Meniu companie

Dermatita atopică: tratament și cauze la copii și adulți

Dermatita este o afecțiune de ordin dermatologic care se manifestă prin inflamarea și roșeața pielii. Ea poate avea diverse cauze și are loc în mai multe forme.
Dermatita atopică(eczema) este frecvent întâlnită, în special la copii, dar și adulți. Aceasta nu trebuie confundată, însă, cu dermatita seboreică. În continuare, poți afla mai multe informații despre dermatită.

Ce este dermatita

Dermatita este o afecțiune des întâlnită a pielii, care nu reprezintă, însă, o amenințare pentru sănătatea pacienților. Totuși, aceasta induce o stare de disconfort oricui se confruntă cu simptomele sale.
Pentru a înțelege mai bine ce este dermatita, e important să menționăm câteva detalii despre epiderm. Acesta reprezintă prima linie de apărare între corpul uman și mediul înconjurător. Epidermul este alcătuit din patru straturi, dintre care stratul cornos este poziționat superficial și este și cel mai afectat de dermatită.
În principiu, discutăm despre mai multe tipuri de dermatită, printre care și:

  • Dermatita de contact
  • Dermatita seboreică
  • Dermatita atopică (Eczema)
  • Neurodermatita
  • Dermatita cercarială (Pruritul înotătorului)

Dermatita de contact (eczema pe mâini)

Dermatita de contact sau eczema mâinilor este declanșată, după cum sugerează chiar denumirea afecțiunii, de contactul cu o substanță toxică. Dermatita de contact se poate manifesta în formă iritativă sau alergică și poate fi cauzată de săpunuri și detergenți sau de produse pentru realizarea manichiurii, dar și de anumite plante, cum ar fi iedera otrăvitoare. Medicamentele precum antibioticele topice sau anestezicele pot conduce și ele la apariția dermatitei pe mâini. Totuși, printre alte substanțe alergizante se află și cele conținute de:

  • Bijuterii sau alte obiecte din metale neprețioase (crom, nichel, cupru);
  • Parfumuri;
  • Conservanți;
  • Coloranți.
  • Spray-uri anti-insecte.

Crema pentru eczema pe mâini

Dermatita de contact se manifestă cel mai adesea prin piele crăpată pe mâini și prin eritem. Ulterior, pot să apară și vezicule mici cu lichid transparent care provoacă prurit. Pentru tratarea acestor simptome se pot utiliza diverse produse. Pe de-o parte, cremele anti-inflamatoare care conțin, de regulă, cortizon, sunt eficiente. Totuși, ele nu sunt indicate pentru tratamentul pe termen lung deoarece subțiază pielea și au o mulțime de alte efecte nedorite pentru sănătate. Concret, preparatele cortizonice folosite pentru o perioadă îndelungată de timp și pe o suprafață mare de piele sunt absorbite în organism și favorizează creșterea tensiunii arteriale, creșterea glicemiei, edeme prin retenția de apă și țesuturi, glaucomul sau cataracta. Un produs eficient pentru ameliorarea simptomelor de eczemă pe mâini este Spray-ul emolient din gama Georvital H3 Derma+. Acesta este recomandat pentru diminuarea senzației de prurit și uscăciune a pielii, grație bisabololului, un ingredient activ care reprezintă alternativa naturală a cortizonului. Produsul are acțiune benefică asupra pielii cu arsuri solare sau termice, a cicatricilor sau a leziunilor superficiale. Fiind un produs hipoalergenic, fără parfum și fără alcool, acesta poate fi folosit pentru copiii și adulții cu pielea sensibilă.

Important de menționat este că regula de aur în eliminarea eczemei mâinilor constă în evitarea substanțelor declanșatoare pe durata întregii vieți. De asemenea, se recomandă utilizarea unor produse dermoreparatoare, care să accelereze procesele de reparare epidermică. În gama Gerovital H3 Derma+ poți regăsi crema dermatoreparatoare cu formulă ușoară, rezistentă la apă, care izolează pielea de mediul exterior, ameliorând simptomele dermatitei de contact. Aceasta se poate aplica pe cicatrici recente, pe răni superficiale, însă poate fi folosită și pentru traumatismele minore. Produsul este indicat atât pentru copii, cât și pentru adulți. Crema se aplică pe zona afectată, de minim două ori pe zi.

