Transport GRATUIT în România la plata online, la comenzi de 59 lei.
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Comenzi telefonice+40 372 406 300
Sugestii de căutare
  Caută Cont Coș
  Coş cumpărături
  0 Produse
  0
  Nu ai nici un produs în coş.
  Foloseşte Testul Farmec
  sau intră în Lista de produse
  SUGESTII
  Informaţii utile
  Întrebări şi răspunsuriToate Îngrijirea tenului Îngrijirea corpului Îngrijirea părului Îngrijire pentru plajă Îngrijirea mâinilor Îngrijirea picioarelor Igienă orală Deodorante Copii Cosmetică decorativă Dermato-cosmetice Îngrijirea casei Altele Informaţii utile Toate Despre ten Despre păr Despre corp

  Arsuri solare - cauze, tipuri, prevenire și tratament

  Arsurile solare apar în momentul în care cantitatea de expunere la radiațiile ultraviolete este cu mult mai mare decât abilitatea melaninei, pigmentul protectiv al pielii, de a proteja pielea. Cauzate exclusiv de expunerea excesivă la radiațiile UV, arsurile solare pot crește riscul apariției cancerului de piele.

  Chiar și după 15 minute de expunere la radiațiile UV, pielea poate fi deteriorată, iar primele semne să fie vizibile de la 12 - 24 de ore. Din cauza faptului că radiațiile ultraviolete depășesc abilitatea melaninei de a proteja pielea, orice parte a corpului care este expusă la soare în mod necontrolat se poate arde, chiar și buzele, lobul urechii sau pielea capului.
  gerovital-cuplu-la-plaja
  Mai jos vei afla informații utile despre arsurile solare. Tot ce trebuie să știi despre cauze, tipuri, dar și cum poți preveni și trata în timp util arsurile.

  Ce sunt radiațiile solare?

  Sunt radiațiile emanate de soare ce pot avea efecte negative asupra pielii și sănătății organismului. Sunt dăunătoare indiferent dacă sunt naturale sau artificiale și sunt cunoscute mai multe tipuri:
  • Radiații UVA - Radiații ce pot afecta ADN-ul celular de la nivelul pielii și sunt asociate cu efectele pe termen lung precum: apariția ridurilor și a cancerului de piele;
  • Radiațiile UVB - Radiațiile ce sunt responsabile în mod direct pentru apariția arsurilor și cresc riscul de apariție al cancerului de piele.
   

  Arsurile solare în cazul copiilor și adulților - intensitatea arsurilor solare

  gerovital-expunerea-la-soare-protecție

  Cum îți dai seama că suferi de o arsură solară?

  Pielea îți poate arăta primele semne chiar și după o expunere de 15 minute la soare. Ea devine roșie, dureroasă la atingere și chiar fierbinte. Însă, sunt cazuri când, la câteva ore/zile, pot apărea bășici umplute cu lichid (vezicule) care se pot sparge. Dacă arsura solară este severă atunci pot apărea și simptome precum: febră, frisoane, dureri de cap și stări de moleșeală.

  Când se produc arsurile solare?

  Bronzul este metoda cea mai naturală prin care organismul se apără de efectele radiațiilor. În mod direct, melanina este pigmentul responsabil pentru bronz deoarece aceasta absoarbe radiațiile solare și acționează ca un unguent natural pentru piele, practic o loțiune de plajă naturală. În momentul în care radiațiile sunt prea puternice și sistemul de apărare al organismului nu mai face față, se produce în organism o reacție toxică și ulterior apare arsura solară.

  În cazul copiilor, arsurile solare pot fi extrem de dăunătoare pe termen scurt sau lung. Pe termen scurt, chiar după 15 minute de la expunerea la soare pot apărea stări de disconfort și simptome precum: înroșirea pielii, mâncărime, usturime, durere, inflamarea pielii, dureri de cap, greață, febră, amețeli și chiar apariția bășicilor. Pe termen lung, însă, arsurile solare repetate pot duce chiar la apariția cancerului de piele.

  În cazul adulților, arsurile solare se manifestă, de cele mai multe ori, prin sensibilizarea pielii și ulterior înroșirea acestei, iar primele semne pot apărea și la 12-24 de ore de la expunerea la radiațiile solare.


