Meniu companie

Pori dilatați: care sunt cauzele lor, cum îi tratăm și cum îi prevenim

Un ten impecabil este preocuparea multora dintre noi.

Apelăm la diverse metode de înfrumusețare care să ne păstreze luminozitatea, fermitatea și catifelarea pielii feței, însă, uneori, oricât de multă grijă am avea de tenul nostru, putem întâmpina diverse probleme.
Porii dilatați este una dintre acestea.

Dacă te confrunți cu un ten cu pori dilatați, există o mulțime de remedii simple pentru a scăpa de această afecțiune.

Astăzi dedicăm un întreg articol cauzelor, simptomelor, tratamentelor și prevenției porilor dilatați.

Care sunt cauzele porilor dilatați?

Pentru a trata corespunzător porii dilatați, este esențial să cunoaștem cauzele care au condus la apariția acestei probleme ale tenului. În continuare, îți prezentăm câteva motive pentru care te poți confrunta cu dilatarea porilor:

  • Greșeli în rutina de îngrijre a tenului;

Poate cea mai frecventă cauză a porilor dilatați este adoptarea unui ritual de îngrijire necorespunzător. De exemplu, folosirea unor produse cosmetice care stimulează producția de sebum va avea ca efect dilatarea porilor. Același lucru este valabil și în cazul produselor destinate exfolierii, dacă acestea sunt prea dure și utilizate mai des decât este nevoie.

  • Schimbările hormonale;

De cele mai multe ori, modificările hormonale afectează direct sănătatea și aspectul pielii noastre. Din acest motiv, ne putem confrunta cu pori dilatați în perioadele precum adolescența, sarcina sau menopauza.

  • Tipul de ten;

Printre factorii de risc ai porilor dilatați se află și tipul de ten. Astfel, persoanele care au tenul gras sunt mai predispuse la porii dilatați dintr-un motiv cât se poate de simplu de înțeles: aceștia apar ca o consecință a excesului de sebum, caracteristică tenului gras.

  • Machiajul excesiv;

Machiajul excesiv sau folosirea frecventă a unor produse cu acoperire foarte mare (cum este și cazul fondului de ten sau a pudrelor) poate conduce la blocarea porilor și la acumularea sebumului la nivelul acestora. La fel se întâmplă și în cazul folosirii dese a bazelor de machiaj cu efect matifiant.

  • Expunerea la temperaturi foarte ridicate;

Expunerea la temperaturi ridicate poate avea drept rezultat dilatarea porilor. Sauna, de exemplu, este un factor care favorizează apariția acestei probleme a tenului.

  • Obiceiurile nocive;

Fumatul are o mulțime de efecte negative asupra sănătății pielii. Și tenul fumătorilor are de suferit, potrivit studiilor nicotina fiind substanța vinovată de blocarea porilor și chiar de apariția semnelor acneice.

  • Expunerea la ultraviolete;

Expunerea prelungită la soare, la fel ca și solarul, favorizează îmbătrânirea prematură a tenului, ceea ce provoacă, printre altele, mărirea porilor.

  • Moștenirea genetică;

Problemele pielii pot fi moștenite genetic de la părinți. Astfel, factorii genetici se află și ei pe lista cauzelor porilor măriți.

Predispoziție
Porii dilatați sunt o problemă cu care se confruntă în special două tipuri de persoane:

1. Cu ten seboreic: datorită secreției excesive de sebum și a stagnării sebumului în canalele sebacee, acestea se dilată în timp. La persoanele cu acnee învelişul epidermic al canalului (ductului) pilosebaceu nu este keratinizat adecvat, deci keratina nu se scurge spre exterior ci aderă împreună cu sebumul şi bacteriile prezente în duct, blocând glanda sebacee si in acest fel dilatand si mai mult canalul pilosebaceu. Această blocare a canalului pilosebaceu cu dopul de keratină se numeşte comedon.

2. Cu ten îmbătrânit: dilatarea porilor este o consecință a faptului că pielea și-a pierdut fermitatea și elasticitatea. În acest caz, orice produs care crește fermitatea, elasticitatea pielii, are într-o oarecare masura, o influență și în reducerea porilor dilatați. Secreția de sebum duce în timp la dilatarea porilor, dar consecințe mult mai grave și mai vizibile apar în cazul obturării lor, motiv pentru care în cosmetica se vorbește în general de produse cosmetice, respectiv ingredienți cosmetici, comedogenici, care favorizează apariția comedoanelor.

Cum știi că ai porii măriți?

Femeie in oglinda atinge tenul cu un prosop moalePorii dilatați reprezintă un motiv de îngrijorare pur estetică, de cele mai multe ori. Totuși, sunt și cazuri în care porii măriți cauzează leziuni acneice, cum ar fi coșurile și punctele negre. Din fericire, există câteva simptome care te anunță că ai porii dilatați și că este cazul să iei măsuri. Iată care sunt acestea:

  • Excesul de sebum: dacă pielea ta se simte uleioasă la atingere și capată un luciu inestetic, probabil că ai porii dilatați;
  • Aspectul de coajă de portocală: îți poți da seama foarte simplu dacă porii tăi sunt măriți dacă tenul capată aspect de coajă de portocală în special în zona obrajilor dar și a frunții;
  • Apariția punctelor negre: în cazul în care observi că pe tenul tău și-au făcut apariția punctele negre, este momentul să cauți cele mai potrivite remedii împotriva porilor măriți;
  • Acneea: și alte semne ale acneei sunt simptome specifice ale unui ten cu porii măriți.