Dermatita alergică de contact necesită evitarea definitivă a expunerii la substanța dăunătoare. Limfocitele T cu memorie, localizate la nivelul tegumentelor sunt acele celule speciale care apar la pacienții cu eczmă de cauză alergică și care vor provoca o inflamație persistentă de fiecare dată când sunt stimulate, ca urmare a contactului cu factorii alergeni.

Dermatita atopică versus dermatita seboreică

Deși există o serie de asemănări între dermatita seboreică și cea atopică, – ambele provocând iritații ale pielii și alte simptome deranjante – ele reprezintă două afecțiuni diferite. Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii ale căror manifestări cuprind apariția unor scuame alb-gălbui și a unor zone iritate și roșii (eritematoase). Deși cauzele dermatitei seboreice reprezintă, încă, o temă de analiză pentru cercetători, boala este asociată în majoritatea cazurilor cu reproducerea excesivă a ciupercii Malassezia, care trăiește în mod natural la nivel pielii umane, în zonele cu numeroase glande sebacee.
Pe de altă parte, dermatita atopică este favorizată în mare parte de moștenirea genetică, iar pe locul doi pe lista factorilor de risc se află alergiile alimentare. Între cele două boli cutanate există diferențe nu doar referitor la cauze, ci și la manifestări. Astfel, dacă dermatita seboreică are ca simptome plăcile eritematoase și scuamele, eczema este semnalată prin roșeață, senzație de mâncărime și uscăciune excesivă a pielii.
Incidența dermatitei atopice este, de altfel, mult mai crescută la populația generală (atingând pragul de 20%), comparativ cu cea seboreică ce afectează doar 5% din populație.

Dermatita atopică la adulți

Dermatita atopică este prezentă la aproape un sfert din populație, iar adulții nu sunt nici ei complet protejați de aceasta. Se pare că incidența în rândul persoanelor mature nu se află, totuși, la un procent îngrijorător, în jur de 2-10% dintre adulți, confruntându-se cu manifestările eczemei.

În cazul celor mari, dermatita atopică este influențată de mai mulți factori, precum: pielea uscată și iritată care reduce funcția de barieră de protecție a pielii, disfuncțiile sistemului imunitar, bacteriile (cel mai adesea stafilococul auriu, care creează o peliculă ce blochează glandele sebacee) și condițiile de mediu.

Din punct de vedere al manifestărilor dermatitei atopice la adulți, e important de reținut că acestea diferă în funcție de etapa de dezvoltare a bolii. Astfel, în faza acută apar papule și plăci eritematoase, însoțite de scuame fine. Pielea capătă un aspect ”pufos” și devine uscată și chiar fisurată. Pe măsură ce dermatita se cronicizează, are loc lichenificarea, adică îngroșarea pielii. Apar fisuri dureroase care afectează mai ales zonele de flexie ale corpului (cot, genunchi, degete). În plus, în cazuri izolate putem observa alopecia laterală a sprâncenelor și hiperpigmentarea perioculară.

Dermatita atopică pe față

Simptomele dermatitei seboreice pe față pot fi observate la nivelul frunții, al sprâncenelor, și chiar în jurul nasului și al bărbiei. Uneori, boala poate afecta și pleoapele, canalul auditiv sau zona din spatele urechilor.

Pentru a preveni dermatita seboreică pe față este esențial să adopți un ritual de îngrijire corespunzător al pielii. Iată cele 3 reguli de aur pentru a ameliora dar și pentru a preveni, după caz, dermatita seboreică pe față:

  • Folosește produse de curățare care nu conțin săruri. Cele mai potrivite sunt săpunurile delicate, care nu usucă pielea.
  • Usucă-ți tenul cu grijă. Poți lăsa ca acest proces să aibă loc în mod natural sau îți poți tampona pielea feței cu ajutorul unui prosop moale.
  • Hidratează-ți pielea, folosind produse adecvate tipului tău de ten.

