Meniu companie

Arsuri solare – cauze, tipuri, prevenire și tratament

În funcție de tipul tău de ten, s-ar putea ca în momentul în care ești la plajă și te expui la soare un timp prea îndelungat, să te confrunți cu problema pielii care se înroșește, se cojește sau se arde foarte rapid. În acest caz, trebuie să știi că este vorba de capacitatea acesteia de a face față la expunerea la radiațiile ultraviolete. 

În momentul în care această cantitate a expunerii este cu mult mai mare decât abilitatea melaninei, pigmentul protectiv, de a proteja pielea, se produc arsurile solare. Cauzate exclusiv de expunerea excesivă la radiațiile UV provenite de la soare, arsurile duc la îmbătrânirea prematură a tenului și pot crește riscul apariției cancerului de piele.

Mai jos vei afla tot ce trebuie să știi despre cauzele și tipurile de arsuri solare, dar și despre cum le poți preveni și să le tratezi în timp util. 

Ce sunt arsurile solare?

Lumina ce provine de la soare este esențială pentru buna funcționare a organismului, contribuind, printre altele, la sinteza Vitaminei D3, vitală pentru multe procese din organism și fixarea calciului din alimente în oase. În plus, are un rol decisiv pentru a menține o stare psihică bună și un sistem imunitar puternic.

Totuși, expunerea incorectă la soare poate favoriza apariția unor probleme pe termen scurt, cum sunt arsurile sau decojirea pielii, înroșirea tenului sau insolația. În timp, se pot agrava anumite afecțiuni sau se pot declanșa chiar boli cu evoluție severă, precum cancerul de piele. 

Arsurile solare reprezintă reacții inflamatorii ale pielii la acțiunea radiațiilor UV prezente în lumina solară. Cunoscute și sub denumirea de ”cojire” sau ”decojire” a pielii, arsurile apar în momentul în care pielea începe să devină roșie, și se pot manifesta chiar după 5-7 zile după ce te-ai expus la soare.

Care sunt cauzele arsurilor solare?

Radiațiile ultraviolete prezente în lumina solară pot avea efecte negative asupra pielii și a sănătății organismului. Acestea sunt dăunătoare indiferent dacă sunt naturale, precum cele provenite de la soare, sau artificiale, produse de lămpile cu UV sau solar. Sunt cunoscute mai multe tipuri de radiații cu acțiune directă asupra organismului:

  • Radiațiile UVA – pot afecta ADN-ul celular de la nivelul pielii, fiind asociate cu efecte pe termen lung precum: apariția ridurilor și a cancerului de piele;
  • Radiațiile UVB – responsabile în mod direct pentru apariția arsurilor solare, care cresc riscul de apariție a cancerului de piele.

Radiațiile ultraviolete penetrează pielea în mod diferit. În prima fază, se produce înroșirea și inflamarea acesteia datorită razelor de tip UVB, care distrug structura ADN-ului pe termen lung. 

Rapiditatea cu care apar arsurile depinde de tipul de pigment existent la nivelul pielii, dar și de intensitatea și de timpul de expunere la soare.

Gradele de arsuri solare

În funcție de severitatea simptomelor, arsurile solare sunt clasificate în trei categorii:

  • Arsuri solare de gradul 1 – reprezintă forma cea mai comună de arsuri, care se manifestă prin apariția zonelor înroșite, dar și prin piele sensibilă, dureroasă la atingere. În cazul arsurilor de gradul 1, primele semne pot apărea chiar și după 36 de ore după expunerea la soare.
  • Arsuri solare de gradul 2 – sunt forma de arsură solară care afectează primul strat al pielii, dar și pe al doilea. Acesta este și motivul pentru care apar bășicile dureroase și pline de lichid. Primele semne ale arsurii de gradul 2 pot fi mai grave în primele 48 de ore, urmând ca ulterior sa fie mai blânde.
  • Arsuri solare de gradul 3 – sunt cea mai gravă formă de arsură deoarece în  aceste cazuri pielea este afectată în profunzime. În urma acestei forme de arsuri există și predispoziția la infecții, iar simptomele deja sunt mult mai agresive. În acest caz este nevoie de intervenția medicului specialist, care poate reduce riscurile asociate arsurilor.

Când se produc arsurile solare?

Bronzul este metoda cea mai naturală prin care organismul se apără de efectele radiațiilor. În mod direct, melanina, pigmentul responsabil pentru bronz, absoarbe radiațiile solare și acționează ca un unguent natural pentru piele, altfel spus ca o loțiune de plajă naturală. 

