50% REDUCERE la produse DEPILATOARE | Transport GRATUIT în România la plata online, la comenzi de 59 lei. | Până la -20% la Dezinfectanții de Mâini
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Comenzi telefonice+40 372 406 300
Sugestii de căutare
  Caută Cont Coș
  Coş cumpărături
  0 Produse
  0
  Nu ai nici un produs în coş.
  Foloseşte Testul Farmec
  sau intră în Lista de produse
  SUGESTII
  Informaţii utile
  Întrebări şi răspunsuriToate Îngrijirea tenului Îngrijirea corpului Îngrijirea părului Îngrijire pentru plajă Îngrijirea mâinilor Îngrijirea picioarelor Igienă orală Deodorante Copii Cosmetică decorativă Dermato-cosmetice Îngrijirea casei Altele Informaţii utile Toate Despre ten Despre păr

  Căderea părului la bărbați, femei și copii - Cauzele calviției și tratamente împotriva căderii părului

  femeie perie cadere parCăderea părului generează confuzie, îngrijorare și stres în rândul unui număr din ce în ce mai mare de adulți și copii. O persoană are în jur de 100.000 - 150.000 de fire de păr pe cap, dintre care pierde zilnic, în mod normal, între circa 50 - 100 de fire, distribuite pe toată suprafața scalpului. Căderea excesivă a părului presupune pierderea unui număr mai mare de fire de păr și/sau apariția pe scalp a unor zone de păr subțiat și rărit.

  Numită și calviție sau chelire, căderea părului poate fi cauzată de diverși factori și poate evolua gradual sau abrupt. În unele cazuri, căderea părului este temporară și se poate trata cu diverse remedii, iar în alte cazuri este permanentă.

  Iată ce vei citi în acest articol:

  1. De ce cade părul - Cauze și factori de risc
  2. Căderea părului la bărbați
  3. Scala Norwood - Cum determini gradul de calviție la bărbați
  4. Căderea părului la bărbați tineri
  5. Căderea părului la bărbați pe porțiuni
  5. Căderea părului la femei
  6. Căderea părului la copii
  7. Căderea părului în exces - Ce simptome are
  8. Tratament pentru căderea părului
  9. Vitamine împotriva căderii părului
  10. Ingrediente eficiente împotriva căderii părului


  1. De ce cade părul - Cauze și factori de risc

  E normal să-ți cadă chiar și 100 de fire de păr zilnic, ca parte a ciclului lor natural de viață, iar acest lucru nu va fi vizibil în aspectul podoabei capilare. Firele de păr cresc în cicluri succesive, nesincronizate, compuse din trei faze:
  1. Faza anagenă: Firul de păr crește dintr-un folicul pe o perioadă de 1 până la 4 ani.
  2. Faza catagenă: Se mai numește și fază de tranziție, pentru că firul de păr se oprește din creștere, iar bulbul firului de păr se detașează de sursa de nutrienți (papila cutanată) și începe să se deplaseze către exteriorul scalpului.
  3. Faza telogenă: Firul de păr „se odihnește”, încă atașat de folicul. În acest stadiu se poate desprinde foarte ușor la pieptănat sau sub duș, însă firele care cad sunt înlocuite de alte fire noi.
  De asemenea, pe lângă ceea ce este considerată o cădere naturală a părului (din faza telogenă), oricui i se poate întâmpla ca, în perioade stresante, de boală sau în timpul unei diete, să piardă mai mult păr. După ce sunt înlăturate cauzele, părul își reia ciclul normal de creștere. De obicei, acest fenomen de rărire a părului nu se prelungește pe perioade mai lungi de 6 până la 9 luni. Termenul medical pentru acest tip de cădere a părului este, conform Asociației Americane de Dermatologie, tellogen effluvium.

  Căderea excesivă a părului survine atunci când faza de creștere (faza anagenă) este întreruptă de factori precum chimioterapia, radiațiile sau infecțiile, și poate afecta nu doar părul de pe cap, ci și sprâncenele, genele sau părul corporal. Termenul medical pentru acest tip de cădere a părului este anagen effluvium.