Cele mai predispuse la apariția dermatitei seboreice pe față sunt persoanele cu tenul gras, din cauza hiperactivității glandelor sebacee specifice acestui tip de piele.
Crema Antirid Emolientă SPF 30 din gama Gerovital H3 Derma+ este recomandată pentru a preveni si a diminua  simptomele dermatitelor atopice pe ten (uscare accentuată a pielii, prurit, iritații).

Dermatita atopică pe scalp

Dermatita seboreică pe scalp se manifestă prin leziuni inflamate roșii și prin scuame. Ea poate fi ușor confundată cu mătreața, dat fiind aspectul pielii afectate. De multe ori, boala trece de la sine sau fără să fie nevoie ca schemele de tratament să se repete pentru ca simptomele sale să dispară. Totuși, există și multe cazuri în care manifestările revin. Astfel, părul capătă un aspect uleios și pare neîngrijit.
Dermatita seboreică pe scalp afectează și copiii, încă din primele etape ale dezvoltării lor. Luând în considerare și celelalte zone ale corpului în care apare dermatita seboreică la copii (respectiv zona în care este pus scutecul, dar și fața), procentul incidenței sale depășește 40 de procente. Și adolescenții se pot confrunta cu dermatita seboreică pe scalp, în special băieții fiind cei mai predispuși.
Sampon Antimatreata Gerovital H3 Derma
Din punct de vedere al gravității, dermatita seboreică a scalpului poate îmbrăca o formă minoră sau una tipică. Forma minoră include simpla descuamare a epiteliului sau apariția de depozite de grăsime la nivelul foliculilor de păr.

În ceea ce privește metodele de trament pentru dermatita seboreică pe scalp, există diverse variante disponibile în gama Gerovital H3 DERMA+. Astfel, aceste produse cu formulă hipoalergenică, testate sub control dermatologic, care nu conțin parabeni și nici substanțe senzibilizante, unele produse pot fi folosite atât pentru adulți cât și pentru copii. Iată care sunt recomandările experților Farmec:

  • Șamponul pentru scalp sensibil care calmează senzația de arsură, mâncărimea, furnicăturile și roșeața scalpului. În plus, acesta echilibrează microflora scalpului, prevenind deshidratarea firului de păr.
  • Șamponul antimătreață, care limitează proliferarea ciupercii Malassezia, reduce sebumul și îndepărtează scuamele mari de pe scalp.
  • Șamponul detoxifant cu cărbune, cu efecte seboreglatoare și de calmare a scalpului iritat, conferind părului volum și aspect deosebit de sănătos.

Dermatita atopică la copii

Copil care priveste natura prin lupă
Dermatita atopică este foarte frecventă la copii și se manifestă prin înroșirea și mâncărimea pielii. Potrivit statisticilor, ea afectează 10-20% dintre copii, iar în cazul unora dintre ei alergiile alimentare au un rol important în declanșarea eczemei.
Important de menționat este că mai mult de jumătate dintre copiii cu dermatită dezvoltă astm și febra fânului până la 13 ani (fenomen cunoscut sub denimirea de triadă atopică).
Pentru prevenirea dermatitei infantile se impun măsuri riguroase de igienă. Astfel, copiii trebuie feriți de poluare, fumat, acarieni, polen sau mucegai, dar și de părul animalelor de companie. De asemenea, hainele micuților ar trebui să fie doar din țesături naturale, evitându-se însă lâna. În plus, pentru a preveni eczema copiilor este important climatul din locuință – concret, umiditatea (de 40-60%) și temperatura (de maxim 24 de grade) ar trebui să fie menținute constante.

