Meniu companie

Scalp uscat sau mătreață? Care sunt diferențele?

Apariția, la nivelul scalpului, a unor cojițe de culoare albă este confundată adesea cu mătreața. În realitate, cauzele acestora sunt multiple. Cu toate că există simptome asemănătoare între cele două condiții ale scalpului, între mătreață și uscăciune există mai multe diferențe ce trebuie menționate. Așadar, prin ce se disting cele două?

Care sunt simptomele unui scalp uscat?

Atunci când ai scalpul uscat, pielea devine iritată și are tendința de a se coji. Nu de puține ori, descuamarea pielii poate fi observată și în alte zone ale corpului, nu doar pe pielea capului. De regulă, printre simptomele care însoțesc apariția cojilor se numără și mâncărimea.

Pierderea excesivă a părului este un semnal de alarmă și totodată un indiciu că ai un scalp uscat. Stresul și dereglările hormonale sunt principalii vinovați pentru căderea părului, de aceea este indicat să eviți pe cât posibil situațiile care îți creează nervozitate, teamă sau anxietate.

Pe lista factorilor care influențează manifestarea acestor simptome putem menționa: vârsta înaintată, reacțiile alergice la diferite produse de styling, temperaturile scăzute specifice sezonului scăzut. De asemenea, se pare că problemele scalpului pot fi puse și pe seama băilor și dușurilor cu apă fierbinte, a expunerii la soare, dar și a aerului condiționat.

Cum se manifestă mătreața?

De cealaltă parte, putem vorbi despre mătreață atunci când scalpul este gras, cauza fiind în acest caz excesul de sebum. Cojițele care trădează mătreața au, de regulă, dimensiuni mai mari, dar și o culoare specifică – sunt albe sau galbene. Atunci când ai mătreață, pe lângă mâncărimi te poți confrunta și cu roșeața pielii scalpului. Dacă observi apariția acestor cojițe și în alte zone ale corpului, cum ar fi sprâncenele, marginea nasului sau pe conturul urechilor, este posibil să te confrunți cu o deramatită seboreică.

Printre factorii de risc ai mătreței se pot numără: vârsta, dezechilibrele hormonale, stresul.

Cum tratăm scalpul uscat?

În funcție de complexitatea afecțiunii, scalpul uscat poate fi tratat prin remedii naturiste sau prin tratamente profesionale, efectuate de către medicul dermatolog. Pentru început, poți opta pentru tratarea la domiciliu, folosind măști preparate din ingrediente la îndemâna oricui. Iată două remedii simple și eficiente, care combat simptomele scalpului uscat:

Masca pe baza de ou.

Amestecă într-un bol două ouă, o lingură de ulei de măsline și ⅛ dintr-o cană de apă. Amestecă ingredientele până ce se formează o pastă consistentă și aplic-o pe părul umed, imediat după spălare. Las-o să acționeze timp de 15 minute, iar apoi clătește cu apă călduță.

Masca pe bază de miere.

Amestecă două linguri de glicerină vegetală pură cu patru linguri de ulei de măsline și cu două linguri de ulei de albine. Folosește amestecul obținut pe post de balsam de păr, lasă-l să acționeze pentru un sfert de oră, iar apoi clătește.

Cum scăpăm de mătreață?

Cel mai bun tratament pentru combaterea mătreții constă în folosirea șampoanelor și a tratamentelor cu acțiune dedicată. Descoperă colecția Farmec de șampoane antimătreață și comandă produsele care ți se potrivesc!

Mătreața și scalpul uscat sunt probleme care ne creează disconfort și care, nu de puține ori, ne inhibă încrederea în propria persoană din cauza manifestărilor pe care le au. Pentru a trata rapid oricare dintre aceste două condiții ce afectează sănătatea scalpului, este esențial să identificăm cauzele care au dus la apariția lor. În multe situații, folosim șampoane și tratamente anti-mătreață care nu sunt eficiente în cazul în care ne confruntăm cu simptomele scalpului uscat, de aceea este nevoie de folosirea unor remedii potrivite.

Inapoi la lista de articole

Cuprins