  2. Căderea părului la bărbați

  cadere par barbatiCea mai frecventă cauză a căderii părului la bărbați este genetică, deși rărirea părului sau chelirea se poate datora și altor cauze, precum boala, reacții la anumite medicamente sau la evenimente extrem de stresante.

  Alopecia androgenică, o afecțiune cunoscută și sub denumirea de alopecie de tip masculin (deși se întâlnește și la femei) sau calviție hipocratică, este determinată de o combinație de factori genetici și hormonali, asociați cu vârsta. Alopecia androgenică la bărbați are aspectul unei retrageri a liniei părului, în timp ce la femeie se prezintă, de obicei, ca o subțiere a părului.

  Bărbații care suferă de alopecie androgenică au moștenit niște foliculi de păr cu o sensibilitate genetică la DHT (dihidrotestosteron). DHT este un hormon care scurtează ciclul de viață al foliculilor piloși, aceștia producând fire de păr din ce în ce mai subțiri. Cu timpul, o parte dintre foliculi devin incapabili să mai genereze fire de păr, iar în circa 15-20 de ani se poate ajunge la calviție totală. Alopecia androgenică nu este periculoasă pentru sănătate și nu depinde de factori precum dieta, stresul sau anotimpul. Dacă este identificată din timp, alopecia androgenică poate fi tratată, în funcție și de cât de mult a progresat.


  3. Scala Norwood - Cum determini gradul de calviție la bărbați

  Chelirea de tip masculin are mai multe stadii și modele identificate de medicul dermatolog James Hamilton și actualizate de medicul O’Tar Norwood în anii 1950 și 1970 într-o clasificare valabilă și în prezent. Este vorba despre scala Norwood. Aceasta indică, prin intermediul unor imagini, diferitele stadii de calviție la bărbați.

  Scala Norwood (parțială) de cădere a părului la bărbați
  Sursa foto: https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Partial_Norwood_scale_for_male_pattern_baldness.png  4. Căderea părului la bărbați tineri

  Alopecia androgenică poate debuta destul de devreme: în aproximativ 25% dintre cazuri procesul de chelire începe în jurul vârstei de 21 de ani, arată American Hair Loss Association.


  5. Căderea părului la bărbați pe porțiuni

  Această formă de cădere a părului se mai numește și peladă sau alopecia areată. Este o boală autoimună, necontagioasă, cu cauze posibil genetice, care se poate întâlni și la copii și la femei (mai rar). Se caracterizează prin căderea părului pe anumite zone bine delimitate. Fenomenul de chelire parțială sau totală (în cazuri rare) nu este permanent; părul se poate regenera chiar și fără tratament.


  6. Căderea părului la femei

  caderea parului la femeiOpinia generală este că rărirea și căderea părului este o problemă a bărbaților, nu a femeilor, dar lucrurile nu stau chiar așa. Căderea părului la femei este o problemă frecventă, care se poate datora mai multor cauze.
  • Căderea părului din cauze ereditare la femei este o formă de alopecie androgenetică sau androgenică și poate debuta în intervalul de vârstă 12 - 40 de ani, ca o subțiere a părului.
  • Căderea părului din cauze endocrinologice la menopauză se datorează apariției unor dezechilibre hormonale: scade nivelul de estrogen și progesteron, ceea ce poate declanșa o creștere a producției unor hormoni androgeni care micșorează foliculii firelor de păr. Acest tip de cădere a părului este tot o formă de alopecie androgenetică.

  La fel cum pentru calviția la bărbați există o clasificare a diverselor etape (Norwood), și pentru calviția la femei există o metodă de identificare a stadiilor alopeciei androgenice: scala Ludwig.