Cum previi porii dilatați?

Porii se dilată și se contractă sub influența unor anumiți stimuli. Așadar, pentru prevenirea acestora, trebuie să folosești produse și metode prin care să eviți stimularea lor. În continuare, poți afla cum poți preveni mărirea porilor:

  • Hidratează-te consumând o cantitate suficientă de apă zilnic, cât și prin intermediul produselor cosmetice care hrănesc pielea;
  • Demachiază-te și curăță-ți tenul în profunzime, pentru a preveni acumularea de sebum la nivelul porilor;
  • Adpotă un regim alimentar sănătoasă, bogat în fructe, legume, cereale integrale și acizi grași Omega 3;
  • Evită prăjelile, grăsimile și produsele lactate;

Pe lângă toate aceste sfaturi, foarte important este să îți îngrijești tenul corespunzător. Iată câteva ponturi utile în acest sens:

  • Exfoliază blând tenul, o dată sau de două ori pe săptămână;
  • Hidratează-ți pielea folosind o cremă matifiantă care contribuie la normalizarea secreției de sebum;
  • Stimulează secreția de colagen a pielii folosind o cremă pe bază de retinol.
  • Folosește creme care conțin niacinamidă ce are rol în rafinarea porilor.
  • Spală-te pe față cu apă rece sau călduță, niciodată fierbinte. Apa rece determină contractarea porilor dilatați.

Ce remedii poți folosi pentru porii măriți?

Femeie la salon i se aplica masca cosmetica pe tenExistă o mulțime de remedii pe care le poți încerca acasă pentru a scăpa de această problemă a tenului. Îți spunem care sunt cele mai eficiente dintre ele și te invităm să le încerci!

Bicarbonatul de sodiu
Pregătește o mască din două linguri de bicarbonat de sodiu amestecate cu puțină apă. Mixează ingredientele până ce se formează o pastă și aplică masca pe ten prin mișcări circulare. Masează timp de 1 minut, după care las-o alte 2-3 minute pentru a acționa și clătește fața cu apă rece.

Masca din miere și suc de citrice
Citricile conțin vitamina C, foarte benefică pentru matifierea și tonifierea pielii. Pe de altă parte, mierea are proprietăți antibacteriene și cicatrizante. Folosește o mască realizată din aceste două ingrediente pentru a scăpa de porii dilatați și pentru a hrăni pielea, totodată.

Argila
Pudra de Argilă este binecunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru pielea noastră. Dacă vrei să te bucuri de efectele sale pozitive pentru tenul tău, aplic-o după ce ai făcut o baie cu aburi. Aceasta va absoarbe sebumul, la favoriza eliminarea comedoanelor și va reduce vizibil mărimea porilor.

Masca pe bază de aloe vera
Aloe Vera poate face minuni pentru tenul cu porii măriți. Gelul extras din această plantă hrănește pielea, o tonifică și elimină imperfecțiunile. Folosește-o în combinație cu suc de portocale care favorizează exfolierea tenului, curățând porii. Lasă masca astfel obținută să acționeze timp de 20 de minute, după care clătește-ți fața cu apă rece.

Mască cu țărâțe de ovăz și banană
Pentru a diminua porii lărgiți aplică pe ten o mască din tărâțe și banană. Aceasta contribuie la eliberarea porilor blocați și îndepărtează excesul de sebum, bacteriile și impuritățile care vor provoca inflamarea acestora. Alege o banană bine coaptă și amestec-o cu o lingură de tărâțe de ovăz. Masează pe ten pasta obținută astfel, după care clătește.

Remediile pe care ți le-am propus pot fi folosite atât pentru tenul mixt, cât și pentru cel gras. Cel mai probabil, în cazul în care ai un ten normal nu te confrunți cu problema porilor măriți.

Pe lângă aceste remedii, poți încerca și tratamentele dermatocosmetice efectuate în clinicile de specialitate. Optează pentru tratament cu radiofrecvență ablativă, o procedură cosmetică ce oferă rezultate foarte bune și care nu lasă nicio urmă pe ten.

Exfolierea cu alfa-hidroacizi și beta-hidroacizi este o altă metodă care dă roade atunci când te confrunți cu problema porilor dilatați. Aceștia sunt acizi chimici care favorizează exfolierea stratului cornos al pielii, prevenind blocarea porilor cu celule moarte și impurități. Astfel de peeling-uri chimice sunt recomandate, însă, odată la câteva luni și nu mai des. Poți folosi, însă, de 2 ori pe săptămână măști cu un conținut scăzut de AHA sau BHA. Găsești foarte multe astfel de produse și pe farmec.ro.

Un ten sănătos înseamnă o viață echilibrată dar mai ales o rutină de îngrijire strictă și potrivită problemelor pe care vrei să le combați. Cu siguranță că sfaturile noastre îți vor fi de ajutor pentru a scăpa de porii dilatați, iar dacă ai nevoie de produse dedicate care să îmbunătățească aspectul tenului tău, îți stăm la dispoziție!

Inapoi la lista de articole

Cuprins