Dermatita atopică la bebeluși

Mana unui bebelus in mana unui adult si pe fundal o patura indigo
Statisticile arată că în jur de 50% dintre cazurile de dermatită atopică la copii sunt identificate la micuți cu vârsta mai mică de 1 an, cel mai adesea chiar în primele 6 luni de viață. Ca și în cazul copiilor mai mari, sugarii pot experimenta episoade de dermatită atopică în urma consumului de alimente precum ouăle, laptele, grâul sau soia. Din acest motiv, recomandăm părinților să consulte un medic de specialitate pentru a depista eventualele alergii alimentare ale micuților.
Terapia de bază în tratarea dermatitei atopice la bebeluși constă în întărirea barierei cutanate prin aplicarea de creme emoliente și hidratante. Foarte important de știut este că aceste măsuri de îngrjire trebuie să se respecte chiar și atunci când leziunile inflamatorii se ameliorează.
Dermatita atopică la bebeluși poate fi ținută sub control prin utilizarea unor produse special concepute din gama Gerovital H3 DERMA +. De exemplu, Crema de corp pentru piele uscată reduce considerabil senzația de mâncărime, tensiunea cutanată și congestionarea pielii. De asemenea, ameliorează usturimea, un alt simptom frecvent întâlnit în cazul dermatitei atopice la copii

Cum îngrjim un ten atopic

Dermatita atopică poate recidiva, de aceea e important să adopți o rutină de îngrijire corespunzătoare, pe termen lung. În general, tratamentul acționează pe mai multe direcții. Una dintre ele constă în rehidratarea pielii. La acest capitol se recomandă băile calde (nu fierbinți), după care se aplică imediat o cremă intens hidratantă, fără parfumuri și conservați. Evită produsele pe bază de săpun care favorizează uscarea pielii. De pe farmec.ro poți comanda un gel de spălare pentru piele cu roșeață și scuame, ideal pentru pielea atopică, dar și pentru tratarea dermatitei seboreice. Acesta face parte din gama Gerovital H3 DERMA+ și, alături de crema pentru piele cu roșeață și scuame oferă o serie de beneficii pentru un ten atopic, respectiv:

  • Neutralizează petele roșii și pielea descuamată;
  • Normalizează activitatea glandelor sebacee;
  • Previne și ameliorează simptomatologia inflamatorie a dermatitei seboreice;
  • Extractul de salcie neagră, bogat în acid salicilic natural, are efect cheratolitic și îndepărtează scuamele.

Spray Emolient Reparator Gerovital H3 Derma
De asemenea, o altă soluție pentru hidratarea pielii atopice este crema emolientă super hidratantă din aceeași gamă de produse. Aceasta calmează, hidratează și reduce inflamația pielii.
O variantă practică și ușor de transportat în poșetă este spray-ul emolient reparator, care poate fi utilizat oricând simți nevoia pentru a diminia simptomele de uscăciune, prurit și roșeață, specifice unui ten atopic.
Având în vedere că simptomele eczmei se intensifică pe perioada iernii, recomandarea noastră este să folosești o cremă mască calmantă și regenerantă, special concepută pentru pielea iritată din cauza frigului. Un astfel de produs decongestionează imediat pielea, reducând senzația de disconfort și este indicat să fie folosită o dată pe săptămână.
O altă direcție de tratament în cazul dermatitei atopice se referă la ameliorarea mâncărimii intense. Medicul poate prescrie antihistaminice non-sedative orale, care să contribuie și la un somn mai odihnitor.
În cazul adulților în special, dar și la copiii de peste 2 ani următoarea fază de tratament constă în aplicarea unguentelor cu corticosteroizi care au ca scop reducerea inflamației pielii. Tratamentul dermatitei pe față pe bază de corticosteroizi nu trebuie să dureze mai mult de 2 săptămâni.
Alimentația este și ea extrem de importantă pentru ameliorarea eczemei; elimină din dieta zilnică cictricele, lactatele, ouăle, produsele care conțin gluten, soia și condimentele (mai precis vanilla, cuișoarele și scorțișoara).


Dermatita atopică se ia?

Dermatita atopică apare în general la cei care au o dispoziție genetică în dezvoltarea alergiilor. La fel ca dermatita seboreică, această afecțiune nu este contagioasă. Eczema este, însă, o boală cronică, ce se manifestă în episoade de recidivă, tinzând să dispară și să reapară periodic.

Inapoi la lista de articole

Cuprins