Meniu companie

Aplicarea corectă a loțiunilor de protecție solară. Reguli de care să ții cont

Folosirea cremelor de protecție solară protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor UV. Pentru ca acțiunea acestor produse să fie eficientă, este nevoie nu doar de alegerea unor loțiuni de calitate ci și de aplicarea lor corectă. Medicii dermatologi susțin că există foarte mulți pacienți care nu știu cum să utilizeze corespunzător produsele cu factor de protecție solară, diminuându-le efectul. Pentru ca pielea să fie îngrijită așa cum trebuie grație utilizării loțiunilor cu SPF trebuie să ținem cont de câteva reguli de bază. Îți vom prezenta în acest articol sfaturi utile despre aplicarea corectă a loțiunilor cu factor de protecție, însă și despre rolul acestor produse.

Rolul și acțiunea loțiunilor de protecție solară

Utilizarea cremelor de protecție solară are o mulțime de beneficii, cum ar fi:

  • Previne apariția arsurilor solare
  • Previne apariția petelor pigmentare
  • Reduce efectul de îmbătrânire a pielii
  • Reduce riscul de cancer de piele
  • Contribuie la bronzarea uniformă și de lungă durată

De regulă, orice produs de protecție solară are în compoziție ingrediente principale, respectiv ingredientul activ și emulsia. Substanța activă are un rol esențial în ecranarea radiațiilor UV și poate fi de două tipuri, respectiv:

  • Reflectorii UV – formați din oxizi care absorb și împrăștie radiațiile UV;
  • Absorbanții UV – care absorb radiațiile UV și le convertesc la un nivel foarte scăzut de căldură. Aceștia se mai numesc și absorbanți organici pentru că au în componență atomi de carboni, existenți în toate materiile de origine organică.

Majoritatea produselor conțin între unu și șase ingrediente active.

Când se aplică loțiunea solară

Aplicarea loțiunii cu factor de protecție solară trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică de îngrijire a pielii. E important să ai tot timpul la îndemână un produs din această categorie și să îl folosești de fiecare dată când ieși din casă. În plus, trebuie să menționăm un aspect esențial: radiațiile ultraviolete sunt prezente într-o cantitate mai mică sau mai mare în orice anotimp, de aceea crema cu factor SPF se aplică pe toată durata anului și nu doar în sezonul cald.

Mai mult decât atât, dacă folosești produse pe bază de acid glicolic sau care conțin retinoizi. Cu atât mai mult este nevoie să respecți regulile de aplicare a loțiunii cu SPF. Produsele menționate conțin substanțe care pot genera o fotosensibilitate a pielii.

În ceea ce privește momentul zilei în care ar trebui să folosim acest produs, este ideal să o facem dimineața, înainte cu jumătate de oră de a ieși din casă. Dacă vrei să elimini această perioadă de așteptare alege produse pe bază de dioxid de titan și oxid de zinc care formează instant un strat protector pe piele.

Frecvența aplicării cremei de protecție

Frecvența aplicării cremei de protecție este o altă preocupare care necesită clarificări. Dacă ai aplicat produsul dimineața, după duș, și mergi la birou sau în orice alt spațiu închis, nu va fi nevoie sa reaplici protecția solară până la sfârșitul programului când te vei expune iar la razele soarelui. Însă, dacă ai o zi în care îți vei petrece majoritatea timpului afară, va fi necesar să reaplici produsul pe piele. Motivul este cât se poate de simplu: substanțele active din formulele cremei de protecție se descompun sub acțiunea razelor de soare.

Așadar, în situația în care petreci mai multe ore în mediul exterior, refolosește crema de protecție o dată la două ore. Dacă transpiri sau înoți, poți crește frecvența aplicărilor. Dacă utilizezi un produs rezistent la apă, trebuie să știi că vei beneficia, însă, de doar 40 de minute de protecție după ce ai ieșit din piscină. Există, totuși și produse etichetate ca având ”rezistență superioară la apă” care sunt eficiente până la 80 de minute după contactul cu apa.

Care este cantitatea corectă de produs cu SPF?