  Aceasta arată cum, din cauza subțierii și căderii părului, pielea capului în zona coroanei devine din ce în ce mai vizibilă, putând ajunge la chelirea completă a acelei porțiuni. Totuși, scala Ludwig este doar orientativă; multe femei care suferă de alopecie androgenică nu se încadrează în această clasificare.
  Scala Ludwig de cădere a părului la femei / Sursa foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/Ludwid_scale_for_female_pattern_baldness.png

  • Căderea părului după naștere este o condiție temporară. Survine la aproximativ trei luni după naștere, iar explicația este următoarea: în timpul sarcinii nivelul de estrogen crește, ceea ce întârzie faza de odihnă a firului de păr (telogenă), stimulând și prelungind faza de creștere (anagenă). De aceea, părul femeilor însărcinate devine mai strălucitor și mai mătăsos, însă după naștere, nivelul estrogenului revine la normal, permițând firelor de păr să intre în faza de odihnă, când se desprind și cad foarte ușor, urmând ca din foliculii respectivi să crească fire noi în câteva luni.
  • Căderea părului din cauza coafurilor care pun prea mult stres pe foliculii de păr se numește alopecie de tracțiune. Este o formă reversibilă de alopecie, dar numai dacă se evită factorii care au dus la apariția acesteia, precum extensiile de păr, cozile strânse prea tare sau tratamentele chimice.
  • Căderea părului pe porțiuni la femei (alopecia areata) este cauzată de o anomalie a sistemului imunitar în care acesta atacă foliculii de păr, formând pete chele pe scalp. Afecțiunea nu este contagioasă, poate apărea atât la femei, cât și la bărbați și la copii, și are o evoluție imprevizibilă.


  6. Căderea părului la copii

  caderea parului la copii si bebelusiCăderea părului la bebeluși sau la copiii mai mari poate avea mai multe cauze care pot fi identificate de medicul pediatru sau de un medic dermatolog pediatru. Este foarte important să fie stabilit un diagnostic înainte de a începe tratarea căderii părului la copii cu remedii naturiste, medicamente sau șampoane speciale.

  Iată care sunt cele mai frecvente cauze care pot provoca la copii căderea părului:
  • Pecinginea
  Pecinginea (tinea capitis, microsporie, tricofiție) este o infecție apărută în straturile superficiale ale pielii de la nivelul scalpului, sprâncenelor sau genelor, cauzată de o ciupercă ce atacă foliculii și firele de păr.

  Pe scalpul copiiilor cu tinea capitis se pot vedea pete rotunde, ovale sau neregulate de păr căzut sau rupt, acoperite cu solzi gri. Boala este contagioasă, dar nu periculoasă. Se tratează cu medicamente și unguente antifungice prescrise de medic și cu șampoane medicinale.

  În cazurile ușoare, fără inflamații, părul se regenerează și boala nu lasă urme. Există riscul ca, în cazurile grave, în care apar inflamații și supurări, în zonele afectate ale scalpului să nu mai crească păr nici după tratament.
  • Alopecia areată
  Boala autoimună menționată și cu referire la căderea părului pe porțiuni la bărbați și la femei, este întâlnită și la copii (American Hair Loss Association menționează o frecvență de 1 la 1000 de copii). Copiii care suferă de alopecia areata prezintă pe scalp pete rotunde sau ovale fără păr, netede și fără inflamații, solzi sau fire rupte.

  Prin examinarea atentă a porțiunilor fără păr și eliminarea altor cauze, medicul dermatolog poate stabili un tratament care să stimuleze creșterea părului, dar trebuie să știi că alopecia areata este o afecțiune care nu se vindecă.

  Printre alte cauze frecvente ale căderii părului la copii regăsim:

  • Traume fizice
  Pe lângă alopecia de tracțiune, care poate apărea atunci când părul copiilor este prins în codițe strânse, uneori se întâmplă ca și frecarea excesivă (de saltea, de exemplu) să ducă la căderea părului, mai ales în cazul bebelușilor care dorm frecvent în aceeași poziție.
  • Tricotilomania
  Este o condiție care descrie căderea părului din cauza răsucirii și smulgerii firelor de pe scalp, dar și din gene sau sprâncene. Poate apărea la copiii de toate vârstele, de la o lună până în perioada adolescenței. Tricotilomania nu cauzează pierderea ireversibilă a părului, acesta crescând la loc după ce factorii traumatizanți încetează.
  • Febra puternică, excesul de vitamina A, perioade prelungite de stres, accidente, boli sau operații efectuate sub anestezie generală
  Astfel de evenimente stresante pot cauza un tip de cădere a părului numit telogen effluvium (frecvent și în cazul adulților). Practic, atunci când ritmul vieții normale este întrerupt, ciclul de creștere a firelor de păr este tulburat, grăbind instalarea fazei telogene (de odihnă) și prelungirea acesteia, ceea ce duce la căderea părului și, în timp, chiar la chelire parțială sau completă. După ce factorii favorizanți dispar și viața revine la normal, părul începe să se regenereze.

