Meniu companie

Cum alegi dezinfectantul potrivit pentru nevoile tale

În martie 2020, Farmec S.A. a început producția de igienizante pentru mâini și a demarat procedurile pentru avizarea produselor dezinfectante în perioada stării de urgență – prima linie de biocide a companiei.

Câteva săptămâni mai târziu, în portofoliul Farmec S.A. se găsesc peste 15 produse noi în 3 game – Farmec, Dermofarm și Nufăr.

Produsele sunt igienizante și dezinfectante avizate, pe bază de alcool sau alte ingrediente active, pentru mâini și suprafețe, la gramaje diferite și destinate uzului personal, colectiv sau profesional.

Răspunsuri la Întrebări frecvente

Care este diferența între produsele ingienizante și dezinfectante?

Produsele igienizante sunt produse cosmetice. Un produs cosmetic este definit ca orice substanță sau amestec destinate punerii în contact cu părțile externe ale corpului uman (epidermă, zonele cu păr, unghii, buze etc.) sau cu dinții, cu scopul exclusiv sau principal de a le curăța, de a le parfuma, de a schimba aspectul acestora, de a le proteja, de a le menține în condiții bune sau de a corecta mirosurile corpului. Orice produs introdus pe piața UE care intră sub incidența acestei definiții este supus cerințelor Regulamentului privind produsele cosmetice indiferent de canalul său de distribuție.

Produsele dezinfectante intră la categoria de biocide. Un biocid este definit ca orice substanţă sau amestec, având scopul de a distruge, de a împiedica, de a face inofensive organismele dăunătoare, de a preveni acţiunea acestora. Alte categorii de biocide sunt insecticidele, pesticidele, repelenții etc.

În ce situații este necesară dezinfectarea?

În mod obișnuit, dezinfectanții se utilizează în locurile în care pot apărea surse de infecție: colectivități mari unde pot fi persoane bolnave și risc mare de contagiozitate (spitale, saloane, școli, spații de lucru cu mult personal etc.) și mai ales în locurile unde trebuie menținută o igienă perfectă (toalete, băi, spații unde se prepară sau se consumă mâncare etc.).

Mediul nostru natural, păstrat într-o stare de igienă prin menținerea permanentă a curățeniei, necesită dezinfecție propriu-zisă mai rar.

Dezinfectarea mâinilor este necesară mai ales când nu avem la îndemână apă și săpun pentru o curățare riguroasă, când atingem suprafețe folosite des de mulți oameni (ex.: mânere, balustrade etc.) sau atunci când sistemul nostru imunitar este în mod evident slăbit și suntem mai predispuși la a contacta un virus ori o bacterie.

Dezinfecția devine obligatorie atunci când apare o sursă de infecție. În astfel de situații, utilizarea dezinfectanților devine necesară. Utilizarea dezinfectanților ne poate proteja de îmbolnăvire, pentru că soluțiile dezinfectante au proprietatea de a elimina mircoorganismele patogene, precum bacterii, fungi, levuri sau virusuri.

Cum recunosc un dezinfectant bun?

Produsele dezinfectante pot fi comercializate doar dacă sunt avizate.

Pentru a fi eficient, un dezinfectant trebuie să conțină una sau mai multe substanțe cu acțiune asupra microorganismului vizat în concentrație activă. Acțiunea unui dezinfectant este specificată pe etichetă. Acest lucru este strict necesar și trebuie să fie demonstrat de teste microbiologice standardizate.

Un biocid cu acțiune „bactericidă” trebuie să conțină substanțe care acționează asupra bacteriilor, iar cel cu acțiune „virucidă” trebuie să conțină substanțe care acționează asupra virusurilor.

Aceste acțiuni trebuie să fie dovedite chiar dacă substanțele utilizate sunt cunoscute din literatura de specialitate. Dovada incontestabilă pentru eficiență este avizul obținut pentru un astfel de produs.

Un dezinfectant poate acționa asupra mai multor tipuri de organisme, iar acest lucru este specificat pe etichetă. Fiecare acțiune asupra unui tip de organism este testată și dovedită separat, înainte de a fi marcată pe etichetă.

Cum se avizează dezinfectanții?

Dezinfectanții sunt o categorie de biocide care pot fi comercializate doar dacă sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide într-o perioadă obișnuită. În timpul stării de urgență, avizarea a fost efectuată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Avizul se obține după ce comisia de experți studiază și aprobă dosarul produsului biocid. Elementele absolut necesare ale dosarului sunt testele de eficiență, care demonstrează activitatea biocidului asupra microorganismului clamat.

Dacă eticheta sau orice alt document al produsului pretinde o acțiune bactericidă, fugicidă, virucidă etc., aceasta trebuie dovedită prin teste microbiologice standardizate, efectuate de laboratoare acreditate.

Când căutați un produs cu efect dezinfectant, verificați ca pe etichetă să fie menționate numărul avizului și microorganismele asupra cărora acționează – două elemente obligatorii în etichetarea acestui tip de produse.

