Meniu companie

Riduri de expresie – cum se formează și cum pot fi prevenite

Expresiile faciale generează mișcarea mușchilor de la nivelul feței, formând linii fine la nivelul pielii. Zâmbetul, încruntarea, ori surprinderea sunt doar câteva dintre emoțiile care determină apariția acestor riduri de expresie. Totuși, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a preveni formarea lor, mai ales dacă te afli la o vârstă fragedă.
Ce vei citi în acest articol:

  • Cum se formează ridurile de expresie?
  • Cum poți preveni ridurile de expresie?

Cum se formează ridurile de expresie?

Ridurile de expresie sunt vizibile adesea între sprâncene, pe frunte, pe partea laterală a nărilor, dar și în colțurile ochilor și ale gurii. Acestea pot să se estompeze imediat ce grimasa dispare, dar pot de asemenea să rămână pe față chiar și după ce am zâmbit, ne-am încruntat sau am fost uimiți. Aceste efecte sunt influențate,desigur, de vârstă; astfel, dacă la 20 de ani pielea este foarte elastică și are capacitatea de reveni la forma inițială, după 35 de ani nivelul de colagen scade, iar pielea își pierde elasticitatea.

Apariția ridurilor de expresie poate fi determinată de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Fumatul – atunci când fumăm, grimasa feței stimulează apariția ridurilor de expresie în jurul gurii și chiar și la nivelul frunții; în plus, fumul de țigară restricționează circulația sângelui la nivelul feței și alterează calitățile elastinei și ale colagenului;
  • Folosirea paiului pentru a consuma băuturi – consecințele acestui obicei sunt similare celor care apar în timp ce fumăm;
  • Zaharurile, prăjelile și alimentele procesate – toate aceste categorii de produse alimentate trebuie evitate pentru menținerea unui ten frumos și sănătos;
  • Deshidratarea – pielea deshidratată este mai predispusă la apariția ridurilor, motiv pentru care, în cazul persoanelor care au un ten uscat, riscul ca ridurile să apară mai devreme este crescut.
  • Expunerea la soare – razele UV, fie ele naturale sau artificiale, reprezintă un factor de risc pentru piele. Acestea amenință fermitatea și elasticitatea pielii, stimulând apariția unor radicali liberi la nivelul țesutului cutanat.
  • Îmbătrânirea – procesul natural de îmbătrânire conduce la apariția ridurilor de expresie, din cauza faptului că pielea nu mai poate susține așa cum ar trebui mușchii faciali.

Cum poți preveni ridurile de expresie?

farmec aslavital crema de noapteRidurile de expresie pot fi prevenite urmând câteva sfaturi referitoare la rutina de îngrijire a tenului, dar și la obiceiurile alimentare. Iată care sunt cele mai eficiente arme împotriva ridurilor de expresie:
  • Cremele de noapte

Folosirea unei creme de noapte ajută la reducerea ridurilor de expresie. Datorită texturii dense, un astfel de produs acționează în profunzime pentru reducerea ridurilor de expresie. Ideale sunt cremele pe bază de ingrediente naturale, care stimulează producția de colagen și care hidratează pielea intens. Pentru prevenirea ridurilor de expresie sunt potrivite și cremele antirid cu acid hialuronic, vitamina E, A, extract de struguri, cu papaya, miere, ulei de jojoba sau coenzima Q10.
  • Exerciții faciale

Slăbirea mușchilor faciali poate fi preîntâmpinată cu ajutorul unor exerciții faciale. Gimnastica facială regivorează pielea, favorizând cirulația sângelui la nivelul feței. În plus, exercițiile pentru față vor tonifia pielea, redându-i elasticitatea.
  • Măștile homemade

Măștile de față obținute din afine, avocado sau papaya se numără printre remediile cele mai potrivite pentru ridurile de expresie. Pasează pulpa acestor fructe – pe care le poți mixa, sau le poți folosi separat – și aplică pasta realizată astfel pe întreaga față. Repetând constant această procedură, vei avea un ten mai luminos și vei diminua ridurile.
  • Dieta sănătoasă

Ridurile pot fi prevenite și prin adoptarea unei diete sănătoase. Alimentele fermentate (iaurtul, chefirul, murăturile) conțin probiotice, substanțe care echilibrează flora intestinală și care au un impact direct asupra pielii. Legumele și fructele, precum și peștele gras sau uleiul de pește sunt la fel de eficiente în prevenirea ridurilor de expresie.

Ridurile de expresie pot fi combătute și prin intermediul tehnicilor din medicina cosmetică modernă. Radiofrecvența sau microdermabraziunea sunt câteva dintre procedurile benefice în prevenirea ridurilor.

Inapoi la lista de articole

Cuprins