Meniu companie

Cum scăpăm de punctele negre?

Alături de mâini, tenul nostru joacă rolul unei cărți de vizită. O piele a feței îngrijită, curățată și hidratată corespunzător, în funcție de tipul acesteia, va spune mai multe despre noi decât ar putea face vreodată cuvintele. Lipsa unui ritual zilnic de îngrijire a tenului ar putea duce mult mai devreme la apariția ridurilor, la instalarea acneei sau la apariția punctelor negre. Acestea din urmă ne pot da bătăi mari de cap, pentru că sunt inestetice și ne încarcă tenul.

Dacă și tu te confrunți cu problema punctelor negre de pe față sau vrei pur și simplu să le ții la distanță, acest articol îți va fi folositor, pentru că vei afla tot ce trebuie să știi despre tratarea și prevenirea acestora. Iată ce ar trebui să știi despre punctele negre.

Ce sunt punctele negre?

Pielea feței este protejată în mod natural de către sebum, eliminat de glandele sebacee, care acționează ca o barieră în fața factorilor externi, având și rolul de a păstra tenul hidratat. Atunci când secreția de sebum crește, porii pielii devin încărcați și pot reține mai ușor praful sau alte particule prezente în mediul înconjurător. 

Procesul se datorează și celulelor moarte de la nivelul tenului, care, împreună cu sebumul, formează adevărate dopuri la nivelul pielii. Acest fapt duce la imposibilitatea pielii de a mai putea respira prin porii afectați. Astfel, tenul se poate confrunta cu apariția unor pete foarte mici, de culoare închisă, care poartă numele de comedoane deschise sau, așa cum sunt cunoscute de către toată lumea, puncte negre. Culoarea neagră a acestora se datorează melaninei din sebum, care, la contactul cu aerul, se oxidează.

Punctele negre pot fi antemergătoare acneei, mai ales în cazul în care apariția lor nu determină nicio măsură de îndepărtare a lor. De aceea, măsurile de prevenție și de tratare a acestora, când încă se află în stadiul incipient, sunt esențiale.

Unde și de ce apar punctele negre? – principalele cauze

Deși atunci când vorbim despre puncte negre, prima zonă a corpului care ne vine în minte este tenul, din păcate, punctele negre nu apar exclusiv pe față. În funcție de frecvența cu care ne igienizăm pielea, dar și articolele de îmbrăcăminte, punctele negre se pot dezvolta și pe pielea spatelui, a pieptului, pe gât, pe umeri, dar și pe brațe sau pe picioare, mai ales atunci când este vorba despre dereglări hormonale.

Totuși, zona cu cea mai mare predispoziție la apariția punctelor negre rămâne pielea feței, pentru că aceasta este aproape mereu expusă factorilor externi. Zona T, așa cum este cunoscută partea feței care acoperă fruntea, nasul și bărbia, este predispusă apariției punctelor negre, fiind și zona cu cea mai mare producție de sebum de pe toată fața.

Dacă porți breton, cel mai probabil vei observa punctele negre pe frunte, pentru că zona este atinsă frecvent de păr, care poate păstra particule de praf. Nasul și bărbia sunt la fel de expuse în fața punctelor negre, pentru că sunt zone pe care le atingem des pe parcursul unei zile.

Cauzele apariției punctelor negre pot fi multiple. De obicei, persoanele cu tenul gras sunt predispuse la acest tip de reacție a tenului în fața particulelor de praf prezente în atmosferă. De asemenea, persoanele care obișnuiesc să folosească produse cosmetice uleioase sau cele care se machiază zilnic pot favoriza apariția punctelor negre. Există și alte cauze ale prezenței acestor comedoane, precum:

  • hipersecreția de sebum, cauzată de o schimbare sau dereglare hormonală, cel mai frecvent întâlnită la perioada pubertății, în cazul administrării contraceptivelor sau în perioada menstruației;
  • administrarea anumitor medicamente;
  • dezvoltarea în exces a bacteriilor Propionibacterium acnes la nivelul pielii;
  • consumul în exces a produselor lactate, care favorizează apariția acneei.