  Gradele de arsuri solare

  În funcție de severitatea simptomelor, arsurile solare sunt clasificate în trei categorii:
  • Arsuri solare de gradul 1 - forma cea mai comună de arsuri, care se manifestă prin apariție zonelor înroșite, dar și prin piele sensibilă și dureroasă la atingere. În cazul arsurilor de gradul 1 primele semne pot apărea chiar și după 36 de ore.
  • Arsuri solare de gradul 2 - Forma de arsură solară care afectează primul strat al pielii, dar și pe al doilea, acesta este și motivul pentru care apar bășicile dureroase și pline de lichid. Primele semne ale arsurii de gradul 2 pot fi mai grave în primele 48 de ore, urmând ca ulterior sa fie mai blânde.
  • Arsuri solare de gradul 3 - Cea mai gravă formă de arsură deoarece în cazul acestei arsuri, pielea este afectată în profunzime. În urma acestei forme de arsuri există și predispoziția la infecții, iar simptomele deja sunt mult mai agresive. În acest caz este nevoie de intervenția medicului specialist, care poate reduce riscurile asociate arsurii.
   

  Când este riscul mai crescut să apară arsurile solare?

  Toate persoanele sunt predispuse arsurilor solare, însă sunt și situații când riscul este cu mult mai crescut. Mai exact în următoarele cazuri:
  • Persoanele care au o culoare a pielii foarte deschisă - persoanele cu pigmentul pielii deschis și cu ochii deschiși, păr blond, deoarece pielea acestora produce o cantitate mult mai mică de melanină;
  • Persoanele roșcate, dar și persoanele cu pistrui. În cazul de față există și un risc crescut de cancer de piele;
  • Altitudinea și latitudinea. Cu cât altitudinea la care te afli este mai mare, cu atât crește riscul arsurilor solare. Explicația vine de la faptul că radiațiile solare sunt cu mult mai intense la altitudini mari. De asemenea, latitudinea deține un rol important în apariția arsurilor solare deoarece cu cât zona în care te afli este mai aproape de zona ecuatorială, cu atât riscul de arsuri este mai mare;

  Potrivit medicilor specialiști, este recomandat să ne expunem pielea la soare dimineață și spre seară, atunci când radiațiile au o intensitate mai mică. De exemplu, intervalul 10:00-16:00 nu este indicat pentru expunerea la soare deoarece radiațiile înregistrează o intensitate sporită.

  Când este nevoie de primul ajutor pentru arsurile solare?

  Este nevoie de ajutor medical atunci când observi următoarele simptome:
  • Atunci când au apărut bășicile pe corp și acoperă porțiuni mari;
  • Când apar simptomele precum: febră, frisoane, greață, dureri de cap severe;
  • Dacă observi că starea de sănătate nu se îmbunătățește;
  • Dacă apar semne de infecție (umflarea bășicilor, puroi la nivelul bășicilor sparte, scurgeri de culoarea roșie în interiorul bășicilor),
  • Semne de insolație;

  Factorii de risc care trebuie să te trimită la medic:
  • Leșin, vărsături;
  • Puls accelerat;
  • Lipsa urinării:
  • Stări de confuzie;
  • Sete extremă.


  Metode de tratament pentru arsurile solare

  În funcție de severitatea arsurilor, în special în cazul arsurilor de gradul 1 și 2, există metode de tratament ce pot fi încercate acasă. Însă, în cazul arsurilor severe este indicat întotdeauna să se apeleze la sfatul medicului specialist.

  Tratament clasic pentru arsurile solare minore

  Tratamentul făcut acasă pentru arsurile solare va ameliora simptomele în 2 zile, însă arsura va dispărea definitiv după mai multe zile. Nu va vindeca imediat în totalitate pielea, dar va ameliora durerile și va reduce disconfortul, iar pielea se va vindeca de la sine. Ce poți încerca?
  • Tratament clasic cu medicamente antiinflamatoare ce calmează iritațiile și durerile asociate acestora;
  • Loțiune sau gel ce poate fi aplicat pe zonele afectate pentru ameliorarea durerilor și regenerarea pielii;
  • Comprese cu apă rece - care pot fi aplicate direct pe zonele afectate;
  • Gel cu aloe vera - deoarece are efecte calmante, hidratante și regenerante;
  • Ulei de cocos - Are o putere mare de hidratare a pielii uscate. Arsurile solare fac pielea să devină mult mai uscată și provoacă mâncărimi;
  • Iaurt rece - pentru calmarea durerilor și disconfortului;
  • Fulgi de ovăz ori de tărâțe - care se pun în apa în care faci baie, pentru a calma simptomele neplăcute;
  • Vitamina C - folosită sub formă de ulei pentru a reduce severitatea arsurilor solare;
  • Comprese cu ceai - care stimulează procesul de refacere a pielii;
  • Amidon de porumb - care reduce inflamația și senzația de mâncărime de la nivelul pielii;
  • Salată verde - care accelerează procesul de vindecare a pielii arse de soare;
  • Castravete - înlocuitor natural al loțiunilor de după plajă care are efecte calmante și răcoritaore;
  • Unguent de gălbenele - calmează arsurile solare.

