcoolul, parabenii, parfumurile sintetice sau coloranții, pot provoca reacții adverse la persoanele cu piele intolerantă.

  • Schimbările hormonale sau stresul 

Anumite perioade de schimbări hormonale, cum ar fi sarcina sau menopauza, precum și stresul și lipsa de somn, pot afecta negativ starea pielii și pot crește sensibilitatea acesteia.

Cum să identifici simptomele pielii intolerante

Pielea intolerantă este de obicei rezultatul unei funcționări anormale a barierei protectoare, datorită în principal predispoziției genetice. Sensibilitatea crescută poate fi declanșată sau agravată și de condițiile de mediu sau stilul de viață. 

Simptomele comune intolerante includ roșeață, uscăciune, mâncărime, senzație de arsură sau de înțepături în piele. Acestea pot apărea imediat după contactul cu un alergen, sau după o perioadă. Uneori, manifestările pot fi însoțite de erupții cutanate sau de umflături. 

Diferențierea simptomelor este esențială pentru a stabili dacă este vorba despre piele intolerantă sau altă afecțiune a pielii, cum ar fi dermatita sau psoriazisul. Este recomandat să consulți un specialist în dermatologie în cazul în care simptomele persistă sau se agravează. 

Cum să identifici factorii declanșatori

Identificarea factorilor declanșatori, care pot varia de la produsele de îngrijire până la alimente sau condițiile de mediu, este un pas important în gestionarea pielii intolerante. 

Este recomandat să încerci să identifici ce anume îți declanșează astfel de reacții ale pielii, și chiar să ții un jurnal în care să notezi simptomele. De asemenea, sunt de evitat produsele care conțin ingrediente cu potențial iritant. 

Îngrijirea pielii intolerante: produse și ingrediente recomandate 

Pielea intolerantă reacționează la numeroase substanțe, de aceea este esențial să optezi pentru produse de îngrijire a pielii special create pentru a ameliora astfel de probleme. 

Gama Gerovital H3 Derma+ este o linie de dermatocosmetice concepută pentru a răspunde diferitelor nevoi ale sensibilității pielii. Aceste produse sunt hipoalergenice, și în general fără parfum, coloranți sau conservanți, iar includerea lor într-o rutină zilnică de îngrijire minimizează riscul de a provoca iritații și reacții adverse. 

Printre ingredientele recomandate pentru îngrijirea pielii hipersensibile se numără ceramidele, care ajută la menținerea hidratării și la refacerea barierei protectoare, pe care le regăsești într-un procent semnificativ în crema activ hidratantă. Componentele  de tip Ceramidyl-Omega 3-6-9 contribuie la refacerea funcției de barieră, pielea devenind hidratată, elastică și tonifiată. 

Un alt ingredient care are capacitatea de a hidrata intens, păstrându elasticitatea și aspectul tânăr al tenului este Aquaxylul. Acesta optimizează hidratarea prin creșterea sintezei de acid hialuronic din piele. De asemenea, niacinamida are proprietăți calmante și antiinflamatorii, contribuind la diminuarea iritațiilor și a roșeții. 

Cum să folosești produsele recomandate pentru tipul tău de piele 

Pentru  rezultate optime, este important să folosești produsele recomandate în ordinea corectă. Pentru curățarea pielii evită produsele care conțin săpun sau alcool, și apelează în schimb la o apă micelară delicată. Tonifierea este un pas important pentru a echilibra pH-ul și a pregăti pielea pentru următoarele etape de îngrijire.

Hidratarea este esențială pentru a proteja pielea și pentru a menține bariera hidrolipidică la un nivel optim.

Nu uita de conturul ochilor, pentru care îți recomandăm crema antirid pentru ochi. Acțiunea sa intensă de diminuare a cearcănelor și a ridurilor profunde sau a celor de expresie se datorează componentelor sale active precum extractul de Gatuline, care are efect de relaxare a musculaturii ce contractă pielea. 

Cum să eviți iritațiile și viitoarele reacții adverse 

Pentru persoanele cu pielea intolerantă, este esențial să se folosească dermatocosmetice hipoalergenice, care nu conțin parfumuri sau alcool. Evitarea ingredientelor iritante precum parabenii, sulfații și coloranții artificiali va ajuta, de asemenea, la prevenirea iritațiilor. 

Pentru a evita posibilele efecte adverse la produsele noi de îngrijire, este important să testezi reacția pielii înainte de a le utiliza pe întreaga față sau pe corp. Începe prin aplicarea unei cantități mici de produs pe o zonă mică și mai sensibilă, cum ar fi încheietura mâinii sau în spatele urechii.

Lasă apoi produsul să acționeze timp de 24 de ore, monitorizând reacția pielii. Dacă nu apar semne de iritație, roșeață sau mâncărime, îl poți considera sigur pentru utilizare. Dacă observi însă roșeață, umflături, mâncărime sau durere, întrerupe imediat utilizarea produsului și spală zona cu apă curată. Aceste semne pot indica o reacție alergică și este recomandat să consulți un dermatolog pentru sfaturi suplimentare. 

Expunerea la soare poate agrava reacțiile adverse la persoanele cu piele intolerantă., de aceea este important să utilizezi o protecție solară adecvată și să eviți intervalul orar 10:00 – 16:00. 

O rutină de îngrijire adaptată nevoilor individuale poate ajuta la menținerea unei bariere cutanate sănătoase și la prevenirea reacțiilor adverse, contribuind la reducerea iritațiilor și a sensibilității. 

Rolul alimentației și hidratării în sănătatea pielii 

O alimentație echilibrată joacă un rol crucial în menținerea sănătății pielii. Consumul regulat de fructe și legume bogate în antioxidanți, cum ar fi vitaminele A, C și E, poate ajuta la protejarea pielii, deoarece acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi și pot reduce riscul de apariție a ridurilor și a altor semne de îmbătrânire.

Alimentele bogate în vitamina C pot contribui la producția de colagen, o proteină importantă pentru elasticitatea pielii, iar consumul de alimente care conțin acizi grași omega-3 este, de asemenea, benefic, întrucât ajută la menținerea hidratării pielii și poate reduce inflamațiile. 

Este important să eviți alimentele care pot declanșa simptomele pielii intolerante, cum sunt de exemplu lactatele, glutenul și soia. Hidratarea este esențială pentru a menține elasticitatea pielii, și va preveni uscăciunea care poate cauza iritații. 

Importanța consultului dermatologic în îngrijirea pielii intolerante 

Simptomele pielii intolerante pot fi asemănătoare cu ale altor afecțiuni cutanate, cum ar fi eczemele, psoriazisul sau dermatita de contact, iar un medic dermatolog este cel mai în măsură să identifice corect tipul de intoleranță a pielii cu care te confrunți.

Prin evaluarea atentă a simptomelor și a istoricului medical, acesta îți poate stabili un tratament eficient și personalizat, care poate include și medicamente orale sau topice, precum creme sau unguente, terapii cu lumină sau chiar intervenții chirurgicale, în funcție de severitatea afecțiunii. De asemenea, îți poate oferi sfaturi privind evitarea factorilor de risc.  

Chiar dacă necesită o abordare atentă și personalizată, trebuie să știi că îngrijirea pielii nu trebuie să fie o luptă, ci reprezintă un act de iubire de sine! 

Surse: 
– National Eczema Association: https://nationaleczema.org/
– American Academy of Dermatology: https://www.aad.org/

Inapoi la lista de articole

Cuprins