Meniu companie

Razele UVB și UVA: Diferența dintre ele și cum alegi un SPF care te protejează de ambele

Soarele este esențial dezvoltării vieții și are numeroase efecte benefice asupra organismului uman. Expunerea într-un mod neadecvat poate cauza însă reacții adverse nedorite, îmbătrânirea tenului datorată radiațiilor ultraviolete fiind unul din dintre principalele neajunsuri. 

Razele UV acționează în mod diferit asupra pielii, iar specialiștii atrag atenția asupra băilor solare în exces. În funcție de durata sau de intervalul orar,  riscul de apariție de melanom sau diferite tipuri de cancere este mai mare. De fapt, studiile estimează că 90% dintre aceste afecțiuni sunt produse de radiațiile UV.

Din ghidul de mai jos vei afla mai multe despre diferența dintre UVA și UVB, dar și despre cum să te protejezi eficient, indiferent de sezon.

Radiațiile ultraviolete provenite de la soare

Cu toții resimțim efectele luminii care provine de la soare. Aceasta este compusă, în esență, dintr-o sumă de radiații electromagnetice de diverse tipuri. O parte dintre ele sunt reprezentate de lumina ”albastră” sau vizibilă ochiului uman, altele de radiațiile infraroșii (IR), iar restul de ultraviolete.  

Ceea ce diferențiază aceste tipuri de radiații sunt energiile lor diferite. Datorită faptului că lungimile de undă ale razelor UV sunt mai mici decât cele ale luminii vizibile, percepute de ochiul uman, nu putem observa aceste radiații, ci doar le resimțim în diverse moduri. 

Soarele este cea mai importantă sursă de radiații UV pe Terra, deși toată lumina solară ce ajunge la nivelul suprafeței terestre este filtrată de atmosfera Pământului. Radiațiile UV pot proveni însă și de la surse artificiale, precum lămpile de bronzat, lămpile fluorescente UV, cele de sterilizare a aerului sau cele cu lumină neagră. 

Denumirile de UVA, UBV sau UVC provin de la clasificarea radiațiilor UV în funcție de lungimea de undă: mare, medie respectiv mică. Fiecare dintre acestea afectează pielea și celulele corpului în diferite moduri. 

Diferențele dintre radiațiile de tip UVA și UVB

Radiațiile UVA

  • Au lungimi de undă mai mari, dar energii mai mici comparativ cu alte UV;
  • Ajung în proporție de 95% pe suprafața terestră, nefiind absorbite integral de stratul de ozon (spre deosebire de UVB);
  • Sunt prezente pe tot parcursul anului, străbat norii și pătrund prin sticlă;
  • Cauzează efectul de bronzare imediată, dar și îmbătrânirea prematură a tenului;
  • Deși sunt mai puțin intense decât UVbB, sunt mai penetrante, adică pătrund în  straturile mai profunde ale pielii;
  • Pot afecta indirect ADN-ul pielii, favorizând apariția ridurilor.

Radiațiile UVB

  • Reprezintă circa 5% din totalul radiațiilor solare care ajung pe Pământ;
  • Sunt mai puternice decât UVA și produc arsurile de piele, care nu mai pot fi reparate prin procese naturale dacă devin mai intense și mai dese;
  • Afectează direct ADN-ul uman și au efecte asupra straturilor exterioare ale pielii (epiderma); 
  • Pot cauza cancerul de piele sau melanom de diferite tipuri, și pot conduce la îmbătrânirea prematură a tenului.

Cum alegi un produs cu SPF care să te protejeze eficient

Chiar dacă expunerea la soare are o mulțime de beneficii, este important să-ți asiguri măsuri de precauție eficiente, pericolele fiind acum mai bine cunoscute. O cremă sau o loțiune cu factor de protecție solară (SPF) cu factor de protecție cu spectru larg te poate proteja împotriva ambelor tipuri de radiații ultraviolete, atât UVA, cât și UVB.

Factorul de protecție SPF (Sun Protection Factor) este un indicator care se referă la capacitatea unui produs cosmetic de a opri cantitatea de radiație absorbită de piele, mai exact la perioada de timp cu care poți sta la soare mai mult decât dacă nu ai utiliza un astfel de produs. 

Spre exemplu, dacă poți sta zece minute până pielea începe să se înroșească, folosind o cremă cu SPF 15 vei putea sta în bătaia razelor de 15 ori mai mult, adică 150 minute. Astfel de valori oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB, fiind ideale pentru folosire zilnică și expunere ocazională la soare.   

Produse recomandate pentru protecție solară

Pentru a alege un produs cu factor de protecție solară potrivit trebuie să ai în vedere mai multe criterii. Unul din cele mai importante se referă la modul în care pielea răspunde la acțiunea radiațiilor UVA sau UVB, care este în directă legătură cu nivelul de melatonină prezent în corp la nivel de tegument. Astfel: 

  • Dacă ai un ten deschis la culoare, care se bronzează greu dar se înroșește rapid, alege un SPF de minim 50 în cazul expunerii prelungite, sau SPF 30 pentru expunere redusă, sau unde soarele nu este așa intens;
  • Un ten normal se bronzează treptat și suferă mai rar arsuri, deoarece  beneficiază deja de un anumit grad de protecție (pielea conține o cantitate suficientă de melatonină). În acest caz, alege SPF 15 dacă stai timp mai puțin la soare, sau SPF minim 30 dacă petreci mai multe minute. În schimb, trebuie să îți protejezi mai atent fața, aceasta fiind mai predispusă la formarea de riduri și linii fine;
  • Pentru un ten închis la culoare, care nu este la fel de sensibil la expunerea solară, este nevoie de un produs cu factor de protecție SPF minim 15 pentru a preveni apariția arsurilor, și pentru a te proteja de radiațiile UVA care pătrund prin sticlă; acestea te pot afecta și atunci când ești la volan. 

În plus, pielea matură, cea care prezintă acnee sau cea predispusă la pistrui au nevoie de îngrijire specifică. Produsele cosmetice, inclusiv cele de machiaj, trebuie să aibă un factor de protecție SPF de minim 15, indiferent de anotimp.

Anumite tipuri de textile pot fi prevăzute și ele cu factor de protecție, și astfel lasă doar o mică parte (circa 2%) din radiațiile solare să ajungă la piele. În plus, ochelarii cu FPS sunt absolut necesari mai ales vara, dar și în celelalte anotimpuri. Radiațiile UV au efect nu doar asupra pielii din jurul ochilor, ci pot ataca și corneea, riscul de cataractă fiind crescut.

Gama Gerovital H3 Derma Sun este special concepută pentru prevenție și protecție înainte de expunerea la soare, și îngrijire after sun. Produsele conțin Physavie, un ingredient vegetal activ extras din Physalis angulata, planta răspândită în regiunile tropicale, unde incidența radiațiilor solare este foarte ridicată. Acest extract protejează pielea împotriva radiațiilor UV și infraroșii, responsabile pentru fotoîmbătrânirea pielii iar planta are, în plus, proprietăți excelente de calmare a pielii supraîncălzite datorită capacității ei de a reduce reacțiile inflamatorii.

Inapoi la lista de articole

Cuprins