Meniu companie

Piele uscată versus piele deshidratată – care sunt diferențele?

Perioada rece a anului aduce o serie de schimbări semnificative pentru pielea noastră. Frigul și vântul se numără printre inamicii pielii, generând o mulțime de efecte nedorite. Toamna și iarna rozaceea devine mai persistentă, iar tenul tinde să se exfolieze. Pentru a-i oferi o îngrijire corespunzătoare tenului e important să cunoști tipul pielii tale. Există multe diferențe între pielea uscată și cea deshidratată, diferențe pe care trebuie să le știi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru întreținerea corectă a pielii tale.

Ten uscat sau ten deshidratat? Cauze

În timp ce pielea uscată se datorează, în principal, nivelului scăzut de uleiuri și lipide care formează bariera lipidică naturală, tenul deshidratat este o consecință a deficitului de apă. De asemenea, tenul uscat reprezintă o condiție a pielii cu care, de cele mai multe ori, ne naștem, deshidratarea pielii poate deveni o caracteristică a mai multor tipuri de epidermă. Astfel, chiar și tenul gras sau cel mixt pot fi, uneori, deshidratate, atunci când fie nu consumi destule lichide (de preferat, apă), fie, din diverse cauze, pielea ta nu are capacitatea de a reține apa.
Dușurile și băile fierbinți sunt un factor favorizant al deshidratării pielii.

Piele uscată versus piele deshidratată – caracteristici

Pielea uscată se caracterizează printr-o producție scăzută de sebum, principalul factor care îi și conferă, de altfel, un aspect tern. Tenul uscat este și cel mai predispus la apariția liniilor fine premature și a ridurilor. Descuamarea și senzația de înăsprire sunt alte simptome ale pielii uscate. În plus, mâncărimile sau sensibilitatea trădează și ele o uscăciune a pielii.

Pe de altă parte, tenul deshidratat este simplu de recunoscut, pielea pierzându-și din fermitate și din elasticitate. Cauza? Celulele își pierd din volum. Pentru că organismul încearcă să suplinească această lipsă de hidratare, tenul secretă o cantitate mai mare de sebum decât cea necesară, în ciuda faptului că senzația de piele care ”strânge” persistă încă.

Pielea deshidratată și cea uscată: cum le îngrijim?

Adoptarea unei rutine de îngrijire dedicată tipului tău de piele este esențială pentru a preveni deteriorarea aspectului și a sănătății sale. De aceea, este foarte important să știi care sunt diferențele dintre o piele uscată și cea deshidratată. Iată câteva sfaturi de îngrijire pentru fiecare dintre aceste două tipuri:

Pielea uscată are nevoie de produse cu aport nutritiv, indiferent că sunt consumate sau că sunt conținute în produsele folosite în tratamentul topic. Uleiul de avocado, uleiul din sâmbure de caisă și vitamina E sunt ingrediente care fac minuni pentru pielea uscată. Iată câteva produse de îngrijire pentru ten uscat.

Pielea deshidratată are nevoie, în schimb, de produse bogate în glicerină. Glicerina acționează ca o barieră de protecție care împiedică pierderea apei de la nivelul celulelor. Acidul hialuronic este și el indispensabil pielii deshidratate, favorizând menținerea apei în piele. Poți găsi aici produse pentru tenul deshidratat.

Temperaturile scăzute, aerul uscat sau umiditatea crescută creează senzația de piele uscată. Totuși, în aceste cazuri este foarte posibil să te confrunți, de fapt, cu o deshidratare a pielii. Pentru a stabili care sunt nevoile reale ale pielii tale, ține cont de informațiile prezentate în acest articol.

Inapoi la lista de articole

Cuprins