  Nu uita că un tratament împotriva căderii părului la copii se începe doar la recomandarea medicului dermatolog.


  7. Căderea părului în exces - Ce simptome are

  caderea parului in excesTotuși, cum îți dai seama că părul cade în exces? Probabil știi care este cantitatea de păr pe care o pierzi de obicei la duș sau când îl perii, iar aceasta nu depășește, în mod normal, circa 50 - 100 de fire de păr zilnic.

  În jur de 90 % dintre foliculii de păr ai unui scalp sănătos, care nu chelește, se află simultan în faza anagenă (de creștere) a firelor de păr. Acest procent scade până la 60-80% în cazul căderii părului la bărbați din cauza alopeciei androgenice.

  Pe lângă un număr mai mare de fire căzute pe care îl poți sau nu remarca, există și alte simptome care sugerează subțierea, rărirea sau căderea părului.
  • Rărirea graduală a părului - La bărbați, acest simptom se manifestă prin retragerea liniei părului la nivelul frunții, în forma literei M, iar la femei prin rărirea și căderea părului din creștetul capului.
  • Porțiuni circulare sau petice neregulate de scalp fără păr. Unele pot fi însoțite de mâncărimi, solzi cenușii sau dureri.
  • La duș sau în timpul perierii se desprind cu ușurință mănunchiuri de fire de păr. Acest tip de cădere a părului survine deseori după un șoc fizic sau emoțional.
  • Pierderea părului de pe toată suprafața corpului este corelată cu diverse tratamente medicale, precum chimioterapia.

  8. Tratament pentru căderea părului

  Căderea părului este o afecțiune demoralizantă, iar adulții și copiii afectați de aceasta pot deveni foarte vulnerabili în societate. De aceea, este foarte importantă identificarea cauzelor căderii părului, preferabil cu ajutorul unui medic dermatolog.

  Calviția, după cum ai văzut deja, poate avea mai multe cauze, iar un tratament pentru creșterea părului în alopecia areata poate diferi de un tratament împotriva căderii părului în situații stresante. Este foarte util, însă, să cunoști cât mai multe informații despre diversele remedii împotriva căderii părului dacă te confrunți, tu sau un membru al familiei, cu această problemă.

  9. Vitamine împotriva căderii părului

  • Vitamina A contribuie la formarea sebumului și păstrează sănătatea părului. Atenție! Excesul de vitamina A poate avea, însă, efectul advers, putând duce la căderea părului la copii.
  • Complexul de vitamine B ajută la transportul oxigenului și nutrienților la foliculii de păr și stimulează creșterea părului.
  • Vitamina C luptă împotriva stresului oxidativ care îmbătrânește prematur părul. În plus, ajută la absorbția de fier în corp, acest nutrient fiind foarte important pentru organism, deoarece ușurează producerea de hemoglobină. Hemoglobina este cea care transportă oxigen la celulele din corp, inclusiv la cele din foliculii de păr, facilitând astfel regenerarea acestora.
  • Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru păr. În urma unui studiu s-a identificat o corelație între alopecia areata (o formă imprevizibilă și nevindecabilă de cădere a părului pe porțiuni, în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr) și nivelul de vitamina D din organism (British Journal of Dermatology, martie 2014). Se pare că persoanele care suferă de alopecia areata au un nivel mai scăzut de vitamina D în corp, comparativ cu cele care nu au această condiție.
  • Vitamina E este și ea implicată în procesul de prevenire a stresului oxidativ, într-un mod similar cu vitamina C.


