50% REDUCERE la produse DEPILATOARE | Transport GRATUIT în România la plata online, la comenzi de 59 lei. | Până la -20% la Dezinfectanții de Mâini
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Comenzi telefonice+40 372 406 300
Sugestii de căutare
  Caută Cont Coș
  Coş cumpărături
  0 Produse
  0
  Nu ai nici un produs în coş.
  Foloseşte Testul Farmec
  sau intră în Lista de produse
  SUGESTII
  Informaţii utile
  Întrebări şi răspunsuriToate Îngrijirea tenului Îngrijirea corpului Îngrijirea părului Îngrijire pentru plajă Îngrijirea mâinilor Îngrijirea picioarelor Igienă orală Deodorante Copii Cosmetică decorativă Dermato-cosmetice Îngrijirea casei Altele Informaţii utile Toate Despre ten

  Tipul potrivit de protecție solară în funcție de fenotip

  detaliu piscina femeie care zambesteExpunerea la soare fără folosirea unei creme de protecție, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, poate provoca arsuri grave ale pielii. În timp, acest obicei greșit duce la apariția unor pete pigmentare, la deshidratarea pielii și la formarea de riduri, la alergii solare sau la îmbătrânirea prematură a tenului. La toate aceste neplăceri se adaugă și riscul dezvoltării unui cancer de piele (melanom).

  Prin urmare, folosirea unor cosmetice cu factor de protecție este obligatorie, iar în prezent chiar și cremele de zi au cel puțin FPS 10, conform legislației, deoarece pielea poate fi afectată de razele ultraviolete chiar și în timpul unei scurte plimbări în aer liber. 


  Ce trebuie să știi despre cremele de protecție solară

  FPS (factorul de protecție solară) sau SPF (cum apare în limba engleză) reprezintă capacitatea unui produs cosmetic de a bloca radiațiile UVB să pătrundă în piele. Această informație este menționată pe flaconul produselor cosmetice. Pentru ca o cremă să protejeze cât mai bine pielea, trebuie ales un produs care să ofere și protecție împotriva razelor UVA, nu doar UVB, deoarece și acestea sunt dăunătoare.

  femeie la plaja in costum negru de baieCu cât FPS este mai mare (30 sau 50), cu atât pielea este mai bine protejată. Spre exemplu, un produs cu FPS 15 oferă o protecție de 93% împotriva razelor UVB, o cremă cu FPS 30 oferă o protecție de 97%, iar cosmeticele cu FPS 50 pot fi considerate protecție completă, deoarece blochează radiațiile nocive cu până la 99%.

  Produsele de protecție solară (spray, loțiune, cremă, ulei) trebuie să fie aplicate cu aproximativ 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, ca să aibă timp să acționeze. Prin urmare, este greșit să folosim aceste produse abia când ajungem pe plajă. De asemenea, pentru a-și menține eficiența, ele trebuie să fie reaplicate la fiecare 2 ore și de fiecare dată după ce ieșim din apă sau de la duș.


  Cum alegem produsul de protecție solară potrivit

  Produsul cosmetic potrivit pentru protecție solară trebuie să fie ales în funcție de fenotip (caracteristicile fizice determinate genetic - în acest caz, ne referim la culoarea pielii, a părului și ochilor). Evaluarea fenotipului este relativ simplă, deoarece există numai 6 tipuri.

  femeie la plaja in costum de baie si cu palarie pe capCuloarea pielii, ochilor și părului este determinată de melanină, un pigment natural, care protejează de razele ultraviolete. Cu cât cantitatea de melanină este mai mare, cu atât pielea este mai închisă la culoare și mai bine protejată de soare. Este o adaptare naturală a corpului uman la factorii de mediu, de aceea persoanele care trăiesc în apropiere de Ecuator au pielea mai închisă la culoare.

  Iată care sunt cele 6 fenotipuri:
  • Fenotip 1: este întâlnit la persoanelor cu păr roșcat, ochi verzi și piele aproape albă. Acestea suferă constant arsuri solare, nu se bronzează și riscă să dezvolte pistrui sau pete pigmentare în urma expunerii la soare. Trebuie să folosească produse cu FPS 40/50.
  • Fenotip 2: îl regăsim la persoanele cu păr blond, piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau verzi. Acestea se bronzează repede, dar se și ard frecvent, de aceea au nevoie de o protecție cu FPS 30/50.
  • Fenotip 3: este întâlnit la persoanele cu păr blond sau șaten, piele deschisă la culoare, dar care se bronzează normal și se ard mai rar. Protecția recomandată este FPS 20/30.
  • Fenotip 4: este specific persoanelor cu păr brunet sau șaten, ochi căprui, piele măslinie, care se bronzează frumos și se ard foarte rar. În cazul lor, protecția recomandată este FPS 15/20.
  • Fenotip 5: îl observăm la persoanele care au părul brunet, ochi căprui sau negri și pielea foarte închisă la culoare. Acestea suferă de arsuri solare foarte rar, în schimb se bronzează repede și intens. Pentru ele este suficientă o protecție solară cu FPS 10.
  • Fenotip 6: este specific persoanelor de culoare sau celor care au tenul maro foarte închis. Acestea nu se ard niciodată, prin urmare protecția solară poate fi minimă (FPS 5).

  Un caz special în reprezintă bebelușii, pentru că aici nu are importanță fenotipul. Bebelușii și copiii mici au pielea foarte sensibilă, pentru că sistemul lor imunitar nu este suficient dezvoltat. De aceea, nu ar trebui să fie expuși direct la soare, iar dacă acest lucru totuși se întâmplă, atunci trebuie să fie protejați cât mai bine, cu produse de protecție solară pentru copii, care sunt concepute cu un FPS cât mai ridicat și ingrediente blânde cu pielea sensibilă a copiilor.

  În concluzie, produsele de protecție solară trebuie să fie alese ținând cont de fenotip, iar în cazul copiilor mici trebuie folosite numai creme care au cel mai ridicat factor de protecție.

  Înapoi la categorie

  Primeşti pe email informaţii utile. Abonează-te la newsletter.

  Despre păr Despre corp