În momentul în care radiațiile ultraviolete sunt prea puternice și depășesc abilitatea de protecție a melaninei, sistemul de apărare al organismului nu mai face față și se produce o reacție inflamatorie sub formă de arsură solară.

Potrivit medicilor specialiști, este recomandat să ne expunem pielea la soare dimineață și spre seară, atunci când radiațiile au o intensitate mai mică. Expunerea nu este indicată în intervalul 10:00-16:00, deoarece radiațiile înregistrează o intensitate sporită.

Factori de risc pentru arsurile solare

Toate persoanele sunt predispuse arsurilor solare, însă sunt și cazuri când riscul este cu mult mai crescut, mai exact, în următoarele situații:

  • Persoanele care au o culoare a pielii foarte deschisă – la cei cu pigment deschis, cu ochii deschiși și păr blond, pielea produce o cantitate mult mai mică de melanină;
  • Persoanele roșcate, dar și persoanele cu pistrui. În aceste cazuri există și un risc crescut de cancer de piele;
  • Altitudinea și latitudinea. Cu cât altitudinea la care te afli, unde radiațiile solare sunt mai intense, este mai mare, cu atât crește riscul de arsuri. De asemenea, latitudinea deține un rol important în apariția arsurilor: cu cât zona unde te afli este mai aproape de zona ecuatorială, cu atât riscul de arsuri crește.

Simptome asociate arsurilor solare

Arsurile solare se manifestă de cele mai multe ori prin sensibilizarea pielii și ulterior înroșirea acestei, iar primele semne pot apărea și la 12-24 de ore de la expunere.

Pe termen scurt pot să existe stări de disconfort. Simptomele prin care îți poți da seama de prezența arsurilor sunt diverse: piele roșie, dureroasă la atingere și chiar fierbinte, mâncărime, usturime, durere, inflamarea pielii, dureri de cap, greață, febră, amețeli. Sunt însă, și cazuri când, la câteva ore sau chiar zile, pot să apară bășici umplute cu lichid (vezicule) care se pot sparge. 

Mai mult, orice parte a corpului care este expusă la soare în mod necontrolat se poate arde. Astfel, nu doar fața sau corpul, ci chiar și buzele, lobul urechii sau scalpul pot suferi arsuri. 

Efecte pe termen lung și complicații 

Pe termen lung, pot să apară complicații severe după expunerea neprotejată la soare. Acestea includ:

  • Îmbătrânirea pielii. Arsurile solare sau simpla expunere la radiațiile UV în mod repetat traumatizează și deshidratează sever pielea. În acest fel crește riscul de apariție a ridurilor și a aspectului de piele îmbătrânită.
  • Cancer de piele. Potrivit studiilor specialiștilor, cinci arsuri solare în decursul vieții pot crește riscul de melanom, iar cumulate, acestea pot mări predispoziția apariției cancerului de piele. 

Una dintre cele mai eficiente strategii de reducere a cancerului de piele este protejarea pielii în mod corespunzător.

Când este nevoie de primul ajutor pentru arsurile solare?

Este nevoie de ajutor medical atunci când observi următoarele simptome:

  • Când apar simptomele precum: febră, frisoane, greață, dureri de cap severe;
  • Atunci când au apărut bășicile pe corp și acoperă porțiuni mari;
  • Dacă apar semne de infecție (umflarea bășicilor, puroi la nivelul celor sparte, scurgeri de culoarea roșie în interiorul lor),
  • Semne de insolație;
  • Dacă observi că starea de sănătate nu se îmbunătățește.

Factorii de risc care trebuie să te trimită la medic:

  • Leșin, vărsături;
  • Puls accelerat;
  • Lipsa urinării:
  • Stări de confuzie;
  • Sete extremă.

Metode de tratament pentru arsurile solare

În funcție de severitatea arsurilor, în special în cazul arsurilor de gradul 1 și 2, există metode de tratament ce pot fi încercate acasă. Însă, în cazul arsurilor severe este indicat întotdeauna să se apeleze la sfatul medicului specialist.

  • Tratamente clasice pentru arsurile solare minore

Tratamentul făcut acasă pentru arsurile solare va ameliora simptomele în 2 zile, însă arsura va dispărea definitiv după mai multe zile. Pielea nu se vindecă imediat și în totalitate, dar durerile se vor ameliora și se va reduce disconfortul. Ulterior, pielea se va vindeca de la sine. 

Ce poți încerca pentru arsuri minore?

