50% REDUCERE la produse DEPILATOARE | Transport GRATUIT în România la plata online, la comenzi de 59 lei. | Până la -20% la Dezinfectanții de Mâini
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Comenzi telefonice+40 372 406 300
Sugestii de căutare
  Caută Cont Coș
  Coş cumpărături
  0 Produse
  0
  Nu ai nici un produs în coş.
  Foloseşte Testul Farmec
  sau intră în Lista de produse
  SUGESTII
  Informaţii utile
  Întrebări şi răspunsuriToate Îngrijirea tenului Îngrijirea corpului Îngrijirea părului Îngrijire pentru plajă Îngrijirea mâinilor Îngrijirea picioarelor Igienă orală Deodorante Copii Cosmetică decorativă Dermato-cosmetice Îngrijirea casei Altele Informaţii utile Toate Despre ten Despre păr Despre corp

  Totul despre razele UV: ce sunt, tipuri, surse și metode de protecție

  femeie pe plaja imbracata in rochie alba si cu palarie alba pe capNe aflăm în plin sezon cald, în care cei mai mulți dintre noi suntem tentați să stăm pe șezlong la soare ore în șir. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă cu privire la băile solare excesive, și realizate în absența unor reguli și mijloace corecte de protecție. În urma ședințelor repetate de plajă ne putem alege cu arsuri de piele și, în plus, fiecare nouă expunere favorizează apariția ridurilor și crește șansele dezvoltării cancerului de piele.
  De toate aceste probleme responsabile sunt razele UV.

  Cuprins
  • Ce sunt razele UV și cum au fost descoperite
  • Tipuri de raze ultraviolete și efectele lor
  • Surse de radiații ultraviolete
  • Factori care influențează efectele ultravioletelor
  • Indicele razelor ultraviolete
  • Cum ne protejăm de razele UV
  • Produse de protecție solară recomandate de Farmec


  Ce sunt razele UV și cum au fost descoperite

  Razele UV sau ultravioletele sunt radiații electromagnetice a căror lungime de undă este mai mică în comparație cu radiațiile luminii percepute de ochiul uman. Denumirea acestora este inspirată de culoarea care se regăsește în spectrul luminii albe. Soarele este cea mai importantă sursă de raze UV și totodată, poate cea mai dăunătoare.

  Razele ultraviolete au fost descoperite de fizicianul german Johann Wilhelm Ritter în anul 1801. La aceea vreme, acesta efectua diverse experimente în cadrul cărora studia fenomenul de înnegrire a clorurii de argint sub influența luminii provenită de la soare. Cercetătorul a observat că stratul de clorură de argint se înnegrește și în absența razelor vizibile. Drept urmare, el a numit aceste radiații invizible ”raze oxidante”. Abia în secolul XIX, razele UV au căpătat denumirea de ”raze chimice”.


  Tipuri de raze ultraviolete și efectele lor

  Razele ultraviolete pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de lungimea de undă a fiecărui tip. Iată care sunt aceste tipuri și ce consecințe provoacă asupra pielii noastre:

  Razele UVA

  Razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar și în zilele mohorâte și ploioase. Acestea reprezintă 95% dintre ultravioletele care ajung pe suprafața pământului și au lungimi de undă cuprinsă între 400nm și 320 nm. Radiațiile UVA străbat norii, sticla și stratul epidermic al pielii noastre, unde produce daune la nivelul țesutului conjunctiv. Ba chiar mai mult decât atât, acestea pot afecta ADN-ul pielii, favorizând apariția ridurilor, unul dintre semnele îmbătrânirii premature a pielii.

  Radiațiile UVA nu cauzează arsuri solare, acesta fiind și motivul pentru care, în trecut, nu erau considerate un factor de risc al cancerului de piele. Totuși, studiile recent efectuate relevă legătura dintre acțiunea lor și temuta boală.

  Razele UVB

  Razele UVB există în proporție de 5%, însă sunt și mai puternice decât cele UVA. Acestea au lungimi de undă cuprinse între 320 nm și 280 nm.

  Deși razele UV reprezintă doar 5% din cantitatea de radiații solare care ajung pe pământ, acestea sunt extrem de puternice. În plus, dacă stratul de ozon blochează razele UVC, cele UVA și UVB ajung pe pământ și au o serie de efecte negative asupra pielii noastre. Ele sunt responsabile de arsurile solare și pot cauza cancerul de piele. Practic, în primă fază, pielea se va alege cu o arsură și va deveni inflamată și roșie. Mai apoi, cu cât arsurile solare devin mai intense și mai dese, crește riscul ca daunele să nu mai poată fi reparate prin procesele naturale care au loc la nivelul pielii. Ca o consecință, pot să apară modificări ale materialului genetic, acestea fiind cauzele principale ale cancerului de piele.


