Meniu companie

Retinol vs retinoizi în îngrijirea pielii – Cum faci diferența și care este mai bun?

Retinolul și retinoizii sunt două componente folosite frecvent în practica dermato-cosmetică. De fapt, am putea spune că ele au revoluționat industria de beauty, fiind considerate ingrediente-minune care redau aspectul neted și întinerit al pielii. 

Retinolul și retinoizii sunt doi termeni asimilați, deseori, în mod eronat, drept unul și același, însă, între ei există diferențe ce nu pot fi trecute cu vederea. 

Ce este retinolul?

Retinolul este o formă de vitamina A care se regăsește, în mod firesc, în pielea noastră. Acesta se remarcă printre cele mai eficiente substanțe care tratează ridurile și îmbunătățesc aspectul pielii. Totodată, retinolul redă elasticitatea și prospețimea pielii. O diferență importantă între cele două substanțe este aceea că retinolul are o concentrație mult mai scăzută de acid retinoic, de aceea, se află pe lista de ingrediente a unor creme și serumuri care nu necesită recomandarea medicului pentru a fi folosite. Mai mult decât atât, acesta este, deseori, combinat cu ingrediente hidratante.

De departe, însă, diferența majoră între retinoizi și retinol este că ultimul acționează gradual. Ca o consecință, rezultatele folosirii sale sunt vizibile pe termen lung. 

Recomandarea specialiștilor: Produse din gama Gerovital H3 Retinol 

Produsele din gama Gerovital H3 conțin retinol condiționat, care livrează pielii retinol stabil pur și care penetrează profunzimea dermului. Acestea accelerează procesele enzimatice și diviziunea celulară, iar, pielea începe să se regenereze din interior. Iată care sunt recomandările noastre:

Ce sunt retinoizii?

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A, transformați în acid retinoic utilizat, mai apoi, pentru îngrijirea pielii. Produsele pe bază de retinoizi pot fi găsite în farmacii, dar, sunt utilizate și în centrele dermatologice. Însă, cele mai puternice substanțe retinoide sunt disponibile, doar pe bază de rețetă. Pe de altă parte, retinolul este utilizat, deseori, în produsele care nu necesită prescripție medicală. S-a dovedit, clinic, faptul că retinoizii pot trata acneea, ridurile și o serie de multe alte probleme ale pielii, datorită capacității lor de a stimula creșterea colagenului, de a reduce inflamația și de a accelera procesul de reînnoire celulară. De asemenea, aceștia au proprietăți antioxidante, care combat efectele stresului oxidativ și a radicalilor liberi. 

Izotretinoina este unul dintre cei mai cunoscuți retinoizi, aplicându-se pe cale orală. Există, însă, și retinoizi cu utilizare locală. 

Retinol sau retinoizi – ce alegem?

Nu putem spune că retinolul este mai bun decât retinoizii și nici viceversa; cel mai sigur mod de a ști ce anume să alegi este să iei în calcul sfaturile medicului specialist, care va ține cont de mai multe aspecte, precum:

  • problemele pielii tale;
  • tipul tău de ten;
  • vârsta;
  • modul în care răspunde pielea ta la folosirea acestor produse;

Când se aplică produsele pe bază de retinol sau retinoizi?

Fie că vei include în rutina ta de îngrijire a pielii produsele pe bază de retinol sau pe cele care conțin retinoizi, specialiștii recomandă ca acestea să se aplice seara. Motivul? Razele de soare pot reduce efectele benefice ale acidului retinoic. De asemenea, în ceea ce privește ordinea de aplicare, retinolul sau retinozii se folosesc după ce ai hidratat foarte bine tenul cu o cremă potrivită. 

De reținut! Folosirea oricăreia dintre aceste substanțe poate usca excesiv tenul. În anumite cazuri, te poți confrunta chiar și cu roșeață. Dacă aceste efecte nu dispar după câteva săptămâni de folosire, cel mai indicat este să consulți medicul dermatolog, pas pe care recomandăm să-l urmezi și înainte de începerea tratamentului. 

Inapoi la lista de articole

Cuprins