  • Tratament clasic cu medicamente antiinflamatoare, ce calmează iritațiile și durerile asociate acestora;
  • Loțiune după plajă sau gel ce poate fi aplicat pe zonele afectate, pentru ameliorarea durerilor și regenerarea pielii;
  • Comprese cu apă rece – care pot fi aplicate direct pe zonele afectate;
  • Gel cu aloe vera – cu efecte calmante, hidratante și regenerante;
  • Ulei de cocos, deoarece are o putere mare de hidratare a pielii uscate. Arsurile solare fac pielea să devină mult mai uscată și provoacă mâncărimi;
  • Iaurt rece – pentru calmarea durerilor și disconfortului;
  • Fulgi de ovăz ori de tărâțe – îi poți pune în apa în care faci baie, pentru a calma simptomele neplăcute;
  • Vitamina C – folosită sub formă de ulei pentru a reduce severitatea arsurilor solare;
  • Comprese cu ceai – care stimulează procesul de refacere a pielii;
  • Amidon de porumb – care reduce inflamația și senzația de mâncărime de la nivelul pielii;
  • Salată verde – care accelerează procesul de vindecare a pielii arse de soare;
  • Castravete – înlocuitor natural al loțiunilor de după plajă, care are efecte calmante și răcoritoare;
  • Unguent de gălbenele – calmează arsurile solare.

Cum previi pielea arsă de soare

Cea mai importantă unitate de măsură pentru gradul de protejare a pielii este factorul de protecție solară, regăsit în produsele cosmetice cu prescurtarea SPF. 

Factorul de protecție reprezintă un multiplicator pentru timpul necesar de a te apăra de roseața apărută în urma expunerii neprotejate. Mai exact, în cazul în care te expui la soare fără protecție pentru aproximativ 10 minute, o cremă cu SPF 15 va prelungi această durată, în aceleași condiții, la 150 de minute, blocând aproximativ 93% din razele ultraviolete.

Produsele cu protecție solară trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de a ieși la soare, indiferent de forma acestora (cremă, loțiune, gel, spray, etc.). Medicii dermatologi recomandă folosirea produselor cu SPF 30 pentru adulți, înainte de expunerea la soare, și cu factor de protecție 50 pentru copii.

Ce factor de protecție să alegi?

Cremele cu protecție solară trebuie alese în funcție de tipul de ten și culoarea pielii. Dacă ai pielea deschisă la culoare, folosește o cremă cu factor mai mare de 30, deoarece blochează aproximativ 97% din razele ultraviolete. O persoana cu pielea mai închisă la culoare poate folosi cremă cu factor de protecție chiar și mai mic de 15.

Pentru a te proteja în mod eficient de razele soarelui, aplicarea cremei cu protecție solară se face într-un strat subțire, dar vizibil, aproximativ 2 linguri pe întreg corpul și neapărat pe nas, pomeți, urechi, gât, umeri și vârful picioarelor, cu 20 de minute înainte de expunere la soare pentru a se forma stratul protector. Fiecare strat trebuie distribuit uniform și reînnoit de 2-3 ori, în funcție de cât de mult transpiri ori de cât de des intri în apă.

În plus, este recomandat să reduci intervalul periculos de expunere la soare. Mai exact, evită în special orele 10:00 – 16:00, când radiațiile solare au intensitatea maximă. 

Nu uita nici de a adoptarea unei ținute corespunzătoare: pantaloni lungi din materiale subțiri și lejere, bluze cu mâneca lungă, pălărie de protecție, dar și ochelari de soare.

Cine nu are voie să se expună la soare?

Expunerea la soare implică riscuri majore, motiv pentru care pacienții care suferă deja de anumite afecțiuni nu au voie să se expună la soare pe perioade foarte mari de timp. Printre aceștia se numără:

  • Pacienții care suferă de lupus eritematos sistematic, deoarece expunerea la soare ar putea agrava această afecțiune;
  • Pacienții care suferă de vitiligo, deoarece procesul de depigmentare a pielii poate fi accelerat și poate crește riscul apariției cancerului de piele;
  • Pacienții care suferă de cancer de piele.

Nu uita că este extrem de important și să te hidratezi în mod corespunzător, deoarece expunerea la soare poate determina pierderea de lichide. Se recomandă să bei zilnic cel puțin 2 litri de lichide, în special apă.

Toate aceste informații de mai sus te vor ajuta să previi arsurile solare în zilele caniculare sau mai puțin călduroase, ce pot avea un impact major asupra sănătății pielii.

Inapoi la lista de articole

Cuprins