  Surse de radiații ultraviolete

  Soarele nu este singura sursă de radiații ultraviolete. Acestea pot fi emise și de surse artificiale, printre care și:

  Lămpile de bronzat
  Radiațiile UV sunt prezente și în interiorul aparatelor de bronzat. Acestea conțin de 10 ori mai multe raze UVA decât lumina soarelui.

  Lămpile flurorescente ultraviolete
  Lămpile fluorescente folosite pentru iluminat emană, mai nou, radiții ultraviolete. Totuși, acestea sunt inofensive pentru sănătatea noastră cât timp nu le privim direct ore în șir și nu ne apropiem pielea de corpurile de iluminat.

  Lămpile cu lumină neagră
  Lămpile cu lumină neagră emană raze UVA. Astfel de aparate sunt folosite în medicină.

  Lămpile de sterilizare a aerului

  Lămpile de sterilizare a aerului sunt utilizate deseori în spitale și în farmacii. Acestea emit radiații UV cu undă scurtă care au capacitatea de a distruge ADN-ul din microorganisme.

  Tehnologiile laser
  Tehnicile de printare UV folosite în prezent pentru imprimarea pe plexiglas, carton, lemn, sticlă, plastic sau piele emit raze ultraviolete.


  Factori care influențează efectele ultravioletelor

  Efectele ultravioletelor diferă în funcție de intensitatea lor. Există o serie de factori care determină intensitatea radiațiilor UV:
  • Condițiile meteo - în zilele ploioase, înnorate, intensitatea radiațiilor este mai mică decât în zilele însorite.
  • Perioada din an și din zi - razele UV sunt mai intense primăvara și vara și în intervalul orar 11:00-16:00.
  • Altitudinea - odată cu altitudinea crește și nivelul radiațiilor ultraviolete.
  • Tipul de piele - pielea foarte albă este mai sensibilă la acțiunea razelor UV decât cea bronzată.
  • Poziția geografică raportată la Ecuator - razele UV sunt din ce în mai slabe pe măsură ce ne depărtăm de Ecuador.
  • Refractabilitatea suprafețelor - razele UV sunt mai intense la plajă, de exemplu deoarece apa și nisipul sunt suprafețe cu un grad mare de refractabilitate.


  Indicele razelor ultraviolete

  Indicele UV este o măsură științifică internațională care arată puterea soarelui într-un anumit loc și într-un anumit moment. Acesta variază de la 1 la 11 și, cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât crește riscul de afectare a pielii.

  Atunci când indicele UV are valoarea 1 sau 2, nu trebuie să îți faci griji. Când acesta capătă valori între 3 și 7 inclusiv, este cel mai indicat să cauți locurile umbroase și să iei măsurile de protecție solară necesară. Dacă valoarea indicelui UV este de minim 8, ai nevoie de protecție suplimentară și să te asiguri că porți pălărie, ochelari de soare, dar și că aplici o loțiune cu factor SPF de cel puțin 15.


  Cum ne protejăm de razele UV

  Ne putem proteja de razele UV prin intermediul hainelor, al cremelor cu factor de protecție, dar și prin respectarea unor reguli legate de expunerea la soare. Iată câteva dintre cele mai importante măsuri de prevenție pentru iradierea UV.


  Alegerea hainelor cu protecție împotriva ultravioletelor

  valiza cu haine si palarie langa ochelari de soarePoartă haine cu factor de protecție cât mai mare. Deși în țara noastră îmbrăcămintea UPF nu este atât de populară, în Australia de exemplu, producătorii de haine au adoptat voluntar acest standard. Astfel, un rating de 50% va arăta ca un articol de îmbrăcăminte va lăsa să treacă doar 1/50 din radiațiile UV (adică aproximativ 2%).
  De asemenea, nu uita să porți pălărie și ochelari de soare cu filtru UV, deoarece fața, gâtul și ochii sunt zonele cele mai afectate de ultraviolete.
  Ca regulă generală, hainele albe și cele negre care reflectă lumina vizibilă au UPF-ul cel mai ridicat.


  Intervalul orar recomandat pentru expunerea la soare

  În țara noastră, radiațiile (în special cele UVB) ating gradul maxim de intensitate în intervalul orar 10:00-17:00. Astfel, începând cu luna aprilie ar trebui să ții cont de acest lucru și să eviți băile de soare în această perioadă din zi. Cum rămâne însă cu vitamina D de care avem atâta nevoie? Ei bine, specialiștii spun că sunt suficiente 15 minute pe zi de stat la soare pentru ca sinteza vitaminei D să aibă loc în condiții optime.