  10. Ingrediente eficiente împotriva căderii părului

  Când cauți tratamente împotriva căderii părului, te poți orienta și după ingredientele conținute de acestea. Iată o listă de ingrediente a căror eficiență în lupta împotriva căderii părului a fost deja demonstrată:
  • Procapil
  Este un complex inovator care previne efectele dihidrotestosteronului (DHT - un hormon ce joacă un rol important în alopecia androgenică) și îmbunătățește circulația sanguină la nivelul scalpului. Procapilul este unul dintre ingredientele active din câteva remedii cu eficiență ridicată împotriva căderii părului, precum șamponul anticădere Gerovital Tratament Expert.

  Acesta este un remediu eficient împotriva căderii părului la femei și la bărbați deopotrivă, dar este recomandat în cazul persoanelor cu vârsta peste 20 de ani.
  • Biocapigen
  Este un complex de sulfopeptide, aminozaharide, aminoacizi, oligoelemente, glucoză și vitamine din grupul B care reduce căderea părului și stimulează regenerarea acestuia.

  Se găsește în componența serului anticădere din gama Gerovital Tratament Expert. Acesta combină eficiența Biocapigenului cu cea a Procapilului și împiedică atrofierea foliculului pilos, întărind rădăcina și stimulând creșterea firului de păr.
  • Extract de rădăcină de Maca
  Conține nutrienți care contribuie la regenerarea părului și la protejarea acestuia împotriva stresului exogen și endogen. Rădăcina de Maca contribuie și la reglarea echilibrului hormonal, contribuind la prevenirea alopeciei.

  Acest ingredient se găsește în compoziția produselor dermato-cosmetice formulate pentru pielea cu diverse sensibilități (dermatite, iritații, scuame, etc.), precum șamponul anticădere Gerovital H3 Derma +.
  • Apiginina
  Se găsește atât în alimente precum pătrunjelul sau țelina, cât și în combinație cu alte ingrediente eficiente împotriva alopeciei, în tratamente anticădere precum Derma + din gama Gerovital H3.

  Apiginina reglează ciclul de creștere a firelor de păr, inhibând TGF-B1 (o substanță produsă de foliculii de păr care dă startul fazei catagene, în care firul de păr se oprește din creștere. Acest ingredient se regăsește în compoziția celor mai eficiente tratamente împotriva căderii părului la femei și la bărbați.
  • Redensyl
  Este un principiu activ eficient în stimularea regenerării părului. Conține un compus derivat din extracte de plante care țintește celulele stem din foliculii de păr și celulele fibroblaste din papila dermică (bulbul firului de păr), încurajând diviziunea celulară.

  Se găsește, alături de glicină și zinc, în anumite tratamente împotriva căderii părului la bărbați, precum fiolele anticădere tratament intensiv Gerovital Men, care opresc căderea părului și îmbunătățesc vizibil densitatea acestuia.

  De reținut:
  Căderea părului poate apărea la bărbați, femei și copii din diverse motive, de la predispoziția ereditară la dieta nepotrivită, până la anumite afecțiuni care împiedică regenerarea părului sau tratamente care întrerup faza de creștere a părului. Îți recomandăm să consulți un medic specialist și să efectuezi analizele necesare înainte de a începe un tratament împotriva căderii părului sau un tratament regenerare păr.

  Produsele de tip tratament cosmetic și dermatocosmetic acționează la exterior, asupra firelor de păr care se află în faza de creștere, nu asupra firelor de păr care se află deja în stadiul de cădere.
  Există mai multe tipuri de tratamente împotriva căderii părului, de la seruri și șampoane anticădere la diverse măști și produse pentru regenerare. Acestea se folosesc, de preferat, pe rând: se începe cu tratamentul anticădere și, după obținerea rezultatelor dorite, se continuă cu tratamentul pentru regenerare.

  De asemenea, nu uita că alimentația este un factor esențial în prevenirea căderii părului: adaugă în dietă ulei de pește, fructe și legume și nu uita să bei o cantitate suficientă de apă.


  Înapoi la categorie

  Primeşti pe email informaţii utile. Abonează-te la newsletter.

  Despre corp