Pe piața de profil există numeroase produse similare, pe care consumatorii le confundă cu dezinfectanții, deoarece nu cunosc toate informațiile tehnice și legislative.
Avizele dezinfectanților produși de Farmec S.A. se găsesc aici.

De ce se folosește alcool în produsele dezinfectante?

Alcoolii (etilic, n-propilic, izopropilic) sunt substanțe biocide cu spectru larg de acțiune, care într-un interval de concentrație între aproximativ 60-90%, acționează asupra unei game largi de microorganisme: bacterii, fungi, virusuri, levuri.

Eficacitatea dezinfectantului depinde și de substanțele aditive folosite, dar și de calitatea alcoolului utilizat.

Pentru un dezinfectant de calitate, cu minime efecte secundare dăunătoare pentru sănătatea umană sau cea a mediului, este nevoie de materii prime de calitate farmaceutică, cu o puritate foarte ridicată.

Care este diferența între produsele pe bază de alcool și cele pe bază de clor?

Alcoolii au un spectru foarte larg de acțiune asupra unei varietăți mari de bacterii, fungi și virusuri, iar utillizați extern au o toxicitate redusă asupra omului.

Dezinfectanții cu clor, deși activi, se pot utiliza mai mult pe suprafețe. Pentru mâini nu sunt recomandați, pentru că pot provoca iritații. Totodată, au dezavantajul unui miros puternic și neplăcut, ce poate declanșa reacții adverse, în special persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii.

Care este diferența între un dezinfectant pentru mâini și unul pentru suprafețe?

Fiecare tip de dezinfectanți are alt set de teste specifice pe care trebuie să le treacă pentru a fi avizați. Timpul de acțiune este, de asemenea, diferit între cele două tipuri de produse.

De ce nu apare pe ambalaj data la care expiră produsele igienizante?

Produsele igienizante sunt produse cosmetice hidroalcolice, fără risc de contaminare, iar termenul lor de valabilitate este mai mare de 30 luni. Astfel, PAO (period after opening / perioada de valabilitate după deschidere) și/sau data de expirare nu apar fiindcă produsele au conținut mare de alcool și nu se alterează în timp.

Se pot folosi produsele igienizante și dezinfectante de către copii?

Produsele igienizante și dezinfectante pot fi folosite de către copii sub supravegherea adulților. Vă recomandăm ca aceste produse să reprezinte soluții de păstrare a igienei mâinilor în absența posibilității de spălare cu apă și săpun. Ulterior, se va aplica o cremă de mâini, pentru refacerea barierei protectoare a pielii. Crema se utilizează de câteva ori pe zi și nu imediat după igienizarea sau dezinfectarea mâinilor – pentru a nu reduce eficiența dezinfectantă a acestora, ci după cel puțin 30 – 60 de minute. Recomadăm să aplicați dumneavoastră produsul pe mâinile copiilor și să frecați până la uscare sau să supravegheați această acțiune.

Pentru mai multe detalii despre acțiunea fiecărui produs în parte, te invităm să accesezi link-urile de mai jos.

GAMA FARMEC

detaliu productie dezinfectanti farmecFarmec Loțiune Igienizantă pentru Mâini cu alcool izopropilic 70% v/v este o soluție cu acțiune rapidă destinată păstrării în perfectă stare de igienă a pielii mâinilor. Conține glicerină, care are un rol emolient și hidratant.

  • Farmec Loțiune Igienizantă pentru Mâini cu Alcool 70% și Glicerină, 150 ml

Farmec Gel Igienizare pentru Mâini cu alcool 70% este o măsură practică pentru apărarea sănătății pielii mâinilor. Ajută la întreținerea curățeniei mânilor atunci când nu avem la îndemână apă și săpun. Spre deosebire de loțiune, gelul are o textură mai cremoasă.

Farmec Loțiune Dezinfectantă pentru Mâini cu alcool 70% este un dezinfectant alcoolic cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acțiune rapidă, destinat dezinfecției igienice a mâinilor. Este un biocid avizat de Institutul Cantacuzino – Autorizația Nr.: 45/10.04.2020.

GAMA DERMOFARM


Dermofarm Dezinfectant pentru Mâini pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluție dezinfectantă alcoolică cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acțiune rapidă, destinată dezinfectării igienice și chirurgicale a mâinilor.

Dermofarm Dezinfectant pentru Suprafețe pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluție virucidă, antibacteriană, antifungică, cu acțiune rapidă, destinată curațării și dezinfectării suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului din unitățile medicale, saloane cosmetice sau alte spații care impun un grad ridicat de igienă.

GAMA NUFĂR

Nufăr Dezinfectant Universal fără Clor este un produs special conceput pentru curăţarea şi dezinfectarea suprafețelor și a obiectelor din întreaga casă. Acțiunea bactericidă și fungicidă asigură igiena perfectă, suprafețele fiind dezinfectate în profunzime. Parfumul de mentă, deosebit de plăcut, asigură împrospătarea ambianței (produsul nu conține clor).

***
Salvează această pagină – o vom actualiza permanent cu produse noi.

Inapoi la lista de articole

Cuprins