  Alegerea ochelarilor cu ecran de protecție solară

  femeie la plaja cu ochelari negri si palarie pe capOchelarii cu factor de protecție sunt absolut necesari pe timpul verii, dar și în celelalte anotimpuri. Radiațiile UV afectează nu doar pielea din jurul ochilor, ci pot ataca chiar și corneea, sporind riscul de cataractă.

  Pentru ca ochelarii să se comporte precum un ecran de protecție solară aceștia trebuie să îndeplinească o serie de criterii, precum cele de mai jos:
  • Lentilele nu trebuie să aibă imperfecțiuni
  • Lentilele să fie într-o singură culoare (de preferat gri sau într-o nuanță de cenușiu)
  • Lentilele să blocheze în proporție de aproape 100% razele ultraviolete de orice fel
  Pentru a-ți proteja ochii de efectele negative ale razelor UV poți opta pentru lentile polarizate, foarte eficiente chiar și în reducerea luminozității reflectate pe anumite suprafețe (zăpadă, asfalt etc.).


  Protecția împotriva razelor UV în interiorul locuinței

  Razele UV străbat sticla, așa cum spuneam mai sus. Din acest motiv, este important să ne protejăm de acțiunea lor chiar și în interiorul casei. Poți apela la foliile de protecție UV pentru ferestre, care blochează aproape în totalitate cantitatea de ultraviolete, permițând luminii vizibile să pătrundă în locuință în proporție de 80%.


  Protecție solară prin alimentație și hidratare

  Alimentația joacă un rol esențial în protecția contra acțiunii ultravioletelor.
  Este foarte important să includem în dietă hrană care să conțină antioxidanți, vitamine, minerale și Omega-3. Toate acestea anulează efectele razelor UV asupra pielii.
  De asemenea, hidratarea corespunzătoare este esențială în zilele în care ne expunem la soare, dar nu numai, având în vedere că radiațiile solare favorizează deshidratarea pielii.


  Produse de protecție solară recomandate de Farmec

  Folosirea produselor cu SPF este o măsură foarte eficientă de combatere a efectelor negative pe care le au radiațiile UV asupra pielii noastre. Valoarea SPF-ului reprezintă timpul cu care poți prelungi expunerea la soare atunci când folosești un produs cosmetic față de situația în care nu ai folosi un astfel de produs.

  Protecția solară zilnică recomandată, necesară inclusiv în anotimpul rece, este de minim 15, în timp ce pentru expunerea îndelungată la soare trebuie să alegi o cremă cu factor de protecție de minim 30.


  Gama Gerovital H3 Derma + SUN

  Special pentru protecția înainte de expunerea la soare și pentru îngrijirea after sun, Farmec a creat gama Gerovital H3 Derma + SUN Expert. Aceasta a fost realizată în strânsă legătură cu specialiști în domeniul sănătății și are la bază tehnologia PHYSABLOCK. Tehnologia asigură protecție avansată împotriva radiațiilor solare și protejează împotriva fotoîmbătrânirii. De asemenea, activează capacitatea proprie de apărare a pielii și modulează răspunsul imunologic și inflamator al pielii și ameliorează schimbul de oxigen între țesuturi.

  Din această gamă fac parte următoarele tipuri de produse:

  Piele deschisă și piele sensibilă Lapte protecţie solară SPF 30
  Piele deschisă și piele sensibilă Lapte protecţie solară SPF 50
  Piele deschisă și sensibilă Cremă pentru faţă SPF 50 Tentă naturală
   
  Piele închisă la culoare și sensibilă Cremă pentru faţă SPF 50 Tentă aurie
   
  Copii (inclusiv bebeluşi) / piele sensibilă Cremă protecţie solară pentru copii SPF 50
  Piele arsă, iritată de soare Loţiune calmantă după plajă
  Piele deshidratată, după fiecare expunere la soare Gel reparator după plajă

  Toate aceste produse conțin Physavie, un ingredient vegetal activ extras din Physalis angulata, planta răspândită în regiunile tropicale unde incidența razelor de soare este foarte intensă. Extractul acesteia protejează pielea împotriva radiațiilor infraroșii și a luminii vizibile, responsabile pentru creșterea temperaturii pielii care determină fotoîmbătrânirea pielii. Totodată, această plantă are proprietăți excelente de calmare a pielii supraîncălzite, grație capacității de reducere a reacțiilor inflamatorii.

  Produsele sunt disponibile în magazinul online farmec.ro la costuri foarte accesibile.

  Expunerea la radiațiile UV provenite de la soare pot fi dăunătoare pentru pielea noastră. De aceea, este indicat să iei toate măsurile de protecție necesare pentru a combate efectele lor negative. Produsele dedicate pentru îngrijirea pielii înainte și după soare din oferta Farmec sunt un real ajutor în acest sens.

  Înapoi la categorie

  Primeşti pe email informaţii utile. Abonează-te la newsletter.