  gerovital-lotiune-dupa-plaja

  Afecțiuni care sunt asociate arsurilor solare

  • Îmbătrânirea pielii. Arsurile solare sau simpla expunere la radiațiile UV în mod repetat deshidratează sever pielea și cresc riscul de îmbătrânire prematură a pielii. Arsurile solare traumatizează pielea și provoacă apariția ridurilor ori a aspectului de piele îmbătrânită.
  • Cancer de piele. Potrivit studiilor specialiștilor, cinci arsuri solare în decursul vieții pot crește riscul de melanom, iar cumulate acestea pot mări predispoziția apariției cancerului de piele. Una dintre cele mai eficiente strategii de reducere a cancerului de piele este protejarea pielii în mod corespunzător.

  Cine nu are voie să se expună la soare?

  Expunerea la soare implică riscuri majore, motiv pentru care pacienții care suferă deja de anumite afecțiuni nu au voie să se expună la soare pe perioade foarte mari de timp. Printre aceștia se numără:
  • Pacienții care suferă de lupus eritematos sistematic, deoarece expunerea la soare ar putea agrava această afecțiune;
  • Pacienții care suferă de vitiligo, deoarece procesul de depigmentare a pielii poate fi accelerat și poate crește riscul apariției cancerului de piele;
  • Pacienții care suferă de cancer de piele.

  Metode de prevenție pentru expunerea la soare:

  Cea mai importantă unitate de măsură pentru gradul de protejare a pielii este factorul de protecție solară. Produsele cosmetice pe care le găsim cu prescurtarea SPF. Medicii dermatologi recomandă folosirea produselor cu factor de protecție 30, pentru adulți, înainte de expunerea la soare și cu factor de protecție 50 pentru copii.
  Produsele cu protecție solară trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de a ieși în soare, indiferent de forma acestora (cremă, loțiune, gel, spray, etc.).
  gerovital-lapte-protectie-solara-pentru-familie

  Ce factor de protecție să alegi?

  În general, factorul de protecție înseamnă un multiplicator pentru timpul necesar pentru a te apăra de roseața aparută în urma expunerii neprotejate la soare. În cazul în care expunerea neprotejată la soare poate duce la apariția eritemului în aproximativ 10 minute, crema cu factor de protecție 15, va prelungi această durată, în aceleași condiții, la 150 de minute. O cremă cu factor de protecție 15 va bloca aproximativ 93% din razele ultraviolete.

  Cremele cu factor de protecție trebuie alese și în funcție de culoare pielii. Dacă ai pielea deschisă la culoare, atunci trebuie să folosești o cremă cu factor mai mare de 30, deoarece blochează aproximativ 97% din razele ultraviolete. O persoana cu pielea mai închisă la culoare poate folosi cremă cu factor de protecție chiar și mai mic de 15.

  Pentru a te proteja în mod eficient de razele soarelui, aplicarea cremei se face într-un strat subțire, dar vizibil, aproximativ 2 linguri pe întreg corpul și neapărat pe nas, pomeți, urechi, gât, umeri și vârful picioarelor.

  Crema cu protecție solară trebuie aplicată cu 20 de minute înainte de expunere la soare deoarece în acest timp se formează stratul protector.
  gerovital-crema-protectie-mare-soare
  Reducerea intervalului periculos de expunere la soare. Mai exact, evitarea programului 10:00 - 16:00, atunci când radiațiile solare au o intensitate mărită. Fiecare strat trebuie distribuit uniform și reînnoit de 2-3 ori, în funcție de cât de mult transpiri ori de cât de des intri în apă.

  Adoptarea unei ținute corespunzătoare. Pantaloni lungi din material lejer și subțire, bluze cu mâneca lungă, pălării care să ne protejeze de radiațiile solare, dar și ochelari de soare.

  Nu uita că este extrem de important și să te hidratezi în mod corespunzător. Să bei zilnic cel puțin 2 litri de lichide, în special apă, deoarece expunerea la soare poate determina pierderea de lichide.

  Toate aceste informații de mai sus te vor ajuta să previi arsurile solare în zilele caniculare, dar chiar și în zilele mai puțin călduroase, care pot avea un impact major asupra sănătății pielii.


  Înapoi la categorie

  Primeşti pe email informaţii utile. Abonează-te la newsletter.