Meniu companie

Pungi sub ochi: cauze, soluții recomandate și prevenție

Pungile de sub ochi creează un efect inestetic la nivelul feței, și se pot accentua odată cu înaintarea în vârstă. Deși somnul insuficient este principala cauză ce favorizează apariția pungilor de sub ochi, există totuși mulți alți factori de risc ai edemului infraorbital, așa cum se numesc în termeni de specialitate inflamațiile zonei de sub ochi. 

Din fericire, există numeroase metode prin care putem preveni apariția acestora și la fel de multe remedii, naturale sau moderne, chirurgicale, pentru estomparea lor.

Ce sunt pungile de sub ochi?

Pungile de sub ochi sau cearcănele sunt umflături ale porțiunii cu piele mai subțire din zona de sub ochi, cauzate în principal de acumularea de lichid în spațiul respectiv. Printre cele mai comune simptome se numără:

  • Umflare ușoară a zonelor de sub ochi, cu piele subțire;
  • Piele cu aspect slăbit;
  • Cearcăne de culoare închisă, maronii, mov sau chiar negre. 

Deși din punct de vedere medical nu reprezintă în sine o problemă, neavând neapărat legătură cu vreo afecțiune ascunsă, edemele infraorbitale sunt adesea inestetice, aspectul lor fiind deranjant pentru unele persoane mai ales dacă devin persistente. 

De ce apar pungile de sub ochi

În multe cazuri pungile de sub ochi sunt moștenite genetic, dar se formează și datorită stilului de viață și se accentuează cu vârsta, fiind mai vizibile la un ten matur. Umflăturile de sub ochi sunt, de fapt, rezultatul acumulării de lichid, care apare din diverse cauze, cum ar fi:

  1. Înaintarea în vârstă

Pungile cu aspect pufos de sub ochi se formează în cele mai multe cazuri odată cu înaintarea în vârstă. În timp, pielea din această zonă devine mai subțire și ridurile se acumulează mai ușor. Cauza este, spun specialiștii, tocmai slăbirea ligamentelor, care, din cauza procesului natural de îmbătrânire, devin laxe și se detensionează, permițând tranzitarea grăsimii în această zonă. Țesuturile și mușchii din zona pleoapelor își pierd elasticitatea, iar consecința pierderii elasticității pielii este acumularea grăsimii în zona de sub ochi, care, în mod normal, ar trebuie să existe în cantitate limitată. 

  1. Odihna insuficientă sau oboseala cronică

Odihna insuficientă se numără și ea printre cauzele care declanșează cel mai des formarea pungilor cu aspect inestetic. Din cauza lipsei de somn, pielea este mai mată și lipsită de strălucire, permițând ca vasele de sânge de sub ochi să fie mai vizibile. În plus, microcirculația deficitară de la nivelul acestora conduce la capilare mai permeabile, care permit eliberarea și transformarea hemoglobinei în pigmenți ce conferă tonalitatea închisă, cu tentă violet sau gălbuie, a pielii.  

  1. Retenția de lichide 

Retenția lichidelor poate fi datorată în special consumului excesiv de sare, dar și schimbărilor climaterice bruște sau dezechilibrelor hormonale.

  1. Factori genetici 

Moștenirea genetică joacă un rol important în apariția pungilor din jurul ochilor, hiperpigmentarea periorbitală ochi având cauze ereditare. În plus, cearcănele apar mai frecvent la persoanele cu piele mai închisă, acumularea de melanină fiind și ea mai vizibilă.

  1. Nutriția deficitară

Conforma specialiștilor, lipsa vitaminelor A, C, K, E din alimentație poate conduce la apariția pungilor cu aspect inestetic sub ochi.

  1. Alergii

Reacțiile alergice sau uscăciunea ochilor pot cauza formarea de pungi sub ochi. Corpul eliberează histamine atunci când resimte o reacție alergică, ceea ce conduce la iritații, roșeață sau ochii cu aspect pufos, dar și simptome mai grave precum inflamații sau capilare sparte, ce dau aspectul închis la culoare al pungilor[1]

  1. Dermatite
  2. Expunerea incorectă la soare

Pe lângă acești factori, există și alte cauze, mai rare ce-i drept, care conduc la apariția pungilor de sub ochi. Conform specialiștilor, se pare că ele pot fi declanșate și de lipsa activității fizice sau de consumul excesiv de fructe de mare. Modificările hormonale ce apar odată cu vârsta, dar și probleme specifice precum hipotiroidismul pot cauza și ele pungi cu aspect inestetic sub ochi.

De cele mai multe ori, pungile de sub ochi sunt o problemă care ține mai mult de partea cosmetică, rareori ele indicând o afecțiune a stării de sănătate. Totuși, în cazul în care edemul infraorbital este însoțit de mâncărimi, roșeață sau poate chiar durere, ori dacă apare brusc, este recomandat un consult oftalmologic, deoarece poate semnala o reacție alergică sau o afecțiune[2].  