Diferențele între punctele negre și punctele albe

Dacă punctele negre sunt favorizate de secreția de sebum peste celulele moarte ale pielii, punctele albe apar atunci când porii sunt înfundați sub piele, iar contactul cu aerul nu este realizat. Grăsimea conținută de acest tip de comedoane este vizibilă la suprafața pielii, însă nu poate fi eliminată prin extracție clasică, cum este cazul punctelor negre.

Dacă observi pe tenul tău puncte albe, nu încerca să le scoți, ci mergi mai degrabă la un dermatolog sau la un salon de cosmetică, unde specialiștii vor folosi metode mai eficiente pentru eliminarea acestora.

Cum poți scăpa de punctele negre?

Primul și cel mai important pas pentru a scăpa de punctele negre este curățarea frecventă a tenului cu produse cosmetice potrivite.

Demachierea zilnică, dimineața și seara, indiferent dacă ai purtat sau nu machiaj, este esențială pentru a elibera pielea feței de particule de praf sau alte impurități cu care ai intrat în contact. Dacă pe timpul zilei, poluarea este cea care îți poate îngreuna tenul, pe parcursul nopții, pielea feței tale poate avea de suferit la contactul cu perna, care, oricât de des ar fi curățată, adună bacterii și praf din interiorul încăperii.

Poți lăsa tenul să respire în voie cu ajutorul soluțiilor demachiante care vor îndepărta impuritățile și vor catifela pielea, redându-i frumusețea naturală.Apa micelară este la fel de bună pentru acest proces peste care îți recomandăm să nu sari, indiferent de cât de obosită ești. Dacă nu ai timp pentru o demachiere „ca la carte”, o simplă curățare a pielii cu șervețele demachiante este suficientă. Clătește fața cu apă călduță și imediat după aplică o cremă hidratantă, potrivită pentru tipul de ten pe care îl ai.

Dacă te confrunți cu problema punctelor negre, Benzile de curățare puncte negre cu acid glicolic, aplicate de 2 ori pe săptămână, te vor ajuta sa elimini ușor și rapid punctele negre. Cel mai probabil vei avea nevoie și de creme din gama destinată tenului gras, care conțin acid salicilic, sebaryl, zinc și alte substanțe de purificare, care vor hrăni pielea, fără să o încarce.

Exfolierea regulată este un alt secret al celor care au probleme cu punctele negre. Așa cum am precizat anterior, porii pielii pot avea de suferit din pricina excesului de sebum și a celulelor de piele moartă. Produsele cosmetice exfoliante te vor ajuta să scapi de toate acestea și te vor ajuta să câștigi lupta cu punctele negre. E bine să reții faptul că o exfoliere corectă nu se face mai des de o dată pe săptămână, pentru că altfel riști să îți transformi tenul într-unul sensibil și mai tot timpul iritat.

Măștile pentru față sunt, de asemenea, o soluție eficientă împotriva punctelor negre. Îți recomandăm să încerci Masca detoxifiantă cu cărbune Peel-Off Aslavital Mineralactiv, care te va ajuta să îți purifici tenul după o săptămână petrecută în poluarea unui oraș încărcat. Aceasta este o mască ce conține cărbune activ și argilă, ideală pentru toate tipurile de ten. Vei observa cum, în câteva minute, aceasta te va ajuta să elimini toate celulele moarte și impuritățile și va îndepărta coșurile negre.

Extracția manuală a punctelor negre

Deși poate fi făcută și acasă, extracția coșurilor negre este recomandată să fie făcută de un profesionist, așa cum poate fi un dermatolog sau o cosmeticiană, dacă vrei să eviți infectarea porilor tenului sau chiar apariția unor noduli la nivel facial. 

Extracția se face cu ajutorul unui dispozitiv profesional numit comedon extractor, care împinge pielea din jurul punctelor negre și elimină sebumul oxidat. Din păcate, procedura este una destul de dureroasă și necesită timp, iar refacerea pielii feței poate dura până la câteva zile, cât timp tenul va fi inflamat.

Peeling chimic

Și această procedură este recomandat să fie făcută doar în cabinete specializate sau în saloane de cosmetică, pentru că presupune o anumită pregătire în domeniul dermatologic. Peelingul chimic este foarte eficient și ajută la îndepărtarea celulelor moarte, cu ajutorul unei soluții chimice, care se aplică pe întreaga suprafață a pielii afectate de punctele negre. 