Pentru ca produsul cu factor de protecție să ofere rezultatele dorite e importantă și cantitatea pe care o folosim la fiecare aplicare. Potrivit specialiștilor din domeniul dermatologiei, sunt suficiente aproximativ 30 de grame de cremă pentru a proteja întreaga suprafață a corpului. Această regulă este valabilă în cazul în care ai adoptat o ținută sumară, care expune mare parte a corpului. Cantitatea necesară de produs scade, însă, dacă porți haine care acoperă corpul mai bine. Pentru a proteja perfect fața, gâtul și pieptul, acele zone ale corpului foarte expuse și, de altfel, foarte sensibile, ai nevoie de aproximativ o jumătate de linguriță de produs.

Cu toate acestea, atunci când vorbim despre cantitatea corectă de produs cu SPF trebuie să ținem cont și de textura formulei folosite. Astfel, o textură mai densă acoperă mai mult din suprafața corpului, în timp ce o loțiune fluidă necesită, de cele mai multe ori, un strat mai gros pentru a oferi protecția dorită.

Ordinea aplicării cremei de soare în rutina de îngrijire a pielii

Loțiunea de protecție solară se aplică după ce ai folosit crema hidratantă și înainte de a începe utilizarea produselor de machiaj. Este necesar un interval de timp de aproximativ 20 – 30 de minute de la aplicarea cremei cu SPF și până la folosirea fardurilor. Astfel, loțiunea se va absorbi în piele, iar produsele cosmetice de make-up nu vor interfera cu substanțele active din formula sa.

Metoda corectă de aplicare a loțiunii cu SPF

Pentru a asigura o distribuire uniformă a produsului, aplică loțiunea solară prin tamponare și nu prin frecare. În acest mod vei favoriza, de asemenea, absorbția mai rapidă a cremei și vei preveni iritațiile pielii.

Cum se îndepărtează de pe ten crema cu SPF?

Demachierea tenului este o etapă absolut indispensabilă pentru sănătatea și frumusețea pielii. Curățarea feței se realizează cu un demachiant pe bază de ulei, în cazul în care ai folosit un produs cu factor de protecție. Agenții care filtrează razele UV sunt solubili în ulei, de aceea produsele de demachiere care conțin ulei sunt cele mai eficiente în acest caz. La fel ca oricare alt produs aplicat pe ten și loțiunea de protecție poate crea probleme (blocarea porilor, iritații etc.) dacă nu este îndepărtată corect.

Zone ale corpului pe care nu trebui să le omiți în aplicarea cremei

În timp ce anumite părți ale corpului beneficiază din plin de efectele loțiunii cu factor de protecție solară, altele pot fi neglijate sau omise în momentul aplicării acestui produs. De exemplu, porțiunea din spatele genunchilor poate fi trecută rapid cu vederea, însă și aceasta necesită protecție împotriva razelor UV. Această porțiune a pielii este foarte sensibilă și poate căpăta arsuri însoțite de disconfort dacă nu este protejată corespunzător.

Același lucru este valabil și pentru alte zone ale corpului, cum ar fi partea exterioară a labei piciorului, scalpul (în cazul persoanelor cu calviție), partea superioară a palmelor, pielea de pe coate sau lobul urechii. Toate acestea prezintă riscul de a dezvolta cancer de piele, la fel ca orice altă componentă a corpului.

Produse de protecție solară de la Farmec

Din portofoliul Farmec fac parte o mulțime de produse dedicate îngrijirii pielii înainte și după expunerea la soare. Însă, recomandarea noastră pentru această vară este noua gamă de produse cu factor de protecție Gerovital H3 Derma + Sun Expert, care au la bază tehnologia Physablock. Grație acesteia, produsele noastre oferă protecție avansată împotriva radiațiilor UVA, UVB, VL și IR și au o acțiune eficientă împotriva fotoîmbătrânirii.

Poți alege creme colorante de protecție solară pentru față, lapte de corp cu SPF 30 sau SPF 50, loțiuni fluide pentru și după plajă.

În plus, în portofoliul Farmec se regăsesc și creme de față cu SPF și cu textură ușoară, precum și creme color control cu factor de protecție care pot înlocui cu succes fondul de ten pe durata zilelor toride de vară. Un produs care îmbină proprietățile unui produs de machiaj cu beneficiile unui produs de îngrijire și protecție a pielii este crema Final Touch SPF 25 Gerovital Luxury.

Inapoi la lista de articole

Cuprins