Cum scăpăm de pungile de sub ochi

  • Tratamente naturale

Pungile de sub ochi pot fi prevenite, dar și ameliorate. Iată câteva remedii naturale pentru a scăpa de ele:

  • Dormi suficient; ochii obosiți sunt un indicator al calității somnului, motiv pentru care ar trebui să dormi minim 8 ore pe noapte pentru a ține departe pungile de sub ochi.
  • Adoptă o poziție corectă de somn; nu este recomandat să dormi pe burtă, deoarece sângele se va acumula la nivelul feței. Optează, în schimb, pentru dormitul pe spate, folosind eventual două perne suprapuse, pentru a menține capul ușor ridicat;
  • Limitează consumul de cafea; cafeaua deshidratează țesutul cutanat, fapt care favorizează apariția edemului infraorbital.
  • Renunță la fumat; fumătorii sunt predispuși la îmbătrânirea prematură, deci, la apariția ridurilor faciale, a cearcănelor și a pungilor de sub ochi.
  • Evită băuturile alcoolice; băuturi precum lichiorul, vinul sau berea deshidratează pielea. În plus, alcoolul afectează calitatea odihnei.

Aplicarea constantă a compreselor cu ceai verde, a feliilor de castravete sau chiar a cuburilor de gheață sunt remedii rapide și la îndemână pentru estomparea pungilor de sub ochi. De asemenea, este indicată folosirea zilnică a unor creme de ochi de calitate. 

Din gama Gerovital Plant, pentru vârsta de peste 25 de ani poți utiliza o cremă anticearcăn cu ingrediente în proporție de 98% de origine naturală, care ajută la restabilirea echilibrului microbiomului pielii, respectând identitatea sa unică. Produsul anticearcăn și corector are efect de mascare optică a cearcănelor, contribuind la calmarea și fermitatea zonei din jurul ochilor. 

Cremă anticearcă antirid Microbiom Protect

Din gama Gerovital H3 Equilibrium îți recomandăm masca pentru ochi cu acid hialuronic – ingredient ce asigură pielii nivelul optim de hidratare – și escină, ce are un efect intens de drenare pentru acumulările de lichide și stimulează microcirculația. Zona din jurul ochilor va fi mai bine hidratată și hrănită, cearcănele fiind atenuate, produsul având totodată efect botox-like asupra ridurilor.

Mască pentru ochi, Gerovital H3 Equilibrium

Același conținut bogat de escină se regăsește și în serul contur pentru ochi din noua gamă Gerovital Must Have. Acest ingredient acționează sinergic, împreună cu cafeina – regăsită aici în concentrație mare, de 3% – pentru a drena și a ameliora aspectul cearcănelor și pungilor de sub ochi, datorită rolului antiinflamator pe care ambele îl au. Vitamina C lipozomală ajută și ea la prevenirea instalării unui aspect tern, și la redarea fermității și luminozității în această zonă.

Ser contur pentru ochi 3% cafeină, Gerovital Must Have

  • Tratamente moderne

Medicina dermato-cosmetică oferă posibilitatea de a scăpa de pungile de sub ochi prin tratament moderne. Printre cele mai comune metode de tratament cosmetic contra edemului infraorbital se numără:

  • Procedura cu laser pentru îndepărtarea structurii exterioare a țesutului cutanat;
  • Umplerea dermică, procedură care diminuează ridurile;
  • Rejuvenarea pleoapelor, care presupune eliminarea surplusului de piele de la nivelul ochilor.

Prevenirea pungilor de sub ochi:

Înainte ca cearcănele să devină o problemă estetică neplăcută, poți preveni printr-o monitorizare atentă a stilului de viață formarea lor. Iată câteva soluții practice și recomandări de care să ții cont:

  • Asigură-te că te hidratezi suficient; minim 6-8 pahare zilnic sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului;
  • Consumă alimente bogate în colagen; deficitul de colagen duce la pierderea fermității pielii;
  • Folosește creme cu factor de protecție solară ridicat pentru zona feței;
  • Menține hidratată zona mai subțire și mai puțin grasă din jurul ochilor; cearcănele și ridurile sunt mai vizibile pe un ten lipsit de umiditate;
  • Aplică seruri și creme special destinate zonei din jurul ochilor în special seara, când pielea are ocazia de a se repara pe timp de noapte;
  • Pentru machiaj, folosește farduri în culori deschis, luminoase și un anticearcăn cu textură lejeră, care ascunde petele și nu încarcă tenul;
  • Îndepărtează machiajul seara, deoarece resturile de machiaj pot provoca iritații sau reacții alergice pe timpul nopții;
  • Limitează consumul de sare și alimentele procesate excesiv;
  • Consumă cafea cu moderație, și renunță dacă este posibil la alcool și fumat.

Un stil de viață sănătos și atent monitorizat te vor ajuta să reduci multe dintre simptomele asociate pungilor de sub ochi, iar alegerea metodelor efective de tratament este o soluție la îndemână, la care poți apela oricând pentru a reduce aspectul lor neplăcut.

Surse: 

  1. https://www.healthline.com/health/dark-circle-under-eyes#causes, accesat 14.11.2022;
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316710#Causes%20of%20bags%20under%20the%20eyes, accesat 14.11.2022

Inapoi la lista de articole

Cuprins