Fiind o procedură mai puternică decât celelalte metode pe care le ai la dispoziție, e bine să știi că aceasta va facilita îndepărtarea unui strat de piele, efectul fiind unul cu adevărat spectaculos. Un peeling chimic va lăsa în urmă un ten curat și sănătos.

Remedii naturiste împotriva punctelor negre

Deși eficiența acestora este mult mai redusă decât cea a produselor cosmetice destinate îndepărtării punctelor negre, remediile naturiste pot fi folosite alternativ cu un tratament cosmetic adecvat tipului tău de ten, pentru rezultate surprinzătoare. Îți prezentăm mai jos trei dintre cele mai populare măști din ingrediente naturale pe care le poți folosi pentru a scăpa de coșurile negre. Îți recomandăm ca înainte de a le aplica, să facilitezi deschiderea completă a porilor pielii, prin contactul timp de câteva minute la aburi.

  • Scrub cu mălai sau zaț de cafea – amestecă o linguriță de mălai sau de zaț de cafea cu o loțiune pentru ten acneic și masează ușor cu mișcări circulare zonele problematice ale pielii tale. Clătește bine pielea și șterge fața ușor cu un prosop fin.
  • Scrub cu suc de lămâie și zahăr – stoarce o jumătate de lămâie și amestecă sucul obținut cu o linguriță de zahăr, apoi aplică mixtura pe piele și masează timp de două minute. Clătește din abundență cu apă și usucă pielea cu un prosop curat.
  • Pastă cu bicarbonat de sodiu – amestecă două lingurițe de bicarbonat cu apă minerală și masează blând zonele în care ți-au apărut puncte negre. Lasă mixtura să acționeze timp de 10 minute, apoi clătește fața cu apă călduță și lasă pielea să se usuce natural.

Cum poți preveni apariția punctelor negre 

  • Folosește produse fără ulei sau noncomedogenice

Produsele non-comedogene, menite pentru îngrijirea tenului acasă, sunt cele care ajută la prevenirea leziunilor de acnee sau agravarea celor existente. Acestea nu conțin uleiuri și nu blochează porii, ceea ce joacă un rol important în sănătatea pielii tale. Un lucru care te poate ajuta în alegerea celor mai bune produse pentru tenul tău este să verifici lista de ingrediente înainte de a-l folosi. 

Ține cont de faptul că anumite produse pot fi comedogenice pentru un tip de ten și non-comedogenice pentru altul. Persoanele care suferă de un ten acneic sau gras trebuie să evite produse care conțin următoarele ingrediente: 

  • Isopropyl isostearate,  
  • Isopropyl myristate,
  • Myristyl myristate,
  • Laureth-4,
  • Oleth-3.
  • Spală-te pe față în fiecare dimineață și înainte de culcare

În special dacă ai un ten gras sau acneic este foarte important să previi acumularea de sebum. Nu este nevoie să te speli pe față de mai mult de două ori pe zi deoarece tenul se poate irita, iar acest lucru va conduce la agravarea problemelor deja existente. Îți recomandăm să folosești produse blânde, potrivite pentru tipul tău de ten. Ține cont de faptul că pielea are nevoie să respire, în special în timpul somnului, așa că evita acumularea de impurități și bacterii prin curățarea feței înainte de culcare. 

  • Folosește produse pentru exfolierea tenului

Utilizarea produselor pentru exfolierea tenului are rolul de a îndepărta celulele moarte și impuritățile care cresc riscul de apariție a punctelor negre pe față. Rutina de skincare trebuie să conțină și astfel de produse, utilizate o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a menține sănătatea pielii. Și în acest caz este important să ții cont de tipul tău de ten deoarece exfolierea unui ten sensibil sau deshidratat în exces poate cauza diverse afecțiuni și iritații. 

Acestea sunt sfaturile noastre pentru a scăpa cât mai curând de punctele negre. Dacă metodele se dovedesc a fi ineficiente în cazul tău, îți recomandăm să ceri sfatul unui medic dermatolog, care te poate ghida către un tratament medicamentos sau o procedură specifică.

Inapoi la lista de articole

Cuprins